Appingedam morst weer punten

Appingedam heeft niet kunnen profiteren van de halve misstap die koploper Gorecht zich in het thuisduel tegen Lycurgus (1-1) veroorloofde. Thuis tegen De Heracliden morsten de Damsters opnieuw punten. De gastheren namen een 2-0 voorsprong op De Heracliden, dat na rust sterk terug wist te komen en uiteindelijk een verdiend punt (2-2) uit het vuur wist te slepen.

Zonder Roy de Groot (geschorst) en Zacharias Douma (geblesseerd) speelde Appingedam de eerste twintig minuten verzorgd voetbal, waar De Heracliden veelal de lange bal hanteerde. In de 4e minuut van de wedstrijd werd Elsin Yilmaz over links gelanceerd en in een ultieme poging het schot te keren, kopte een verdediger de bal bijna in eigen doel. Uit de daaropvolgende hoekschop haalde Swendly Martina hard uit, maar het schot werd op de lijn gekeerd en opnieuw tot hoekschop verwerkt. Die leverde niets op.

In de 10e minuut werd Doan Ibraimi in de punt aangespeeld en op weg naar het doel werd hij binnen het strafschopgebied neergelegd door Mark Linstra. Dat was althans de Damster lezing van het gebeurde. Volgens de scheidsrechter ging Ibraimi wat te gemakkelijk liggen en liet dan ook doorspelen. De Heracliden kreeg wat meer vat op het spel, maar kon niet verhinderen dat Ibraimi in de 20e minuut opnieuw prima werd aangespeeld. Hij liet een verdediger staan, omspeelde doelman Pieter Buikema en bracht de stand op 1-0 voor Appingedam.

Ondanks wat tegenstootjes van De Heracliden, waarbij de eindpass vaak erg slordig was en grote kansen uitbleven, had Appingedam het betere van het spel en kreeg het een aantal kansen om de score uit te bouwen. Pas na een half uur spelen kreeg De Heracliden een eerste goede kans, maar het schot van Jeroen Linstra ging voor het doel van Jelmer Kiewiet langs zonder dat er een medespeler mee opgekomen was. In de 36e minuut kreeg Yilmaz de bal over rechts aangespeeld en dook hij recht voor de Meister doelman op. Zijn schot rolde langs de verkeerde kant van de paal.

Even later kregen de toeschouwers de mooiste Damster aanval van de eerste helft te zien. Deze werd door Yivan Vroom opgezet. Hij bereikte Ibraimi die met een simpele beweging Yilmaz in stelling bracht. Hij wist de marge te verdubbelen: 2-0.

Vlak voor rust ontstond er een vervelend incident tussen de Meister sluitpost en Martina. Bij een vrije bal in het strafschopgebied sprongen beiden naar de bal. Ze misten en vielen op de grond. Tijdens het duel ging Martina hard door op de keeper, zondar de intentie te hebben dat hij de bal wilde spelen. De Meister sluitpost reageerde vervolgens door de aanvaller een duw te geven. De scheidsrechter had hier tegen moeten optreden, maar in plaats daarvan kreeg Ibraimi geel omdat hij Buikema nog een trap had gegeven. Daarmee kwam de Damster er nog genadig van af.

Niets wees er op dat de tweede helft van de wedstrijd een heel andere dan het eerste bedrijf zou worden. Nadat Tim de Groot echter geblesseerd in de kleedkamer was achtergebleven, was de verdediging van de Damsters een stuk minder geworden. Door twee kapitale fouten van invaller Kenan Aydinoglu, die als laatste man geposteerd stond, verspeelde Appingedam binnen zeven minuten de veilig ogende 2-0 voorsprong.

In de 50e minuut kon de veel te statisch spelende verdediger spits Robin Zuidema niet bijbenen en op de rand van het strafschopgebied trok hij hem aan de arm. Iedereen dacht dat het binnen de zestien meter was gebeurd, maar de arbiter legde de bal er luttele centimeters buiten. Keeper Jelmer Kiewiet kon het schot nog pareren, maar de bal viel voor de voeten van de aanstormende Mark Knol en deze verkleinde de achterstand tot 1-2. Zeven minuten later ontstond er een identieke situatie. Aydinoglu liet nu de bij tijd en wijle ongrijpbare Roy Streppel glippen die door Stefan Haan de diepte was ingestuurd.  Streppel faalde vrij voor Kiewiet niet en rondde koeltjes af: 2-2.

Een kleine tien minuten later werd er binnen de beruchte lijnen een overtreding op Yilmaz begaan door goalie Pieter Buikema. De scheidsrechter deponeerde de bal op de stip. Een unieke gelegenheid voor de Damsters om weer op voorsprong te komen. Maar de altijd trefzekere Anthon Hoorndijk, ondanks de misser toch de beste man aan Damster zijde, liet een rollertje los die de sluitpost van de gasten eenvoudig tot hoekschop kon verwerken.

Het lichte veldoverwicht dat Appingedam in de eerste helft ten toon had gespreid was verdwenen en De Heracliden waren zeker niet minder dan Appingedam. Op sommige momenten namen zij de overhand en leek er een doelpunt in de lucht te hangen. Hoewel de wedstrijd er niet fraaier op werd, was het wel spannend geworden. Tot het laatste fluitsignaal stond de afloop niet vast.

In de 85e minuut scoorde Yilmaz uit een scrimmage, maar de scheidsrechter had bij dezelfde speler hands geconstateerd en keurde de treffer af. In de 93e minuut had de wedstrijd toch nog een winnaar kunnen opleveren. De Heracliden kreeg een penalty toegewezen nadat Bart Huizenga zijn opponent Robin Zuidema tegen het gras had gekwakt. Roy Streppel nam plaats achter de bal maar wist de strafschop niet te verzilveren. Hij schoot de bal recht in de handen van Kiewiet.

Alle plussen en minnen bij elkaar opgeteld had Appingedam de eerste helft het betere van het spel, en was De Heracliden na rust de betere ploeg. Nadat de kruitdampen waren opgetrokken stond er een uitslag die de krachtsverhoudingen goed weergaf. De wedstrijd werd in een hoog tempo gespeeld met twee ploegen die vol voor de overwinning waren gegaan. De neutrale toeschouwer was wat dat betreft de winnaar van de dag.

* Appingedam – De Heracliden 2-2 (2-0). Doan Ibraimi 1-0; Elsin Yilmaz 2-0; Mark Knol 2-1; Roy Streppel 2-2

No Replies to "Appingedam morst weer punten"