Poolster onderuit in cruciaal duel met Appingedam

poolsterappingedam
Poolster-speler Richard Hofstee duelleert met Damster Doan Ibraimi.

Op het sportpark Oldencate in Spijk stond Poolster zaterdag maar een ding te doen en dat was winnen van kampioenskandidaat Appingedam. Het zou de kansen op lijfsbehoud in ieder geval iets vergroten. Hoewel de gastheren zich de naad uit de voetbalschoenen liepen en tot twee keer toe op voorsprong wisten te komen, namen de Damsters de punten (2-5) uiteindelijk mee naar huis.

Het zou voor de mannen van trainer Glenn Muskiet een uiterst moeilijke klus worden om de gasten af te troeven. Met veel meer loop- en voetballend vermogen in de achterzak was de verwachting dat de bezoekers het duel snel naar hun hand zouden zetten. Dat bleek echter een stuk lastiger te zijn dan gedacht. Poolster liet zich inzakken en stond toe dat Appingedam meer balbezit had. Dat leidde in de 5e minuut al tot een mogelijkheid. Job Kool strandde op doelman Marcel Werkman. Het gevaar was nog niet voorbij, want de bal rolde voor de voeten van Jivan Vroom. Hij leek te zullen scoren, maar presteerde het om het speeltuig langs de verkeerde kant van de paal te jagen.

Poolster leek er niet van onder de indruk te zijn. Daar was ook weinig reden toe, want ondanks dat de gasten de betere mogelijkheden kregen staken ze zeker niet in kampioensvorm. Ronny Bakker was de eerste die het Damster doel onder vuur nam. Na een boogbal van Dennis van Dijk schoot hij hard en laag richting goalie Jelmer Kiewiet. De sluitpost wist de inzet onschadelijk te maken. Vier minuten later ging de soms onzeker ogende Kiewiet de fout in en kreeg hij de uiterst lastig te bespelen Kevin Bijlsma op zijn nek. De Spiekster wist echter niet van het slippertje te profiteren.

De gastheren kregen na een klein half uur met tegenslag te maken toen Erik Rentema het veld geblesseerd moest verlaten. Hij werd vervangen door Danny Wiersum. Vlak daarna leek Appingedam op weg naar de openingstreffer toen Swendly Martina op links werd weggestuurd. Verdediger Dennis Smit haalde echter met een prima sliding de angel uit het dreigende gevaar.

Nadat Anthon Hoorndijk oog in oog met Werkman niet tot scoren wist te komen, was het aan de andere kant wel raak. Jeroen de Groot mocht een vrije trap nemen en vond het hoofd van spits Ronny Bakker. Diens kopbal plofte in de korte hoek: 1-0. De vreugde over de verkregen voorsprong was van korte duur. Twee minuten later stond het namelijk al weer gelijk toen een corner van Hoorndijk door de volledig vrijgelaten Tim de Groot werd binnengeknikt: 1-1. Met die stand brak ook de rust aan.

Na de doelwisseling was de eerste mogelijkheid voor Poolster. Een doorgekopte bal van Bakker belandde bij Bijlsma maar caramboleerde via het lichaam van Kiewiet over de achterlijn. Mocht de grabbelende doelman toen nog van geluk spreken, een handvol minuten later was hij minder fortuinlijk. Sterker nog, de sluitpost ging op een gruwelijke manier de fout in en weer was de ijverige Bijlsma degene die hem het leven zuur maakte. Nu kreeg de frele aanvaller van Poolster de beloning voor zijn harde werken. Hij bleef baas over de situatie en mikte de bal tegen het nylon: 2-1.

En ook nu was er weinig tijd om van de voorsprong te genieten. Hoorndijk joeg 180 seconden na het Spijkster feestje de bal ineens uit een corner achter de grabbelende Werkman: 2-2. De beide doelmannen hadden daarmee hun stempel wel op de wedstrijd gedrukt. Toen Doan Ibraimi even later knap bij Smit wist weg te draaien en de lange hoek ongedekt vond (2-3) leek de thuisclub voor een onmogelijke opgave te staan. De kansen om langszij te komen waren er wel degelijk, maar bleven onbenut.

Appingedam was wat dat betreft een stuk trefzekerder. Bevrijd van een matig eerste half uur en de last van het twee keer wegwerken van een achterstand, toonden de gasten hun veerkracht en beslisten het duel in de slotfase definitief in hun voordeel. Jivan Vroom mocht, ondanks een vlagsignaal van assistent-scheidsrechter Klaas Kooistra richting Poolster-doel vertrekken en liet de 2-4 op het fonkelnieuwe scorebord van de gastheren noteren. Invaller Bart Huizenga was de laatste die raak schoot toen hij een inzet vanaf de zijkant het doel in wist te frommelen: 2-5.

Poolster had veel gegeven, wist Appingedam zelfs danig in verlegenheid te brengen, maar stond uiteindelijk met lege handen en is nu in ieder geval veroordeeld tot het spelen van nacompetitievoetbal. Zaterdag moeten de geelzwarten op bezoek bij Gorecht dat niets cadeau kan doen, omdat men de titelkansen niet wil vergooien. Mocht Poolster verliezen, dan is het afhankelijk van de resultaten die VVK (thuis tegen Glimmen) en Westerlee (thuis tegen Noordwolde) boeken, anders kan het zelfs nog gebeuren dat de ploeg uit Spijk rechtstreeks degradeert.

* Poolster – Appingedam 2-5 (1-1). Ronny Bakker 1-0; Tim de Groot 1-1; Kevin Bijlsma 2-1; Anthon Hoorndijk 2-2; Doan Ibraimi 2-3; Jivan Vroom 2-4; Bart Huizenga 2-5.

No Replies to "Poolster onderuit in cruciaal duel met Appingedam"