Farmsum krijgt pak rammel van Zuidlaarderveen

farmsumzuidlveen

Melvin Martens (7) heeft Stefan Maat aan de haak geslagen. Marcel Bolt heeft meer oog voor de bal. Rick Jolman (5) bekijkt alles van een afstandje.

Farmsum is op eigen veld met maar liefst 0-9 onderuit gegaan in het duel met Zuidlaarderveen. De technisch beter onderlegde gasten maakten vooral in het eerste kwart van de wedstrijd een verzadigde indruk. Nadat Dennis Zielsta binnen enkele minuten twee keer geel kreeg voorgehouden, was het snel gedaan met de gastheren. Die kunnen zich op het spelen van nacompetitie gaan richten, vooropgesteld dat hekkensluiter FVV de laatste twee wedstrijden geen gekke bokkensprongen maakt om alsnog aan rechtstreeks degradatie te ontsnappen.

De gastheren wisten op voorhand wat hen te doen stond. Ze moesten, bij wijze van spreken dan, het gras willen opvreten om Zuidlaarderveen op de knieën te dwingen. De grasmat bleef gelukkig liggen, maar de thuisclub bleef in de eerste twintig minuten wel op de been. Met dank aan doelman Daniël Venhuizen, die enkele knappe reddingen verrichtte, en gemakzucht van de gasten. Ze leken het allemaal wel te geloven. Nacompetitie om promotie naar de derde klasse was al veilig gesteld en Farmsum even kloppen moest ook met een minimale inspanning kunnen lukken. Schoten van ex-Holwierder Jermaine Kasto, Gilliano Mohamad Moesman en Albert Moesa zorgden voor het meeste gevaar. Farmsum wist daar geen enkele mogelijkheid tegenover te zetten. En toen was daar het moment waarop Zielstra zich meende te moeten revancheren voor een misser van scheidsrechter Frankena uit Leeuwarden. De leidsman zag een handsbal van Zuidlaarderveen over het hoofd. Het uitblijven van het verwachte fluitsignaal leidde tot een onnodige charge van Zielstra en de terechte gele kaart. Wetende dat de onpartijdige uiteindelijk aan het langste eind zou trekken wist zelfs aanvoerder Erwin Tjalma zijn teamgenoot niet tot bedaren te brengen. ‘Hij begon beledigend te worden en dat pik ik niet. Jammer, want de wedstrijd was er niet naar’, luidde de uitleg van de fluitist uit Leeuwarden toen hem naar het tonen van het tweede geel werd gevraagd.Misschien had hij er verstandiger aan gedaan om bij de situatie weg te lopen, in plaats van Zielstra constant op te zoeken en de discussie met hem aan te gaan.

Hoe dan ook, niet veel later lag de 0-1 achter goalie Venhuizen. De fluitist zag een fikse overtreding van Zuidlaarderveen over het hoofd en bestrafte vlak daarna eentje van Farmsum met een vrije trap voor de bezoekers. Ronald Ruiter mikte de bal in de korte hoek en zag het speeltuig via de vingers van Venhuizen tegen het nylon kletsen. Het was de eerste treffer van de alleskunner en het zou niet de laatste zijn. Farmsum wist slechts sporadisch in de buurt van het vijandelijk strafschopgebied te komen. Een van de weinige keren dat het wel lukte was na knullig balverlies van Zuidlaarderveen. Erwin Tjalma pikte de bal op, maar miste de aansluiting. Hij moest te lang wachten op spits Danny Gorter waardoor de angel alweer uit de aanval was verdwenen. Gorter kwam nog wel tot een schot, maar veel meer dan dat was het ook niet.

Vlak voor de thee verdubbelde Zuidlaarderveen de marge.  Aanvoerder Jermaine Kasto was naar de rechterkant uitgeweken, besloot uit te halen en zag de bal via een Farmsumer voet in het doel verdwijnen: 0-2. De gastheren hadden een helft lang leuk meegedaan, maar waren in het tweede bedrijf natuurlijk volstrekt kansloos. Zuidlaarderveen gaf af en toe flink gas en speelde Farmsum compleet zoek. Nadat Ruiter zijn tweede van de middag had gescoord (0-3) ging het ineens heel snel. De passing klopte niet meer bij Farmsum, de ene fout werd op de andere gestapeld en situaties waar geen oplossing voor gevonden kon worden eindigden steevast met een lel richting zijlijn.

Ruiter deponeerde de 0-4 achter Venhuizen en liet zijn trainer daarmee zien dat hij niet alleen goed kan verdedigen maar ook een neusje voor de goal heeft. ‘Ik kan op elke plek spelen. Als het moet zelfs als doelman.’, lachte de schutter na afloop.  Hij liet de 0-5 aan Mohamadmoesman, die de bal via onderkant lat keihard binnen schoot, om zelf de 0-6 voor zijn rekening te nemen. Jermaine Kasto tekende voor 0-7 en nadat Gorter doelman Roderik Cazemier van den Berg had geprobeerd te verschalken mocht Ruiter nog een keer doeltreffend uithalen: 0-8. Melvin Martens tekende voor de 0-9 eindstand.

Na de 0-3 werd de wedstrijd even stilgelegd om een blessurebehandeling van Michael de Leeuw mogelijk te maken. Hij was tijdens een duel met Arnold Schuitema ongelukkig terecht gekomen en lag kermend van de pijn op de grond. De eerste conclusie luidde dat zijn kuitbeen gebroken was. Gek genoeg strompelde De Leeuw zelf naar de kleedkamer en vertrok hij ook na de wedstrijd op eigen kracht richting huis. ‘Ik kijk het even aan en ga morgen wel bij de dokter langs om te kijken wat er aan de hand is’, vertelde hij. Farmsum moet zondag op bezoek bij VVK, terwijl FVVhet ook nog niet veilige Nieuw Roden ontvangt. ‘Het gaat moeilijk worden, maar we zullen onze huid zo duur mogelijk verkopen’, aldus coach Douwe Maat van Farmsum.

* Farmsum – Zuidlaarderveen 0-9 (0-2). Ronald Ruiter 0-1; Jermaine Kasto 0-2; Ronald Ruiter 0-3; Ronald Ruiter 0-4; Gilliano Mahamadmoesman 0-5; Ronald Ruiter 0-6; Jermaine Kasto 0-7;  Ronald Ruiter 0-8; Melvin Martens 0-9.

No Replies to "Farmsum krijgt pak rammel van Zuidlaarderveen"