Appingedam grijpt naast titel na remise tegen Peli

appingedampeli
Aanvoerder Roy de Groot tikt de bal voor Vincent Benesia weg. Nick Veentjer (links) en Doan Ibraimi slaan een en ander gade.

De Pelikanen heeft zichzelf een prima dienst bewezen door in de laatste competitiewedstrijd met 2-2 gelijk te spelen tegen buurman Appingedam. De gastheren zagen door de remise de titel in 3C aan hun neus voorbij gaan. Die ging naar Gorecht. Dat verpulverde op eigen veld Poolster met 6-1. De beide Damster teams gaan nu als periodekampioen de nacompetitie in. Appingedam maakt zich op voor een uitwedstrijd tegen tweedeklasser Bant en De Pelikanen gaat op bezoek bij Groen Geel.

Het duel op het Wellemansportpark stond bol van de spanning en dat was aan het spel wel te merken. Het gretig spelende De Pelikanen kwam op het verregende en gladde veld beter uit de verf dan de gastheren. Zij hadden duidelijk moeite met de omstandigheden en kregen weinig kans van hun opponenten om het favoriete spelletje te spelen.

Jivan Vroom was de eerste die goalie Rody Bos onder vuur probeerde te nemen. Zijn schot verdween echter ruimschoots over. De eerste keer dat Appingedam sidderde, was na een vrije trap van Daan de Groot. Doelman Jelmer Kiewiet toonde zich aanvankelijk erg onzeker, bokste het speeltuig weg en had vervolgens het geluk aan zijn zijde dat Jeffrey de Vries niet vol kon uithalen. Kiewiet had kennelijk ook last van kampioensstress, want het zou niet de enige keer zijn dat hij er naast zat.

De wedstrijd was spannend, maar wilde niet echt losbranden. Een van beide ploegen zou moeten scoren om het vuurtje echt te doen oplaaien. Anthon Hoorndijk leek het dichtst bij een treffer te zijn toen hij op de rand van het strafschopgebied werd aangespeeld. Hij was het doel echter kwijt en voelde de aanwezigheid van doelman Rody Bos. De sluitpost raakte geblesseerd bij dat duel en moest zich korte tijd laten behandelen. De goed leidende scheidsrechter Venekamp kon zonder hulp weer opkrabbelen nadat hij op het doorweekte veld onderuit was gegaan. Appingedam had meer balbezit dan De Pelikanen, maar deed daar weinig mee.

In de 29e minuut veerde het publiek voor het eerst op. Een voorzet van Nick Veentjer werd verkeerd getaxeerd door Kiewiet. Hij tastte volledig mis en zag Daan van Dortmont de bal met de hak opnieuw voor het doel brengen. Voor Richard van Kaam was het daarna een koud kunstje om De Pelikanen op 0-1 te zetten. Appingedam moest een tandje bijschakelen, maar wist de defensie vande bezoekers niet echt in verlegenheid te brengen. Hoorndijk kopte naast na een voorzet van Johannes Huisman en laatstgenoemde dacht de gelijkmaker te hebben gescoord na een vrije trap van Roy de Groot, maar stond buitenspel en dus ging dat feestje niet door.

Vlak voor de thee liep Ruben Keizer tegen een gele kaart aan na een harde overtreding op Roy de Groot. Een dure prent, want voor Keizer betekent het dat hij het eerste nacompetitieduel moet missen.

Na de doelwisseling werd een furieus Appingedam verwacht en moest Bos als eerste aan de bak. Jivan Vroom profiteerde van een foutje van Erik-Jan Raangs, maar kwam niet langs de betrouwbaar spelende Peli-doelman die liet zien over prima reflexen te beschikken. De roodwitten hadden de wedstrijd daarna moeten beslissen, maar Thijs Zuidema en Van Kaam vonden Kiewiet op hun weg.

