Henk Poort is van alle markten thuis

Iedere club heeft mensen die in de schaduw staan, maar het eigenlijk wel een keer verdienen om in het zonnetje gezet te worden. Henk Poort uit Appingedam is zo iemand. Hij is bezeten van voetbal, een van de weinige mensen die kan zeggen dat hij negen punten op een dag wist te pakken, zowel binnen als buiten het veld actief en een clubman pur sang.

Hendrik Theo Poort, zoals hij officieel heet, is geboren op 29 april 1962 in Bergen op Zoom. Zijn moeder was van Zeeuwse afkomst, zijn vader kwam uit Bierum. Vader Poort werkte vroeger bij Phillips in Eindhoven. Daar leerde hij ook zijn echtgenote kennen. Bij zijn geboorte bleek Henk voor 75 procent verlamd te zijn.

In 1964 verhuisde het gezin van Zeeland naar Delfzijl, omdat zijn vader bij deNederlandse Kabelfabriek (NKF) kon komen werken in Farmsum, en dat was vroeger een onderdeel van Phillips. Na de lagere school volgden voor Poort jr. de Mavo, LEAO en de Huishoudschool. Geen echt logische stap zo lijkt het, maar hij weet het uit te leggen. ‘Ik kon daar de opleiding voor kantoor/winkelpraktijk volgen en dus is het niet zo gek als het lijkt.’

Henk is al meer dan vijftien jaar getrouwd met Emmy. Het duo heeft zelf geen kinderen, maar zoals hij zegt: ’Ik kreeg er gratis vijf bij.’ Eind 2011 stond zijn leven op de kop toen hij te horen kreeg dat hij lymfklierkanker had. Dat was een enorme tegenvaller, maar Henk is altijd positief gebleven en na ongeveer vier maanden en diverse behandelingen kreeg hij het verlossende woord dat hij weer ‘schoon’ was.

Henk Poort is laat met voetballen begonnen. Hij was elf jaar toen hij bij Neptunia in Delfzijl aan het ballen sloeg. Daarvoor zat hij heel kort op judo, maar dat bleek niks voor hem te zijn.

Op de LTS (samen met huishoudschool) leerde de Damster iemand kennen die keeper was bij Eems Boys. Henk was toen was toen 15 jaar. De connectie met zijn kennis bleef. Hij is ondertussen niet alleen zijn kameraad geworden, maar ook zijn zwager want hij is ondertussen meer dan 28 jaar met de zus van Henk getrouwd.

Toen in Appingedam jaren geleden het destijds zo genoemde Poliotoernooi werd gehouden, besloot Henk te gaan kijken. De leiders van toen waren Berend Haan en Jan Kruys. Hun team had al vier wedstrijden gespeeld en op een gegeven moment viel de keeper geblesseerd uit. De leiders vroegen Henk of hij wilde keepen. Probleem was wel dat hij nog nooit in de goal had gestaan. Henk wilde wel maar stelde wel een voorwaarde. ‘Als ik een fout zou maken mocht het team niet over me heen vallen. Ik wilde niet dat ze het me dan kwalijk zouden nemen.’  De laatste wedstrijd die gespeeld moest worden was uitgerekend tegen Neptunia en werd met 1-0 gewonnen.

Dat betekende het begin van een lange keeperscarriëre, want na de A-junioren kwam hij bij de senioren van Eems Boys terecht.  Al vrij snel belandde hij in het tweede elftal als keeper en met wat onderbrekingen bleef hij tot zijn 45e levensjaar onder de lat staan.

Een van zijn hoogtepunten beleefde Poort toen hij 43 jaar was.  Hij pakte negen punten op één dag. Eerst met het derde elftal, vervolgens met het tweede  en tijdens de wedstrijd die dat team speelde werd hij door de leider van het eerste weggeplukt omdat de keeper van het vlaggenschip uit het veld was gestuurd. En ook dat duel werd gewonnen.

Door de jaren heen is Poort ook nog jeugdleider geweest. ‘Precies weet ik niet meer hoe lang, maar het moet ongeveer tussen de twintig en vijfentwintig jaar zijn geweest. Ook was ik leider bij de D- en C-junioren en het eerste elftal van Eems Boys alsook assistent-scheidsrechter.

Tussen 2008 en 2011 was keeperstrainer bij Poolster en stond gewoon bij de veteranen van Eems Boys in het doel. Het tweede van Poolster maakte twee jaar lang gebruik van zijn diensten als trainer. Maar zoals Henk zelf zegt: ‘Het bloed kruipt waar het niet gaan kan’ en dus ging hij terug naar zijn geliefde Eems Boys.

Niet alleen aan de bal of het roer, maar ook met fluit en kaarten in de borstzak was Poort op het veld te vinden. Een kwart eeuw scheidsrechter van de KNVB op zondag is bepaald geen sinecure maar Poort vindt het nog altijd leuk om een duel te leiden.

Vanaf het begin van dit seizoen is Poort leider van het derde zaterdagteam van de fusieclub NEC Delfzijl. Mocht het derde elftal een keepersprobleem hebben dan trekt hij zijn voetbalplunje aan en probeert alle ballen uit het doel te ranselen.En als hij niet ergens op het veld is te vinden, is de kans vrij groot dat hij bij u voor de deur staat. Om oud papier in te zamelen voor de fusieclub.

Henk Poort ademt voetbal. Hij mag dan ook met met recht een voetbaldier genoemd worden.

No Replies to "Henk Poort is van alle markten thuis"