Zaalvoetbalduel Omlandia ontaardt in chaos

Een schoppende scheidsrechter, een slaande speler, drie keer rood, zeven keer geel, elf doelpunten en een duel dat in een chaos eindigt. Ziehier het resultaat van een avondje bekervoetbal tussen thuisclub SC Genemuiden 5 en het Ten Boerster Omlandia. Het zaalvoetbalteam van Omlandia is woensdagavond met een enorme kater uit Genemuiden teruggekeerd.  Het was niet eens zozeer het feit dat men de kwartfinale in de strijd om de beker met 7-4 had verloren. De bittere nasmaak die men aan het duel heeft overgehouden is volgens de Omlandianen  vooral te danken aan arbiter J.A. Meijwes uit Sint Jansklooster. ‘Die man is een aanfluiting voor het zaalvoetbal. Hier is het laatste woord nog niet over gesproken. Hij heeft ons bekeravontuur volledig verpest’, vertelt doelman Merijn Slagter de dag na de wedstrijd.

door Nanko Kiel

De Ten Boersters waren vol goede moed naar Genemuiden afgereisd. Ze zouden alles op alles zetten om tot  de halve finale van het bekertoernooi door te dringen. Die plannen werden echter al snel doorkruist. Vooraf had Meijwes al kenbaar gemaakt dat hij geen commentaar zou dulden en dat bleek tijdens het duel al snel. Omlandia had binnen de kortste keren twee keer geel te pakken en in alle twee de gevallen wist SC Genemuiden de overtalsituatie uit te buiten door te scoren.

‘Het leek alsof onze clubkleuren als een rode lap op een stier werkten bij deze scheidsrechter. Veel voorkomende spelsituaties werden voortdurend in ons nadeel beslist. En als we netjes uitleg vroegen, zat zijn hand alweer in het borstzakje. Je voelt je werkelijk machteloos. We hadden er zo’n zin in, maar echt alles wat we deden werd teruggefloten. Er werden zelfs fouten geconstateerd als we nota bene zelf een aanval aan het opzetten waren’, stelt Slagter. Met een 3-1 stand in het voordeel van Genemuiden werd de rust bereikt.

Erg rustiger werd het er na de doelwisseling niet op. Sterker nog, de vlam sloeg in de pan toen Omlandiaan Maurice Slager in de tweede helft rood kreeg vanwege het feit dat hij een tegenstander bij zijn nek pakte. ‘Ik schermde de bal af maar mijn tegenstander draaide erlangs, waardoor we min of meer tegen elkaar aanvielen. Omdat dit een overtreding op mij was, gaf ik de tegenstander voor de grap een omhelzing met als achterliggende gedachte dat we gewoon een vrije trap konden nemen’, luidt de uitleg van Slager.

De scheidsrechter dacht echter te hebben gezien dat Slager zijn opponent naar de keel wilde vliegen en stuurde hem met rood van het veld. De veldverwijzing leidde tot het volgende opstootje, waarbij nog eens twee keer geel werd getrokken. ‘Niemand werd gevraagd wat er nou precies aan de hand was. Die man misbruikte zijn macht gewoon, alsof wij hem wat misdaan hadden. We dachten eerst zelfs dat hij een grapje maakte. Niets bleek echter minder waar’, laat Slagter een dag na de wedstrijd weten.

Bij SC Genemuiden wisten ze zich geen raad met het feit dat ze ineens tegenover slechts drie veldspelers kwamen te  staan en gingen hier sportief mee om. Ze besloten de bal maar wat rond te tikken in afwachting van het moment dat Omlandia compleet zou zijn. Omlandia rechtte de rug en wist in de loop van de tweede helft toch nog iets terug te doen. Dankzij twee doelpunten van Marco Drijfhout werd de achterstand tot 5-3 teruggebracht en leek het weer een wedstrijd te worden. De kloof bleef echter en nadat nadat de thuisclub de 7-4 had aangetekend was er een nieuw conflict geboren. ‘Dat doelpunt ontstond na gevaarlijk spel aan de kant van SC Genemuiden. Voor exact dezelfde situatie kregen wij een minuut eerder geel en een vrije trap tegen. Wederom vroegen we op nette wijze wat hierin dan het verschil was en kregen prompt een nieuwe gele kaart.’