De tijd begon te dringen voor Appingedam. In Haren had Gorecht inmiddels ruim afstand van Poolster genomen en dus moest het team van coach Gerard Zeeman gas geven. Dat deden ze dan ook en na 73 minuten stond Johannes Huisman aan de basis van de gelijkmaker. Hij trok de bal voor de kooi van Rody Bos en vond teammaatje Doan Ibraimi. Hij schoot via onderkant lat snoeihard raak: 1-1. Ibraimi had zich korte tijd later onsterfelijk kunnen maken. Hij mocht vanuit buitenspel richting Peli-doel vertrekken. De enige horde die de aanvaller op weg naar succes moest nemen was goalie Bos. De sluitpost liet zich echter niet verschalken.

Langs de lijn werden diverse lijntjes onderhouden naar andere speelvelden en was het bij tijd en wijle minstens net zo spannend als binnen de lijnen. Het gonsde van de geruchten en tussenstanden. Een ding was echter zonneklaar. Appingedam moest minstens nog een keer scoren om in ieder geval een beslissingswedstrijd af te dwingen. Daarmee zou het zelfs De Pelikanen een periode door de neus boren.

De teleurstelling droop in gelijke hoeveelheden als het regenwater van de Damster gezichten af toen Daan van Dortmont nauwelijks een minuut na de redding van Bos wel doeltreffend wist uit te halen. Richard van Kaam ging er op rechts vandoor maar leek kansloos nadat verdediger Derick Kluter en doelman Kiewiet de bal weg wisten te werken. De scherp spelende Daan van Dortmont, wiens vader Windy jarenlang het shirt van Appingedam heeft gedragen, was echter razendsnel ter plekke en schoot resoluut raak: 1-2.

Tijdens de vreugdedans raakte Thijs Zuidema een contactlens kwijt nadat hij met Jeffrey de vries in botsing was gekomen. De lens bleef onvindbaar. ‘Maar met één goed oog kon ik prima uit de voeten’, verklaarde Zuidema later.

Appingedam had maar weinig tijd meer tr beschikking om het tij te keren. Ze probeerden van alles. Tot echte kansen kwam het niet en het geloof leek een beetje te zijn verdwenen. Het waren vooral de dode spelmomenten die voor gevaar zorgden, waarbij Roy de Groot nog aantoonde dat hij over bijzondere voetbalkwaliteiten beschikt.

Eerst had Rody Bos invaller Swendly Martina nog knap van scoren weten af te houden, maar de redding die hij op een magistraal genomen vrije trap van De Groot liet zien was van uitzonderlijke klasse. Het was uitermate zuur dat de aansluitende hoekschop van Dereck Kluter door Johannes Huisman in de 98e minuut op de paal werd gekopt en vervolgens door Danny Schudde alsnog tegen het nylon werd gewerkt: 2-2. De thuisclub was andermaal langszij gekomen, plukte de bal uit het net en spoedde zich naar de middencirkel. Zes seconden na de hernieuwde aftrap besloot de fluitist een einde aan het duel te maken.

Appingedam had het grootste deel van het seizoen bovenaan gestaan, leek op zeker moment zelfs de enige overgebleven kampioenskandidaat te zijn, maar liet op hele belangrijke momenten punten liggen en zag Gorecht op de laatste speeldag met de titel aan de haal gaan. De Pelikanen kan op een prima seizoen terugkijken en ziet zichzelf beloond met een extraatje dat velen de jonge ploeg niet hadden toevertrouwd. Terwijl Kiewiet de teleurstelling over het missen van de titel in de dugout probeerde te verwerken, kreeg De Pelikanen applaus van de eigen aanhang. Terecht, want nadat de ploeg zich vorig seizoen via de nacompetitie de derde klasse had in gespeeld, mag de derde plek in de eindrangschikking knap worden genoemd en kan men nu zelfs de stap naar de tweede klasse maken.

* Appingedam – De Pelikanen 2-2 (0-1). Richard van Kaam 0-1; Doan Ibraimi 1-1; Daan van Dortmont 1-2; Danny Schudde 2-2

No Replies to "Appingedam grijpt naast titel na remise tegen Peli"