Stedum slaat in slotfase toe

stedumvvsv09

Siebrand Dijkema (15) van Stedum probeert met een halve omhaal te scoren. Aanvoerder Ferdi de Jonge schrikt hier duidelijk van. Martin Meijer van VVSV ’09 (4) en aanvoerder Jaap Tuma hebben geen idee waar de bal is (foto: Menne Tillema).

‘Het is nait best’, was zaterdag een veelgehoorde kreet langs de lijn bij de wedstrijd tussen Stedum en het bezoekende VVSV ’09. De weinige toeschouwers hadden volkomen gelijk. Vooral de eerste helft had net zo goed schriftelijk afgedaan kunnen worden. Stedum had de meeste intentie om er een wedstrijd van te maken maar de gasten uit de buurtdorpen Ulrum/Zoutkamp konden de hoge stand op de ranglijst geen moment waar maken. Keeper Dirk Pijl van Stedum kreeg ver in blessuretijd terecht de rode kaart van de goed leidende scheidsdrechter Brink uit Groningen wegens een natrappende beweging.

door Kees Mulder

Voetbalvereniging Vol Vertrouwen Samen Verder (VVSV ’09) moest spits en goaltjesdief Dijkstra wegens een schorsing missen. Bij Stedum ontbraken Robbert Slager wegens een militaire oefening en de geblesseerde Andries de Vries. Hiertegenover stond de terugkeer van keeper Dirk Pijl die hersteld was van een gebroken hand. Zoals gememoreerd was het Stedum dat de eerste helft het initiatief nam maar echte uitgespeelde kansen leverde dit niet op. Wel mogelijkheden. Zo slalomde Colstee voorbij zijn tegenstander en laatste man Tuma alsof ze er niet stonden maar werd vlak voor het strafschopschopgebied gestuit. De ingeschoten vrije bal door Tiemen Dijk werd uiteindelijk een prooi voor keeper Wieringa. Een paar minuten later werd broer Diederik Dijk op links weggestuurd. Zijn voorzet werd op een haar na gemist door Colstee.

Na twintig minuten spelen wist VVSV ’09 voor wat gevaar te zorgen. Laatste man Klaas Lubbers, weer degelijk spelend, wilde de bal simpel onderscheppen maar gleed uit. Spits Alfred Venhuizen leek alleen op doelman Pijl af te gaan maar gaf de bal breed op middenvelder Steigstra die zich geen raad wist met de geboden kans. Een minuut later leek Siebrand Dijkema de score te openen, zijn schot werd geblokt door verdediger Meijer. De terugspringende bal kwam voor de voeten van Dijkema en deze speelde de bal direct door naar Colstee die scoorde. Hij stond echter buitenspel en dus werd de treffer door invaller-scheidsrechter Brink terecht afgekeurd. Een paar minuten later werd een schot van Stedumer Van der Berg weer door Meijer geblokt.

In de eerste helft gebeurde er niets noemenswaardigs meer. Wilde Stedum de competitie nog enige glans geven dan moest er in de tweede helft duidelijk uit een ander vaatje getapt worden. VVSV ’09 was niet bij machte om de hoge plaats op de ranglijst waar te maken. Het was in de tweede helft invaller Rienk Venhuizen die geheel onverwacht in de 56e minuut de score opende. Een onoplettendheid in de verdediging van Stedum ging hieraan vooraf. Drie minuten later leek de ploeg van scheidend trainer Wim Nubé op een 0-2 voorsprong te komen toen doelman Pijl volledig mis tastte op een voorzet vanaf de linkerkant. Scheidsrechter Brink was de enige van de acteurs binnen de lijnen die een overtreding had gezien en keurde de treffer af. De aansluitende vrije trap kwam bij Van der Berg trecht die het speeltuig naar youngster Diederik Dijk transporteerde. Laatstgenoemde scoorde beheerst de 1-1.

De periode van wisselen was aangebroken bij zowel de gasten als Stedum. Van der Veen van VVSV ’09 werd gewisseld ten faveure van Zwart en bij Stedum werd doelpuntenmaker Dijk vervangen door Spitsbaard. Een kwartier voor tijd was het Alfred Venhuizen die namens de gasten net naast schoot. In de laatste tien minuten van het duel viel er meer te genieten dan de hele tachtig minuten  er voor. Er werd zelfs nog drie keer gescoord en de thuisploeg deed dit twee keer. In de 83e minuut werd Lorenzo Spitsbaard aan de rechterkant van het veld weggestuurd en had de mogelijkheid de bal alleen voor keeper Wieringa in te schieten. Spitsbaard schoot echter tegen de keeper aan maar kreeg de bal terug en stiftte de bal in de verre hoek. 2-1.

Drie minuten later was Tiemen Dijk de gevierde man. Dijk speelde niet zijn allerbeste wedstrijd van het seizoen maar bracht Stedum wel in veilige haven na een schot in de verre hoek: 3-1. Het duel leek gespeeld maar het venijn zat duidelijk in staart van deze slechte wedstrijd. In de 92e minuut bracht Alfred Venhuizen de achterstand terug naar 3-2. Spelers van VVSV ’09 wilden snel de bal uit het doel meenemen naar de middenlijn maar keeper Pijl dacht daar iets anders over en wilde het speeltuig niet afgeven. Bij de ontfutseling schopte Pijl duidelijk na onder de ogen van scheidsrechter Brink en werd terecht met rood van het veld gestuurd. Stedum haalde wel een belangrijke overwinning deze middag. Mochten de geelzwarten volgende week de geplande inhaalwedstrijd in Zandeweer tegen ZEC winnen (aanvang 14.00 uur) dan doet de ploeg van trainer Leendert Nieborg weer volop mee in de strijd op een vervangende periodetitel.

* Stedum – VVSV ’09 3-2 (0-0). Rienk Venhuizen 0-1; Diederik Dijk 1-1; Lorenzo Spitsbaard 2-1; Tiemen Dijk 3-1; Alfred Venhuizen 3-2.

No Replies to "Stedum slaat in slotfase toe"