Terwijl de leidsman naar het midden was teruggelopen, werd ook de bal richting middencirkel gegooid voor de zoveelste aftrap. Meijwes draaide zich om op het moment dat het leer zijn kant op vloog en zag het gooien van het speeltuig als een aanslag op zijn persoon. Hij had echter niet gezien wie de dader was en besloot doelman Merijn Slagter daarom met rood van het veld te sturen. ‘Dit was het lachertje van de avond. De bal was niet eens in mijn buurt. Zelfs het publiek in de hal lachte de scheidsrechter uit om deze beslissing. Tegen zoiets kun je niet op. Achteraf gezien vraag ik me dan ook werkelijk af met wat voor intentie zo’n man in vredesnaam naar deze sporthal was gekomen’, vervolgt Slagter.

Daarmee was de koek nog niet op, want in het tumult dat was ontstaan wilde Omlandia verhaal halen en kreeg Arjan Drijfhout de gele kaart voorgehouden. Hij tikte de kaart vervolgens uit de handen van de leidsman, die zich daarna zo bedreigd voelde dat hij Drijfhout een schop verkocht. De arbiter kreeg op zijn beurt een tik terug. Na veel heen en weer gepraat werden de gemoederen eindelijk tot bedaren gebracht maar floot de leidsman het duel de boeken in. Hij vond het welletjes.

‘Sommige jongens van ons hebben tien jaar zaalvoetbalervaring, maar dit hebben ze nog nooit meegemaakt. Zonde dat zo’n clown voor dit duel was aangesteld. De spelers van SC Genemuiden valt overigens niets te verwijten, die boden bij iedere rare beslissing hun excuses aan voor de scheidsrechter. Maar dat is natuurlijk iets waar zij ook niets aan kunnen doen’, besluit Slagter.

Wedstrijdsecretaris Jan van Dalfsen van SC Genemuiden legt uit dat de Omlandianen de moeilijkheden deels over zichzelf hebben afgeroepen omdat ze bij elke beslissing van de fluitist protesteerden. ‘Wij kennen hem en waren dus gewaarschuwd’, zegt hij. Waarbij Van Dalfsen overigens volmondig toegeeft dat de onpartijdige mede-verantwoordelijk is geweest voor het ‘naar de kloten helpen’ van wat een mooi bekerduel had moeten worden. ‘En dat heb ik hem vanmorgen ook verteld. Hij zei dat hij zich bedreigd had gevoeld. Dat kan natuurlijk nooit de reden zijn dat je begint te schoppen. Dan kun je er op wachten dat je zelf ook een tik krijgt.’

Hij vindt het jammer dat het voetbal door dit onverkwikkelijke gebeuren weer in een kwaad daglicht is komen te staan. ‘Wij hebben de zaak inmiddels bij de KNVB aangekaart. Ons valt absoluut niets te verwijten. Dit is een kwestie tussen de scheidsrechter en Omlandia. Wij hebben alleen maar verteld wat we hebben gezien.’

De fluitist wil nergens op reageren. Meijwes: ‘De KNVB is de eerste die mijn bevindingen leest en hoort. Zij moeten maar uitmaken wat er aan de hand van de gebeurtenissen gaat gebeuren en wie er allemaal geschorst moeten worden. Dit had een leuk duel kunnen worden, maar werd het niet. Daar hou ik me verder niet meer mee bezig. Volgende week fluit ik gewoon weer een andere wedstrijd.’

* SC Genemuiden 5 – Omlandia 7-4 (3-1). Christiaan Riemens 1-0; Ralph Meier 1-1; Christiaan Riemens 2-1; Christiaan Riemens 3-1; Christiaan Riemens 4-1; Karst Beens 5-1. Marco Drijfhout 5-2; Marco Drijfhout 5-3;  Gerjan Beens 6-3; Stefan Drijfhout 6-4; Albert Bonthuis 7-4.

 

No Replies to "Zaalvoetbalduel Omlandia ontaardt in chaos"