Pittig duel tussen Corenos en Neptunia

corenosneptunia
Voorstopper Wouter ten Harkel in duel met Neptuniaan Ivar Boerma. Rechtsback Marc Bakker, laatste man Elwin Wezeman, de half verscholen Michiel van Spaandonk en doelman Willem Duinkerken bekijken het van een afstandje (foto: Antje ten Harkel-Meijer).

Neptunia heeft de uitwedstrijd tegen Corenos gewonnen. In Roodeschool leken beide ploegen lange tijd de punten te zullen delen, maar in de slotfase sloeg Neptunia nog drie keer toe en finishte uiteindelijk op 1-4. Het duel werd op een gegeven moment stilgelegd omdat de gemoederen iets te verhit waren geraakt.  

door Frank Molema

Neptunia nam een goede vorm mee naar Roodeschool, want uit de laatste vijf wedstrijden haalde het liefst dertien punten. Het is de beste serie van Neptunia in deze competitie en daardoor doet het nog mee om de bovenste plaatsen in de derde periode. Tegenstander Corenos verkeert, net zoals heel veel andere ploegen in deze competitie, in acute degradatienood. Gezien het programma, Corenos speelt zaterdag tegen kampioen VV Groningen, lijkt deze wedstrijd de laatste kans om op eigen kracht (directe) degradatie te ontlopen. Trainer Jan Potma koos net als twee weken geleden tegen Noordpool UFC niet voor het vertrouwde 3-4-3, maar voor 4-4-2. Buitenspelers Kevin Reiffers (geblesseerd) en Shanthony Cecilia (stageverplichtingen) ontbraken nog steeds, waardoor de fysiek sterke spelers Michiel van Spaandonk en Ivar Boerma in de spits stonden opgesteld. In de beginfase waren de bedoelingen van thuisploeg Corenos duidelijk. Men probeerde de gasten uit Delfzijl op te jagen en met een bovengemiddelde inzet de punten in de Roodeschool te houden. In het eerste kwartier kwam Neptunia niet onder de druk uit. Het leverde één grote kans op voor de thuisploeg, maar gescoord werd er niet.

Na dat kwartier kreeg Neptunia meer controle over de wedstrijd. Wat volgde was een aantal stevige overtredingen. Op dat moment was het de taak van de fluitist om een lijn te trekken. Scheidsrechter Kuipers greep echter niet in, waardoor het harde spel van Corenos in principe werd toegestaan. Het leverde Siert Brontsema een gele kaart op. Vlak voordat de kleedkamers werden opgezocht voor de thee, kwamen de gastheren op voorsprong. Uit een voorzet vanaf de rechterkant wist doelman Erik Roels aanvankelijk nog te redden, maar in de rebound was het voor Lars Baar eenvoudig afronden: 1-0. Grensrechter Damveld zag in dit doelpunt buitenspel, maar de scheidsrechter nam niet de moeite om met hem in overleg te gaan en keurde de treffer goed.

Door het harde spel van Corenos waren de elf Neptunianen op scherp gezet. De gasten waren best op een gezonde portie agressie te pakken geweest, want in feite spelen de roodwitten, gelet op de fusie met Eems Boys, nergens meer om. Het speelt alleen voor wat bonuswedstrijden (nacompetitie) na het seizoen. Dat bleek niet de grootste motivatie om de wedstrijd te winnen. Het team misgunde Corenos simpelweg de punten. De tweede helft verliep in eerste instantie rustig, maar rond de 55e minuut ontspoorde het duel.

Nadat Neptunia op 1-1 was gekomen via een kopbal van Van Spaandonk, kreeg het even later een grote kans om op voorsprong te komen. Marc Schuijl zag dat goalie Willem Duinkerken de bal los liet en leek voor een leeg doel te scoren, maar de sluitpost redde nog knap op de inzet van dichtbij. Schuijl kwam wel in botsing met de keeper en vervolgens ontstond er een opstootje. De scheidsrechter deelde drie gele kaarten uit. Schuijl kreeg er eentje voorgehouden, net als Duinkerken en Siert Brontsema. Dat was tevens zijn tweede, waardoor Corenos met tien man verder moest.

