De Pelikanen moet in achtervolging

groengeelpelikanen
Uit deze foto van Ursula Sennema blijkt maar weer dat je niet al te bang aangelegd moet zijn als het om balbezit gaat. Peli-speler Jermaine Bos (3) is dat in ieder geval niet.

De Pelikanen moet een 2-1 nederlaag zien weg te poetsen om in de volgende ronde van de nacompetitie terecht te komen. In Groningen bleef tweedeklasser Groen Geel de Damsters met 2-1 de baas. Het team van trainer Kees Bouma was voetballend de betere ploeg, maar in de counter waren de Stadjers levensgevaarlijk. Ze kregen de meeste kansen en verdienden op basis daarvan de overwinning. Zaterdag treffen beide ploegen elkaar opnieuw, maar dan in Appingedam. De winnaar treft zo goed als zeker vv Appingedam, dat SC Bant met 5-0 versloeg.

Groen Geel miste Yannick Abrahams, die in Berlijn  zijn vriend Arjen Robben  de Duitse beker zag winnen, en de geschorste Hoeksema. Het verhaal van Groen Geel is inmiddels aardig bekend. Een groep vrienden blies enkele jaren geleden de zaterdagafdeling van Groen Geel nieuw leven in en sindsdien komt de ene na de andere aardige voetballer naar Corpus den Hoorn. Veel afgestudeerden, die the Knickerbockers moeten verlaten, maar ook studenten die de club te groot vinden. De sfeer lijkt op die van de studentenclubs Forward en Knickerbockers, maar er is bij Groen Geel duidelijk meer structuur aanwezig. Volgend seizoen krijgt Groen Geel er vijf hoofdklasse-spelers bij en trainer Neal Haan is daar duidelijk over: ‘Volgend jaar worden we kampioen, of dat nu in de tweede of in de derde klasse is’.

De afgelopen drie jaar werd Groen Geel kampioen. Dit seizoen won het de derde periode, maar door de slechte start (veel blessures) moet het promotie- degradatiewedstrijden spelen. De Groningers hebben een geroutineerde spelersgroep met veel mannen tussen de 25 en 32 jaar. Bij De Pelikanen ontbraken de geblesseerden Reza Fambrene, Ruben Kuiper en Danny Kremer, terwijl de geschorste Ruben Keizer ook moest toekijken. Richard van Kaam was afwezig vanwege een cursus  van zijn werkgever. Jermaine Bos keerde terug van een schorsing en Niels Dijkstra stond dit seizoen voor het eerst in de basis.

Na vijf minuten kwam de actieve Vincent Benesia net te laat om keeper Vogel te passeren en na twaalf minuten werd een vrije trap  in de defensie van Groen Geel gestuit. De Pelikanen had gedurende de eerste helft veel balbezit, maar kon weinig kansen creëren. De gastheren toonden zich meesters in de omschakeling. Wanneer Groen Geel de bal veroverde brak het razendsnel uit, was het vooral via de levensgevaarlijke rechtsvoor Johan Niemeijer die al meer dan honderd goals heeft gemaakt. Nick Veentjer had dan ook een uitermate lastige middag. Na een voorzet van Niemeijer knalde Pieter van der Ven, die drie seizoenen in de hoofdklasse bij Be Quick heeft gespeeld, keihard op de lat.

Een minuut later was Van der Ven opnieuw dicht bij een goal. Nu redde de sterk keepende Rody Bos. Ook Peter Kersing en Jan Jacob Posthumus kregen mogelijkheden, allen na counters van Groen Geel. Na een vrije trap van Erwin Smit redde Rody Bos uitermate knap. Niels Breedijk schoot nog een keer op doel en een nieuwe vrije trap van Jeffrey de Vries ging net over. Jermaine Bos kreeg een onterechte gele kaart toen Van der Ven over zijn been dook.

De prima leidende arbiter Berends uit Assen bestrafte Bos echter wel, waardoor beide Bosjes de return moeten missen. De wedstrijd werd overigens geleid door drie ‘echte’ KNVB-scheidsrechters, hetgeen een verademing was. Er waren geen discussies over buitenspel en partijdig vlaggende assistenten.

Na de thee werd het duel wat opener. De eerste kans was weer voor Niemeijer, maar Rody Bos greep goed in. Erwin Smit maakte een smerige en totaal onnodige overtreding op Daan de Groot en mocht met geel niet mopperen. De Groot , die in de eerste helft al aan zijn hoofd gewond was geraakt, kon moeizaam verder. Na een klein uur spelen kreeg De Pelikanen de eerste echte kans van de wedstrijd. Na een mooie aanval over vele schijven knalde Daan van Dortmont op doel, maar doelman Vogel bleef met moeite baas over de situatie.

Dat lukte hem een minuut later niet. Na een hoekschop kwam de bal opnieuw voor de schietgrage Daan van Dortmont, die zich de laatste weken opvallend doelgericht toont. Jeroen Vogel liet de bal weer los en Vincent Benesia toonde zich een echte spits en tikte de 0-1 binnen. Twee minuten later was die voorsprong bijna verdubbeld. Benesia liet echter na om geklungel van Groen Geel af te straffen. Trainer Haan wilde het tij keren en bracht twee wissels in het veld. Henk Strijker en Ruben Ludwig kwamen voor Brandsma en Kersing. Strijker is wat te zwaar voor een ambitieuze amateurvoetballer, maar met zijn sterke lijf zorgde hij direct voor onrust en een snelle gelijkmaker. Strijker kopte een ingooi door en Erwin Smit knikte de bal in de bovenhoek: 1-1.

Stefan Jonker kwam daarna binnen de lijnen voor zijn ploeggenoot Niels Dijkstra. De veel jongere en minder ervaren Peli’s toonden wederom een prima wedstrijdinstelling  en waren via Benesia weer dicht bij een voorsprong. Strijker strafte een slippertje van Jonker bijna af  en in de 72e minuut viel de beslissing. Niemeijer was overgestoken naar de linkerkant en legde daar Jermaine Bos in de luren. Zijn voorzet werd koeltjes afgerond door Pieter van der Ven: 2-1

Nadat ook Niels Breedijk een gele prent had ontvangen belandde het duel in soort status quo. Groen Geel koesterde de voorsprong, De Pelikanen durfde niet te veel risico’s te nemen met het thuisduel nog in het vooruitzicht en kansen kwamen er niet meer. Teleurstellingen waren er nog wel voor de ploeg van trainer Kees Bouma. Jermaine Bos moest met een blessure naar de kant, Daniel Srowig kwam hem vervangen, en in de 94e minuut kwam Jeffrey de Vries na een duel met aanvoerder Hartlief en ploeggenoot Thijs Zuidema ongelukkig ten val.

De Vries liep een sleutelbeenblessure op en in het ziekenhuis kreeg hij de mededeling dat hij voetbal de komende weken wel kan vergeten. Jammer voor hem en spijtig voor de selectie, want De Vries was zaterdag een van de beste mensen op het veld. Dyon Schuijl stond al klaar om in te vallen, toen de scheidsrechter na overleg met de aanvoerders Bos en Hartlief besloot het duel naar de geschiedenis te fluiten.

* Groen Geel – De Pelikanen 2-1 (0-0). Vincent Benesia 0-1; Erwin Smit 1-1; Pieter van der Ven 2-1.

No Replies to "De Pelikanen moet in achtervolging"