Neptunia deklasseert gastheer Noordpool

Neptunia heeft gastheer Noordpool UFC voetballes gegeven. In Uithuizen was het elftal uit Delfzijl oppermachtig en won daarom eenvoudig met 0-5. Halverwege het duel stond het al 0-4.

door Frank Molema

Trainer Jan Potma koos ervoor om deze wedstrijd niet in het vertrouwde 3-4-3 te spelen, maar 4-4-2. Buitenspelers Shanthony Cecilia en Barz Abdulrahman begonnen op de bank, omdat zij doordeweeks niet kunnen trainen. Hierdoor mochten Marc Schuijl, Mats Marree en Ivar Boerma (allen vorige week nog op de bank) in de basis starten. De derde buitenspeler in de selectie, Kevin Reiffers, is net als Frank Molema geblesseerd. Jordy Koolhof had familieverplichtingen.

Ook Noordpool UFC trad wegens blessures en schorsingen niet op volle sterkte aan. Er deden zelfs meerdere B-junioren mee. Dat was te merken, want de ploeg uit Uithuizen bleek volledig vleugellam. De spitsen van Noordpool UFC hadden niets in te brengen tegen de stabiele verdediging van de gasten. Neptunia kon de bal vaak eenvoudig overnemen en via direct spel de tegenstander pijn doen. Wanneer Neptunia de bal veroverde, speelde het uitstekend. Het prachtige kunstgras in Uithuizen bleek de Delfzijlsters goed te liggen, want met verzorgd combinatievoetbal speelden de bezoekers hun opponent aan gort.

In de 18e minuut maakte Ivar Boerma de openingstreffer, nadat Michiel van Spaandonk met het hoofd voor hem had klaargelegd. Na een half uur spelen verdubbelde Sven Luijmers de score. Hij onderschepte de bal op eigen helft, schudde een paar tegenstanders af, combineerde met Boerma en schoot de bal van dichtbij hard in de kruising. Even later maakte Mats Marree de 0-3. Met een droog schoot versloeg hij de keeper in de lange hoek. Vlak voor rust gooide Van Spaandonk de wedstrijd definitief in het slot. Ruben Stam zette de topscorer van Neptunia alleen voor het doel en Van Spaandonk maakte eenvoudig een eind aan de hoop van Noordpool UFC op een goed resultaat.

Een bijzondere vermelding is op zijn plaats voor verdediger Luijmers en middenvelder Marree. Beide spelers maakten deze wedstrijd hun eerste competitietreffer van dit seizoen. Zij scoorden in een wedstrijd die veel weg had van de uitwedstrijd tegen Veendam 1894, toen Neptunia ook de tegenstander wegblies en bij rust al ruim afstand had genomen.

Logischerwijs zakte het spelniveau in de tweede helft. Noordpool UFC kon niet meer en Neptunia hoefde niet. De thuisploeg probeerde het wel, maar de defensie van Neptunia had geen kind aan de aanvallers van de tegenstander. Een kwartier voor het einde maakte Van Spaandonk nog zijn tiende competitietreffer, dat was tevens ook een van de weinige hoogtepunten in het tweede bedrijf. Met een hoog percentage balbezit speelde Neptunia de wedstrijd simpel naar het einde.

Door de winst en de overige uitslagen is Neptunia nog niet helemaal kansloos in de strijd om een periodetitel. Er zijn twee scenario’s mogelijk. Mocht Godlinze de derde periodetitel winnen, dan heeft de top drie uit de competitie een periode gewonnen. In dat geval vervangt de nummer vier de periode van kampioen vv Groningen. Dat is tevens de eerste periode. Op dit moment staat Mamio vierde. Alleen Neptunia kan Mamio nog voorbij. De achterstand bedraagt momenteel vier punten.

Het andere scenario is dat een andere ploeg dan Godlinze de derde periode pakt. Dan vervangt die ploeg de periode van vv Groningen en gaat de winnaar van de derde periode nacompetitie spelen. Wil Neptunia de derde periode winnen, dan moet Godlinze in de resterende twee wedstrijden minimaal één keer verliezen, net als Mamio. Daarnaast moet Neptunia Mamio ook nog op doelsaldo voorbij en mag Middelstum niet de volle zes punten pakken. Om het extraatje in handen te krijgen moet Neptunia in Roodeschool van Corenos zien te winnen en thuis, de laatste officiële wedstrijd op sportpark Uitwierde, tegenstander Zuidhorn kloppen.

* Noordpool UFC – Neptunia 0-5 (0-4). Ivar Boerma 0-1; Sven Luijmers 0-2; Mats Marree 0-3; Michiel van Spaandonk 0-4; Michiel van Spaandonk 0-5.

No Replies to "Neptunia deklasseert gastheer Noordpool"