Belangrijke zege Middelstum op Noordpool

middelstumnoordpool
De in het blauw gestoken Middelstummer Karsten Hoekzema en Noordpool-speler Rik Spijk demonstreren een soort dans om de bal (foto: Menne Tillema).

Middelstum heeft op eigen veld een belangrijke zege geboekt op het bezoekende Noordpool UFC. Het was voor beide ploegen een duel met veel gewicht, omdat bij winst zo goed als zeker rechtstreekse degradatie van de baan was. Leider Geert Jan Zijlstra vertelde dat het interview op EemsmondSport van twee weken geleden met keeper Alwin Zwerver van Middelstum was gebruikt om de spelers van Noordpool extra te motiveren. Toch bestaat er veel onduidelijkheid in deze klasse hoeveel ploegen er nu degraderen, want in het geruchtencircuit gaat het verhaal dat Engelbert en GVAV Rapiditas volgend seizoen niet meer in de standaardklasse van het zaterdagvoetbal zullen uitkomen.

door Kees Mulder

Ook de KNVB kon op dit punt geen uitsluitsel gegeven, omdat genoemde clubs nog niet hebben aangegeven wat ze nu precies willen. Ook de samenvoeging van de Delfzijlster clubs Neptunia en Eems Boys speelt mee. Hoe gaat de KNVB om met de nieuwe indeling als beide clubs opgaan in de nieuwe vereniging NEC Delfzijl. Wordt het een vierde- of derdeklasser.

Voorafgaande aan de wedstrijd had trainer Willem Kluin van Noordpool wel vertrouwen in een goede afloop. Wel miste Noordpool twee spelers door blessures. Zo is Michel Dries al langere tijd afwezig in verband met een blessure maar ook Frank Ebobisse kon door een bovenbeenblessure niet spelen. Ook bij Middelstum ontbraken twee belangrijke afwezigen. Voor aanvoerder Martijn Poort is het seizoen voorbij door een vervelende knieblessure en middenvelder Michel de Graaf ontbrak wegens een schorsing.

Beide ploegen begonnen wat aftastend aan de wedstrijd en uit het niets scoorde linksachter Rick van der Laan van Middelstum al na acht minuten de openingstreffer. Van der Laan omspeelde zijn directe tegenstander en besloot maar eens op doel te schieten van zo’n 17 meter van het doel. Keeper Geert Knot van Noordpool zag er niet best uit want de bal verdween tot ontsteltenis van iedereen zo maar tegen het nylon. Of het polletje vlak voor Knot een rol speelde, zal voor altijd onduidelijk blijven maar het stond dus zomaar 1-0 voor Middelstum. De ploeg had zijn zinnen gezet op een overwinning deze middag. Aan de spelers was niet te zien dat men een avond daarvoor de opening van Sunsation hadden meegemaakt.

Noordpool schrok toch wel van deze vroege achterstand maar had nog voldoende tijd om de wedstrijd in hun voordeel te beslissen. Drie minuten na de openingstreffer mocht Noordpool van scheidsrechter Alex Traa uit Warffum een vrije trap nemen even buiten het strafschopgebied toen uitblinker Richard Haan aan Noordpoolzijde heel lichtjes werd aangetikt. Aanvoerder Johan Kluin schoot de vrije bal recht in de muur. In de daarop volgende aanval mocht Middelstum een hoekschop nemen door Karsten Hoekzema. De afvallende bal werd door Ivan Milkovic over het doel gemikt.

Noordpool moest het vooral hebben van uitvallen via Jega Uruthirasingam en Richard Haan maar de achterhoede onder leiding van Corné Tuitman en zijn kompanen gaven weinig kansen weg of doelman Zwerver was de situatie vaak de baas. Vlak voor rust werd om tactische redenen (meer diepte op de rechterkant) Arnoud de Graaf van Noordpool gewisseld voor Rick Bos. Even later floot de onzichtbare scheidsrechter Traa voor het rustsignaal. In de eerste helft hadden beide ploegen weinig kansen kunnen creëren.

De tweede helft was nauwelijks vijf minuten oud toen de man aan het scorebord wederom aan het werk moest. Het was linkermiddenvelder Anne Vaatstra die werkelijk de bal schitterend in de verste bovenhoek deponeerde. Een prachtige goal en Middelstum leek op rozen te zitten. De tussenstand bij Corenos-VVS (gelijke stand) leerde dat de winst niet meer uit handen mocht worden gegeven. Doch vijf minuten later leek Noordpool te scoren. Aanvaller Richard Haan snelde weer eens richting de achterlijn, gaf de bal voor maar niemand haalde de trekker over.

Even later mocht laatste man Jos Klip van Noordpool een vrije trap nemen. Zijn diepe bal leek een prooi te worden voor keeper Alwin Zwerver van Middelstum, maar aanvaller Jega Uruthirasingam tikte de bal net voor de aanstormende Zwerver weg, maar kreeg de hulp van Corné Tuitman die de bal nog net weg kon werken. Er ontstond wat irritaties bij Noordpool door het uitblijven van de aansluitingstreffer wat verdediger Stefan Hemmes wegens commentaar op de leiding op een gele kaart kwam te staan.

Na 62 minuten spelen had Middelstum alle geluk van de wereld toen invaller Kjell Posthumus de bal onderkant van lat teisterde. Beide ploegen begonnen aan het wisselen te slagen maar veel veranderde er niet aan het spelbeeld. Doelman Zwerver van Middelstum en Jega Uruthirasingam van Noordpool kregen het nog even met elkaar aan de stok en kregen beiden een gele kaart.

Even daarvoor mocht Richard Haan van de gasten even buiten het strafschopgebied een vrije trap nemen maar zijn poging verdween over het doel. Opvallend in de tweede helft was dat doelman Knot van Noordpool, gezien zijn lichaamshouding, niet echt gemotiveerd meer stond te keepen. Middelstum geloofde het wel en Noordpool was moegestreden, ondanks dat trainer Kluin zijn manschappen tot meer dadendrang dwong. Echter tevergeefs.

Zodoende kon Middelstum 3 belangrijke punten bijschrijven. Beide ploegen hebben nu 27 punten en lijken voldoende punten te hebben om niet naar de vijfde klasse te moeten degraderen. Voor de gasten staat er weer een derby op het programma want Corenos komt op bezoek in Uithuizen. Middelstum reist af naar Delfzijl om voor de laatste keer in de historie tegen Neptunia te spelen.

* Middelstum – Noordpool 2-0 (1-0). Rick van der Laan 1-0; Anne Vaatstra 2-0.

No Replies to "Belangrijke zege Middelstum op Noordpool"