Fleur en Justin, kampioenskoppel uit Appingedam

fleurmedema

De 20-jarige Fleur Medema en haar paard BQ Blind Date, roepnaam Justin, zorgen al jaren voor grote successen.

Tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gemeente Appingedam zijn vrijdagavond de jaarlijkse DamSTERREN uitgereikt. Dit jaar viel onder andere amazone Fleur Medema de eer te beurt om de prijs, bestaande uit een oorkonde en een kunstwerk, in ontvangst te mogen nemen. De overhandiging vond plaats in het Wapen van Leiden.

De westernamazone (20) kreeg de prijs, omdat ze sinds 2009 al voor de tiende keer Nederlands kampioen is geworden. Samen met haar 12-jarige Quarter Horse BQ Blind Date zorgt ze al jaren voor grote successen. Eigenlijk is het duo geen moment uit beeld verdwenen sinds ze een jaar of zeven geleden met westernriding zijn begonnen. Sterker nog, de gedreven blondine zou op het WK waarschijnlijk geen gek figuur hebben geslagen. Het geld voor de reis en het verblijf ontbraken echter en dus moet het voornamelijk van nationale successen komen.

Medema doet sinds het jaar 2000 aan voltige. Het lid van De Eemsrakkers uit Holwierde beleeft daar nog altijd veel plezier aan. Ze zit ongeveer tien jaar in het team van de wedstrijdgroep. Het hoogtepunt dat ze daarmee heeft beleefd is de tweede plaats tijdens de Nederlandse kampioenschappen. Vanaf het najaar van 2007 is ze, naast meedoen in de wedstrijdgroep, met solo-voltige begonnen. Inmiddels heeft ze, en niet zonder succes, aan veel nationale wedstrijden meegedaan.

De Damster liep vorig jaar stage bij de KNHS in Ermelo, de overkoepelende organisatie voor hippische recreatie-, wedstrijd- en topsport. Momenteel is ze in sportcentrum Kardinge in Groningen actief. Fleur zit in het eindexamenjaar van MBO Sport en Operationeel Management en begint daarna aan de Hanzehogeschool met de opleiding HBO Sport en Management.

Vanaf september gaat ze sportmanagement en sportgezondheid studeren aan de Hanzehogeschool in Groningen.

Als je de imposante erelijst van Medema voorbij hoort komen, ga je je serieus afvragen of Nederland niet een beetje te klein voor haar is geworden. ‘In mijn disciplines liggen geen echte uitdagingen meer. Ik moet het van andere onderdelen hebben om mezelf met anderen te kunnen meten.’ Op haar verlanglijstje staat ook nog de categorie L1. Fleur: ‘In die klasse moet je onderdelen laten zien die moeilijker zijn voor zowel ruiter als paard. Dat is het allerhoogste wat je kunt bereiken en is eigenlijk alleen voor professionals.’

Ze is trots op haar paard Justin waarmee ze nog wel enkele jaren op het hoogste niveau vooruit denkt te kunnen. Op de vraag wat het dier zo speciaal maakt, zegt Fleur: ‘Het heeft tijd en energie gekost, maar we zijn een eenheid. We weten wat we aan elkaar hebben. Maar vergis je niet hoor, het is een paard dat af en toe nukkig kan zijn en niet te beroerd is om dat te laten merken. Wat dat betreft is het net een mens.’

Er staat de DamSTER dit jaar nog het nodige te wachten aan wedstrijden, waaronder het EK. Ook daar zal ze met Justin willen schitteren. En dat vooralsnog onbereikbare WK? ‘Als het zou lukken om er binnen nu enkele jaren aan deel te kunnen nemen, kan het in ieder geval niet met Justin, dus krijg je een vreemd paard. Misschien wel eentje waar je helemaal geen klik mee hebt. Ach, ik heb nog een heel leven voor me. Wie weet wat er allemaal op mijn pad komt’, klinkt het nuchter.

No Replies to "Fleur en Justin, kampioenskoppel uit Appingedam"