Eems Boys verplettert zwak Appingedam

appingedameemsboys
Erwin Noordhoff (11) heeft de voorzet afgeleverd waaruit Dino Cardoso, met gele schoenen, de 0-5 weet te scoren.

Appingedam heeft op eigen veld een verpletterende 0-6 nederlaag geleden tegen buurman Eems Boys. Op de zege van de Delfzijlsters viel niets af te dingen. Appingedam wekte geen moment de indruk de koppositie te willen verdedigen. Sterker nog, de ploeg van trainer Gerard Zeeman speelde inspiratieloos, zonder bezieling en wist zich amper kansen te scheppen. Na driekwart wedstrijd verloren de Damsters Roy de Groot toen hij zijn tweede geel kreeg voorgehouden.

Er was vooraf veel gezegd over de derby. Appingedam wist dat het op een pittig duel kon rekenen. Als je lijstaanvoerder bent moet je je kunnen wapenen tegen ploegen die fysiek meer in hun mars hebben en dat geldt zeker voor Eems Boys. De gasten waren scherp in de duels, haalden de angel uit de aanval van de zwartwitten en gaven in verdedigend opzicht weinig weg.

Appingedam luidde de eigen ondergang in. Doelman Jelmer Kiewiet, in de nacht voor de wedstrijd net teruggekeerd van een wintersportvakantie, ging tot twee keer toe erg opzichtig de fout in. Hij liet de bal los op inzetten van Erwin Noordhoff en Micheiel Verloove. Binnen vijf minuten betekende dat de 0-1 van Harmen Laan en na 33 minuten mikte Bram Engelage raak uit de rebound: 0-2. En Appingedam? Het probeerde wel wat, onder andere middels schoten van Roy de Groot, Elsin Yilmaz en Anthon Hoorndijk, maar kon de defensie van Eems Boys niet echt in verlegenheid brengen. En als het al kritisch werd, stond goalie Wouter Kingma zijn mannetje wel.

Speelden de gastheren vrijwel onzichtbaar en ver beneden peil, opvallender was de rol van scheidsrechter Dreves. Hij strooide kwistig met gele kaarten. Sommige daarvan waren terecht, bij enkelen konden grote vraagtekens gezet worden. Feit was in ieder geval dat hij de derby niet aanvoelde en zich te nadrukkelijk wilde manifesteren.

Tijdens de thee kreeg Zeeman de kans om zijn manschappen weer op de rails te zetten. Het eerste wapenfeit na de hervatting was dan ook voor de thuisclub. Een vrije trap van Roy de Groot spatte op de late uiteen. Het zou vrijwel het enige wapenfeit zijn. Eems Boys nam de touwtjes al snel weer in handen en in de 59e minuut was het duel definitief beslist toen Derick Kluter een vrije trap van Michiel Verloove in het eigen doel deponeerde: 0-3. Het zwalkende Appingedam werd aan alle kanten voorbijgelopen en op elk wezenlijk onderdeel van het voetbalspel afgetroefd.

En alsof het nog niet erg genoeg was, deed de fluitist van dienst er nog een schepje bovenop toen hij Roy de Groot in de 70e minuut met zijn tweede geel op zak naar de douches stuurde. Een onbegrijpelijke beslissing van de onpartijdige, want niet De Groot had voor een overtreding bestraft moeten worden maar Kenan Aydinoglu. Appingedam protesteerde tevergeefs bij de arbiter. Die was na afloop niet van plan om zijn visie op het gebeurde te geven.

Met het wegsturen van de Damster aanvoerder kreeg Eems Boys nog meer ruimte en daar maakten de bezoekers gretig gebruik van.  Uit een voorzet van Erwin Noordhoff schoot Dino Cardoso de bal voor de vierde keer achter Kiewiet: 0-4.  Met nog tien minuten te gaan trok Jeffrey Roeters de bal voor het Damster doel en vond het hoofd van Bram Engelage. Hij schampte het speeltuig slechts, maar dat bleek net voldoende te zijn om Kiewiet andermaal het nakijken te geven: 0-5. Roeters mocht vervolgens zelf de eindstand op 0-6 bepalen.

De nederlaag kwam hard aan bij de gastheren. Het gezicht van Zeeman stond na afloop op storm. ‘Als het loopt kunnen we veel, maar als er mentale weerbaarheid wordt gevraagd willen we nog wel eens verstek laten gaan. Dat was vandaag zeker het geval. We hebben een wanprestatie geleverd, waren veel te passief en hebben geen moment laten zien dat we de koploper waren. Je zou verwachten dat je spelers niet voor een duel als dit niet hoeft te motiveren. Dat blijkt dus een misvatting te zijn geweest. We hebben collectief gefaald. Punt.’

Zijn collega Bert de Vries liep met een tevreden grijns op het gezicht rond. ‘Ik had wel wat meer van Appingedam verwacht. Als je iets wilt moet je er meteen vanaf de eerste minuut vol in kletsen. Dat hebben we gedaan. De ruimtes bleven klein zodat ze niet aan voetballen toekwamen en we wisten vrijwel alle persoonlijke duels te winnen. Dit is een prima teamprestatie. Dat De Groot werd weggestuurd maakte het voor ons wel wat gemakkelijker, maar van echt grote invloed is het niet geweest. Het was toen al lang geen echte wedstrijd meer.

* Appingedam – Eems Boys 0-6 (0-2). Harmen Laan 0-1; Bram Engelage 0-2; Derick Kluter (eigen doel); Dino Cardoso 0-4; Bram Engelage 0-5; Jeffrey Roeters 0-6.

No Replies to "Eems Boys verplettert zwak Appingedam"