SV Bedum en Omlandia bieden weinig spektakel

bedumomlandia
Omlandiaan Thijs Sonneveld (rechts) in een fel duel verwikkeld met aanvaller Soeratmin Venema van SV Bedum (foto: Menne Tillema).

Omlandia heeft op het zonovergoten sportpark van Bedum voor zo’n 400 toeschouwers de drie punten mee naar Ten Boer genomen. Alhoewel het SV Bedum van trainer Marius Hendriks optisch gezien wat beter voetbalde, was het team van interim-trainer Simon Schuil jr. minstens zo gevaarlijk. Op basis van de kansenverhouding was de overwinning dan ook wel terecht.

door Kees Mulder

De vele toeschouwers hadden veel meer van deze derby verwacht. De perikelen rondom de bij Omlandia weggestuurde trainer René Wollerich, hij gaat naar SV Bedum, zou een reden kunnen zijn dat de wedstrijd op het scherp van de snede zou worden uitgevochten.
De acteurs binnen de lijnen dachten hier duidelijk anders over, want het duurde tot de 26e minuut voordat de eerste echte doelrijpe kans ontstond. De gasten uit Ten Boer hadden de pech dat een ferme uithaal van middenvelder Jan Oosterbeek op de paal uiteenspatte na een mooie aanval over diverse schijven.

Vooraf had trainer Hendriks aangekondigd Omlandia vroegtijdig te storen bij balverlies en zo voetballend tot succes te komen. Zijn collega Schuil jr wilde met zijn elftal compact spelen en proberen via snel combinatiespel vanaf de eigen helft de voorwaartsen in stelling brengen. De tactiek van Omlandia klopte als een bus. Daarentegen kon de verdediging van Omlandia steeds gemakkelijk de vrije man op het middenveld vinden omdat Bedum niet veel druk op de verdediging van Omlandia wist te zetten.

In de 36e minuut was het spits Jeroen Haan van Omlandia die het maar eens van afstand probeerde. Zijn poging van zo’n vijfentwintig meter van het doel van keeper Gerdes ging rakelings over. Een paar minuten later probeerde Haan het nogmaals, maar de inzet was te zwak om Gerdes te verontrusten. Meer kregen de toeschouwers in de eerste helft niet voorgeschoteld en werd de rust dan ook met de bekende brilstand bereikt.

De tweede helft was amper vier minuten onderweg toen Jeroen Haan vanaf rechts een voorzet gaf. Het was vanaf de zijkant even onduidelijk wie er scoorde, maar het bleek verdediger Timo Laninga van SV Bedum die zijn doelman het nakijken had gegeven. De bal maakte hoog in het strafschopgebied een dwarrelende beweging en Laninga raakte het leer per ongeluk aan, waarna het speeltuig tergend langzaam in het eigen doel verdween: 0-1.

Een domper voor alles wat de paarszwarten een warm hart toedroeg. De vele toeschouwers uit Ten Boer, merendeel met de fiets, konden hun geluk niet op en spraken al van het schokeffect van trainer Simon Schuil jr. Een mooier compliment kon je de jonge trainer natuurlijk niet geven, want zijn tweede achtereenvolgende overwinning zat er namelijk aan te komen.

De thuisploeg had voldoende tijd om in ieder geval de gelijkmaker op het scorebord te brengen, maar de gastheren ontbeerden duidelijk kracht en mentaliteit om het hun opponent moeilijk te maken. Het moet ook gezegd dat verdediger René Hovenkamp met zijn companen achterin de zaakjes prima op orde had, gesteund door een hard werkend middenveld waar Peter Wassing en Jan Oosterbeek heersten.

Steeds vaker beten de gastheren zich stuk op de verdediging. Daarentegen kreeg Omlandia voldoende counterkansen om de score verder uit te bouwen. Men ging hier veel te slordig mee om door te lang met de bal te lopen en ook de passes waren te onnauwkeurig.
Invaller René Kamphuis had zich onsterfelijk kunnen maken. Hij won een rechtstreeks duel van verdediger Rick van de Helm, maar zijn inzet verdween net naast het doel. Bedum zette alles op alles en mocht twee corners op rij nemen. Doelman Devon Harmsma keepte echter een prima wedstrijd.

Met nog zo’n vier minuten te spelen verscheen, na een goed eentweetje, spits en topscorer Hans Setz van de thuisclub alleen voor Harmsma, maar laatstgenoemde gooide zijn ziel en zaligheid in de baan van het schot waardoor de thuisploeg niet op gelijke hoogte kwam. Het was de kans voor de gastheren om er in ieder geval nog een gelijkspel uit te slepen. Dat gebeurde echter niet en na het laatste fluitsignaal van scheidsrechter Gerbens kon Omlandia drie belangrijke punten op het conto bijschrijven om zo richting subtop te sluipen.

Gezien de kansenverhouding was de overwinning terecht, maar van een echte derbysfeer was nooit sprake. Door de overwinning klimt Omlandia drie plaatsen op de ranglijst en staat nu zesde met 19 gespeeld en 24 punten. De Bedumers zakken daarentegen drie plaatsen en staan nu elfde met evenveel gespeelde wedstrijden en 21 punten.

Zaterdag spelen Viboa en SV Bedum tegen elkaar in Winsum. De Bedumers wonnen thuiswedstrijd destijds heel gemakkelijk met 4-1. Omlandia speelt komend weekeinde thuis tegen BCV. De uitwedstrijd eerder dit seizoen eindigde in een 3-1 overwinning voor BCV.
SV Bedum en Omlandia hebben dus duidelijk iets goed te maken tegen de komende tegenstanders.

* SV Bedum – Omlandia 0-1 (0-0). Timo Laninga 0-1 (eigen doel).

No Replies to "SV Bedum en Omlandia bieden weinig spektakel"