Eenvoudige zege De Pelikanen op Eems Boys

eemsboyspeli01
Doelman Rody Bos van De Pelikanen blijft iedereen de baas in zijn eigen strafschopgebied.

Op het sportpark Centrum in Delfzijl is zaterdag voor de laatste keer een derby gehouden tussen thuisclub Eems Boys en De Pelikanen. De op handen zijnde fusie van Neptunia en de Boys zorgt straks voor een andere invulling. In de afgelopen decennia is er al menig heroisch potje voetbal tussen beide teams gespeeld. Dat kwam er nu niet van. De clash tussen de beide buurverenigingen bracht niet wat men er van verwacht had. De Damsters wisten het duel zelfs betrekkelijk eenvoudig met 1-3 te winnen.

De eerste wedstrijd tussen beide teams was ook al niet van een bijster hoog gehalte geweest en eindigde destijds in 1-1. De clubs kennen elkaar door en door, hebben allebei een betrekkelijk jonge ploeg met Eems Boys-speler Michiel Verloove als absolute uitschieter (35). Bij winst kon De Pelikanen een geweldige slag slaan, zeker als de koplopers Gorecht en Appingedam hun duels tegen respectievelijk Lycurgus en De Heracliden zouden weten te winnen. Eenvoudig zouden ze het niet krijgen, want Eems Boys zou de mouwen ongetwijfeld opstropen omdat men nog een rol in de derde periode wil spelen.

Het duel begon pas aan het einde van de middag in verband met een scholierenloop van buurman AV Fivelstreek. Het ongewone tijdstip zorgde er voor dat het even duurde alvorens het qua toeschouwers aardig vol liep, al had men ongetwijfeld op wat meer belangstelling gerekend. Het had er alle schijn van dat het een meer dan gemiddeld duel zou worden, want er werd binnen zes minuten twee keer gescoord. Uit een voorzet van Jermaine Bos knalde Richard van Kaam de gasten naar een 0-1 voorsprong. Drie minuten later had Eems Boys deze plooi weer gladgestreken.

Doelman Rody Bos van De Pelikanen kreeg geel van leidsman Lania omdat hij Bram Engelage de voet dwars had gezet. Volgens de fluitist was dat niet in overeenstemming met de spelregels gebeurd en dus kwam de bal op de stip te liggen. Michiel Verloove nam het klusje voor zijn rekening en knalde de gelijkmaker binnen: 1-1.

De hoopvolle beginfase kreeg daarna geen goed vervolg. Het duel vervlakte wat, ontbeerde passie en vechtlust die zeker aan de zijde van de gastheren was verwacht. De wedstrijd leefde op na een corner van Peli. Daaraan voorafgaand kreeg Vincent Benesia een vermaning. Volgens de onpartijdige was hij iets te nadrukkelijk aan het stoken in het Delfzijlster strafschopgebied. Benesia liep vervolgens bij het doel weg terwijl de bal in het strafschopgebied werd gepompt, maar kwam daarna net zo snel weer inlopen om koppend voor 1-2 te zorgen. Een dikke dekkingsfout van de defensie van Eems Boys, dat even niet stond op te letten.

Gek genoeg was ook dit niet het sein voor de thuisclub om er een schepje bovenop te doen en het De Pelikanen wat lastiger te maken. De bezoekers bleven vrij eenvoudig overeind en voor de pauze gebeurde er dan ook niet veel meer.

Na de doelwisseling werd een heel ander Eems Boys verwacht maar verder dan wat halve kansjes kwamen de gastheren niet. Aan de andere kant was Richard van Kaam doeltreffender. De tweede helft was tien minuten onderweg toen hij zijn aanstaande schoonvader voor de tweede keer een loer draaide: 1-3. Hoewel Jan Douwe Rinsma en Michiel Verloove het nog wel een keer probeerden, was het allemaal te onzuiver, te gehaast en ondoordacht wat de groenwitten van plan waren. De defensie van De Pelikanen werd ook nu niet voor grote problemen geplaatst en dus ging de wedstrijd als een nachtkaars uit. Het heroische gevecht waar men op voorhand op gerekend had bleef uit.

De overwinning van De Pelikanen kwam geen moment in gevaar. Tweevoudig doelpuntenmaker Richard van Kaam kreeg vijf minuten voor het einde nog een publiekswissel van zijn coach Kees Bouma. Sommige supporters liepen teleurgesteld van het veld. Ook zij hadden wat meer spektakel verwacht. Eems Boys kon dat niet bieden en de Damsters hadden het niet nodig gehad. Ondanks dat werd er toch historie geschreven op sportpark Centrum. Al zal de laatste confrontatie tussen de beide voetbalclubs de gasten waarschijnlijk het langst bijblijven.

* Eems Boys – De Pelikanen 1-3 (1-2). Richard van Kaam 0-1; Michiel Verloove 1-1 (strafschop); Vincent benesia 1-2; Richard van Kaam 1-3.

Omdat het de laatste keer was dat de Ultra’s van Eems Boys zich in deze hoedanigheid konden laten horen, hebben we hen een klein eerbetoon gegund in de hoop dat ze straks net zo hard roepen voor het nieuwe NEC Delfzijl.

No Replies to "Eenvoudige zege De Pelikanen op Eems Boys"