Wielerdorp Usquert redt finale KNWU

Het is aan de inspanningen, en het vermogen om de schouders er onder te willen zetten, van Bike4Air-NWV Groningen en het wielercomité Usquert te danken dat er toch een finaleweekeinde van de KNWU-clubcompetitie zal plaatsvinden. Op 13 en 14 september is wielerdorp Usquert opnieuw het toneel van een spannend wielerweekend.

Even leek het er op dat de eindzege van de clubcompetitie in gevaar zou komen toen de organisatie in Emmeloord besloot af te haken. Een streep door de rekening van een evenement dat in dat geval geen fatsoenlijk slotstuk zou krijgen. De vraag wie zich na de zuidelijke en noordelijke voorronde de beste vereniging van Nederland mag noemen, zou in dat geval onbeantwoord blijven. En als echte wielerliefhebber laat je dit natuurlijk niet gebeuren.

Omdat het Noord-Hollandse Venhuizen al een keer had aangegeven de organisatie wel op zich te willen nemen, werden eerst daar de voelhorens uitgestoken. Tevergeefs, men vond het evenement te groot. Praten met een andere kandidaat in Zeeuws-Vlaanderen leverde ook niet het gewenst resultaat op en omdat Usquert al een keer tevergeefs had geprobeerd de Districtskampioenschappen naar het dorp te halen, besloot Thijs Rondhuis van de Noordelijke Wielervereniging Groningen het wielercomité te polsen.

En met succes. De handen werden ineen geslagen en zaterdag was Sjoerd Koster, coördinator wegsport van de KNWU, in Noord-Groningen te gast om onder andere het parcours te bekijken. ‘Hij kwam tot de conclusie dat we als comité de zaken goed voorelkaar hebben, enthousiasme uitstralen en overtuigd zijn van ons kunnen’, zegt een zelfverzekerde Klaas Smith namens het plaatselijke comité.

Op zaterdag 13 september krijgen de renners een individuele tijdrit over 9 kilometer voor de kiezen. Hier kunnen de verenigingen drie renners inzetten. De andere drie coureurs komen in actie tijdens het criterium dat dezelfde dag wordt verreden. Een ploegentijdrit over 17 kilometer en een omloop van 120 kilometer zijn de ingrediënten voor zondag 14 september.  In deze vier onderdelen, die allen starten en finishen in Usquert, worden punten uitgedeeld die de eindstand in de competitie zullen bepalen.

Hoe klein Usquert ook is, de naam van het dorp wordt groot geschreven waar het wielerevenementen betreft. Wie kent niet Rondom de Bult, waarvan dit jaar op 23 augustus de 46e editie wordt verreden, en de Ronde van Groningen. De opening van het wielerseizoen waarvoor Usquert op 1 maart jongstleden als gastheer optrad. Daar komt overigens dit jaar nog een eervolle vermelding bij, want Usquert is, net als in 2013, een van de plaatsen die in het parcours van de Energiewacht Tour 2014 zijn opgenomen.

Smith: ‘En het mooiste is dat ons nieuwe dorpshuis eind juli klaar is, dus kunnen we alles in eigen dorp houden. We durven het wel aan. In het verleden hebben we wel aangetoond dergelijke evenementen te kunnen organiseren. En wees nou eerlijk, dit is toch weer prachtige promotie voor Noord-Groningen en de gemeente Eemsmond in het bijzonder?’

No Replies to "Wielerdorp Usquert redt finale KNWU"