Nauwelijks een minuut later ontving rechtsback Nick Koolhof de bal. Hij punterde de bal weg toen hij een tegenstander in zijn nek voelde hijgen en besloten had dat zijn enkels belangrijker waren dan de bal. De scheidsrechter trad weer niet op en toen hij merkte dat de sfeer in het veld erg grimmig was geworden, besloot hij de wedstrijd tijdelijk stil te leggen. Hoewel de afkoelingsperiode een wijs besluit was, was het wel een gevolg van zijn eigen falen. De fluitist had de zaak al veel eerder korter moeten houden maar dacht alles wel vanuit de middencirkel te kunnen waarnemen en beoordelen.

Na de onderbreking had Neptunia moeite het concept te vinden waarmee de ploeg in ondertal pijn gedaan kon worden. Corenos bleef via corners en vrije trappen dreigend, maar creëerde geen grote kansen. Een kwartier voor het einde kreeg de ploeg uit Delfzijl de touwtjes stevig in handen. Dit kwam mede door het inbrengen van Barz Abdulrahman. De rechterspits voegde een extra element toe aan het aanvalsspel, namelijk de mogelijkheid om via de vleugels door te breken.

Met nog acht minuten te gaan kwam Neptunia op voorsprong. Mats Marree, die een goede wedstrijd speelde, werd vanaf de linkerkant op de rand van de zestien vrij gespeeld. Met een geplaatst schot raakte hij de paal, maar in de rebound was daar Michiel van Spaandonk die zijn twaalfde treffer van het seizoen maakte. Niet veel later besliste Abdulrahman, die het veld goed breed hield waardoor Corenos de grote ruimtes niet meer kon belopen, de wedstrijd. Uit een voorzet vanaf de linkerkant rondde hij beheerst af. Een minuut later gaf de flankspeler een assist op Boerma, die de 1-4 aantekende. Aan de assist van Abdulrahman ging een prachtige crosspass van Meijerhof vooraf. Met die pass zette hij de verdediging van Corenos op het verkeerde been.

Door deze winst (al de vierde uitoverwinning op rij) heeft Neptunia zestien punten gehaald uit de laatste zes wedstrijden. Een knappe prestatie, maar door de zwakke start in de derde periode (verloren van VVS en De Vogels), lijkt de derde periode niet te winnen. Mamio en Godlinze, die spelen tegen respectievelijk Noordpool UFC en Middelstum, moeten beide verliezen. Bovendien moet Neptunia (+6) Mamio (+9) op doelsaldo voorbij. En natuurlijk moet het zelf winnen van nummer drie Zuidhorn, dat nergens meer om speelt. De wedstrijd tegen Zuidhorn is bovendien de laatste officiële competitiewedstrijd op sportpark Uitwierde.

Trainer Erik Zuidema van Corenos vond het verlies niet terecht. ‘Wij begonnen heel sterk en daarna kregen zij een beetje het initiatief. We lieten twee dikke kansen liggen, maar scoorden wel. Ik vond dat we er gewoon stevig in gingen, maar wel altijd voor de bal. Er waren misschien twee overtredingen op het randje en daarvoor trok de scheidsrechter een keer geel. Dat was prima. Ik vond dat Neptunia teveel om kaarten vroeg. De sfeer in het veld werd daardoor wel minder. We kregen die gelijkmaker te snel tegen.’

Over het opstootje en de afkoelingsperiode van tien minuten zegt de coach: ‘Die afkoelingsperiode sloeg helemaal nergens op. Willem Duinkerken pakte een prima bal, waarna die spits van hem tot twee keer toe bewust op het hoofd trapte terwijl hij op de grond lag. De scheidsrechter die de hele wedstrijd vanuit de  middencirkel floot zag dit blijkbaar niet. Anders was dat gewoon direct rood geweest. Een aantal spelers van onze kant beschermde de keeper. De scheids besloot daarop drie keer geel te trekken. Vraag me niet waarom hij Siert Brontsema moest hebben, want hij had aan beide kanten nog wel wat geel kunnen uitdelen. het was gewoon een drama hoe hij de tweede helft floot. Hoe dan ook, na de rode kaart kwamen we eigenlijk weer beter in de wedstrijd. Helaas viel de goal aan hun kant. De 1-3 en 1-4 vielen toen we onze laatste man doorschoven om nog wat te forceren.’

* Corenos – Neptunia 1-4 (1-0). 1-0; Michiel van Spaandonk 1-1; Michiel van Spaandonk 1-2; Barz Abdulrahman 1-3; Ivar Boerma 1-4

No Replies to "Pittig duel tussen Corenos en Neptunia"