Godlinze verliest moddergevecht met Harkemase Boys

godlinze-harkboys

Harkema-speler Klaas Schotanus probeert, terwijl hij Omer Tekinbas achter zich weet, het duel met Achmed ‘Mo’ Mohammed te ontwijken. Op de achtergrond kijken Raymond Bolt (links) en Jasper Valentijn (rechts) toe.

Na buurman SC Loppersum is ook Godlinze uit het bekertoernooi gewipt door cuphouder Harkemase Boys. Op een loodzwaar en deels onbespeelbaar veld wist de hoofdklasser met 0-3 te winnen. Het werd een waar moddergevecht dat bloed, zweet en tranen had gekost. Godlinze had zich dapper geweerd. De thuisclub kreeg zelfs mogelijkheden om tegen te scoren, maar had het geluk toen niet mee.

De groenzwarten hadden er alles aan gedaan om het duel op eigen veld te laten spelen. Begrijpelijk, want het gebeurt je niet vaak dat je een dergelijk affiche krijgt voorgeschoteld. En het moet gezegd, de vierdeklasser had niets aan het toeval overgelaten. Er waren verkeersregelaars opgetrommeld, de kantine was tijdelijk tot bestuurskamer omgebouwd en de sportzaal tot kantine gebombardeerd. Organisatorisch gezien hadden de groenzwarten de punten al op zak en daar verdienden ze alle lof voor. Het enige waar ze geen invloed op uit konden oefenen waren de weergoden. De overvloedige regenval had van de ene kant van het hoofdveld een modderpoel gemaakt. Op de loodzware grasmat moest de thuisclub het onmogelijke zien te presteren. Stiekem hopen op dat ene, minieme kansje dat altijd aanwezig is.

Bij de gastheren zat niet trainer Peter Ernst op de bank. De Damster is herstellende van een operatie aan zijn enkel en besloot het duel vanuit de omgetoverde kantine te analyseren. Zijn plaats in de dug-out  werd door Hillebrand Mos ingenomen. De assistent had een simpel strijdplan opgesteld. ‘We gaan proberen hen het voetballen onmogelijk te maken. Er gewoon kort op zitten en hopen dat we een kansje krijgen’, luidde de uitleg.

Zijn collega Willem Brouwer stond het geploeter in de eerste helft hoofdschuddend te bekijken. ‘Hier kan gewoon niet gevoetbald worden. Het water spat aan alle kanten op en je zakt tot je enkels in de modder weg. Dit is gewoon gevaarlijk’, sprak de oefenmeester. Hij had deels gelijk, want een vloeiende combinatie neerleggen bleek onmogelijk. Veel passes over een afstand van twintig meter smoorden in de smurrie en zorgden af en toe voor hachelijke situaties. Zo kreeg Danny de Vries een dot van een mogelijkheid in de schoot geworpen. De Glinzer leverde het leer echter bij doelman Jacob de Vries in. De goalie vertrekt overigens bij de Boys. De 34-jarige staat volgend seizoen bij Flevo Boys onder de lat.

Het had er alle schijn van dat Godlinze de eerste helft op de been zou blijven. Natuurlijk was Harkemase Boys de makkelijker spelende ploeg en kreeg het al vrij snel mogelijkheden om de score te openen. Raymond Bolt, Arton Musliu, Jordy van Wijk en Joram Smits, vergaten de uitblinkende Robbin Kuipers echter te passeren.

De gasten schrokken na een kwart wedstrijd toen Arjen Bergsma kermend van de pijn op de grond bleef liggen. Hij kreeg een tik op zijn knie van Danny de Vries en moest van het veld gedragen worden. De eerste diagnose luidde gescheurde kruisbanden. Bergsma werd vervangen door Harvey Bisschop. De Vries kreeg geel van de onpartijdige, zoals ook Zeki Kurt in het bonnenboekje verdween na commentaar op de leiding.

Na 39 minuten viel de openingstreffer. Arton Musliu speelde een korte corner op Joël Wagenaar. De gelegenheidsspits gooide de bal voor het doel en vond het hoofd van Robin Huisman de Jong die steenhard raak kopte: 0-1. Kort daarna lag de volgende in het doel. Ömer Tekinbas verspeelde het leer aan Joram Smits. Die had vrij baan, tikte de bal tussen de benen van Kuipers door in het doel en tekende daarmee voor de 0-2. Vlak voor het rustsignaal kreeg Godlinze nog een aardige mogelijkheid. Een vrije trap van Bobby de Vries kwam bij Danny de Vries terecht, die vrij voor Jacob de Vries opdook.  De Godlinzer schrok kennelijk zo van die kans dat hij de bal in de handen van de sluitpost schoot.

veldgodlinze

Na drie kwartier ploeteren begon het veld (zie foto) steeds meer tekenen van een granaatinslag te vertonen en dat zou de tweede helft alleen maar erger worden. Godlinze gooide na de thee de schroom wat meer van zich af. Ze werden geenszins weggespeeld en kregen zelfs mogelijkheden om iets terug te doen. Een voorzet vanaf rechts werd door Danny de Vries op de lat geschoten en een doelpoging van Andy Pawirosastro vloog voorlangs. Ook Achmed Mohammed had meer van zijn schot verwacht.

Harkemase Boys leek er niet bijster van onder de indruk te zijn. De gasten probeerden, zo goed en zo kwaad als het ging, hun eigen spel te spelen en via de flanken de weg naar het Godlinzer doel te vinden. Ondanks enkele vermetele pogingen om de wedstrijd definitief in het slot te gooien, duurde het tot de 89e minuut alvorens er definitief een streep onder het resultaat gezet kon worden.  Joram Smits was op rechts iedereen te rap af en mikte de bal in de korte hoek: 0-3. Op dat moment speelde Godlinze al met tien man omdat de wissels opgebruikt waren en Danny de Vries geblesseerd naar de kant was gegaan.

Nadat het laatste fluitsignaal had geklonken trok Willem Brouwer wat met de schouders. ‘Wat moet je hier van zeggen. We winnen, maar daar had iedereen vooraf al rekening mee gehouden. Ik baal er echter van dat we weer iemand met een vervelende blessure hebben verloren. En dat dankzij een onnodige overtreding in combinatie met het belabberde veld. Voetbaltechnisch stelde dit duel niks voor. Hier had gewoon niet gespeeld mogen worden.’ Zijn team heeft in ieder geval de achtste finales van het toernooi om de districtsbeker gehaald en dat was de doelstelling.

Hillebrand Mos vond het te ver gaan om het slechte spel alleen op het veld af te wentelen. ‘Natuurlijk was het zwaar. Daar hadden wij ook last van. Maar ik moet zeggen dat wij het ze ook knap lastig hebben gemaakt door ze in een vroeg stadium op te vangen. Ik ben trots op het team. Ze hebben gedaan wat ze konden en hadden eigenlijk wel een goal verdiend. Er bestaat altijd een miniem kansje dat je van een ploeg als Harkemase Boys wint, maar dat zat er gewoon niet in. Ik heb tegen de jongens gezegd dat ze vooral moesten genieten. En laten we eerlijk zijn, een nederlaag als deze? Daar hoef je je als vierdeklasser niet voor te schamen.’

* Godlinze – Harkemase Boys 0-3 (0-2). Robin Huisman de Jong 0-1; Joram Smits 0-2; Joram Smits 0-3.

 

No Replies to "Godlinze verliest moddergevecht met Harkemase Boys"