Farmsum gooit eigen glazen in

farmsumeenrum01
Doelman Tom Jansema is in een luchtduel met Bram Musters verwikkeld geraakt.

Farmsum moest vandaag op eigen veld de eerste stap op weg naar klassenbehoud zetten. De hindernis die daarvoor genomen moest worden heette Eenrum. De ploeg van Ronald Bouwman, ooit zelf trainer van Farmsum, kreeg in het eerste half uur mogelijkheden genoeg om de gastheren op een hopeloze achterstand te zetten. De roodbaadjes verzuimden echter toe te slaan en vonden een uitstekend keepende Tom Jansema op hun weg. Toen Farmsum tegen alle verhoudingen in op 2-0 kwam te staan, leek het een moeilijke middag voor de gasten te worden. Uiteindelijk draaide Farmsum zichzelf na rust de nek om. En dat was dit seizoen niet voor het eerst.

Nadat de teruggekeerde Herbert van Brugge enkele pogingen had ondernemen om de veste van Anton Brontsema  te slopen, brak een periode aan waarin het een wonder genoemd mocht worden dat Eenrum niet scoorde. Siebrand Solinger was er twee keer dicht bij, een schot van Milan Rutkowsky vloog over de deklat en een kopbal van Bjorn Schuter verdween rakelings langs de verkeerde kant van de paal. De gasten waren de wanhoop nabij en gaven doelman Jansema alle gelegenheid om tot man van de wedstrijd uit te groeien.

De eerste helft was al een flink eind op weg toen Danny Gorter het maar eens van een afstand probeerde en tot zijn niet geringe verbazing doelman Brontsema met een geplaatst schot in de korte hoek wist te verschalken: 1-0. Drie minuten voor de pauze wist de thuisclub de marge zelfs te verdubbelen. Van Brugge gaf de voorzet waaruit de ingelopen Andreas Tjalma scoorde. De verbazing viel met emmers tegelijk van ieders gezicht te scheppen, maar toen scheidsrechter Hagenouw voor de rust had gefloten stond er toch echt een 2-0 ruststand op het bord. En gek genoeg had die stand hoger kunnen zijn als Clemensia en van Brugge zich wat scherper hadden getoond.

Voetballend was het maar magertjes wat beide teams lieten zien. Maar ja, je speelt ook niet voor niks wedstrijden waarin het om lijfsbehoud gaat. Eenrum wist dat het na rust gas moest geven om naderend onheil af te wenden en probeerde meer druk te zetten. Wat de bezoekers echter ook probeerden, ze wisten de vaak halfslachtig ingrijpende Farmsumer defensie niet uit te spelen. Er moest iets anders bedacht worden om de gele muur te slopen. Dat bleek uiteindelijk de lange bal te zijn. Een van de verre trappen van Merlijn Harsema plofte achter de verdediging van Farmsum. Daar stond Solinger klaar om er 2-1 van te maken. Nadat een volley van Van Brugge via de Eenrumer goalie naast was gegaan en Erwin Tjalma evenmin tot succes wist te komen, kwamen de gasten langszij.

farmsumeenrum02Terwijl er binnen de lijnen om de bal werd gevochten, leek het langs de lijn alsof men iets te veel zonnestralen had geabsorbeerd. De gemoederen waren kennelijk oververhit geraakt en resulteerden in gooi- en smijtwerk van verdediger Stefan Maat.  Hij schoot vader Douwe te hulp toen deze het met collega-trainer Bouwman aan de stok had gekregen. Scheidsrechter Hagenouw stuurde de oververhit geraakte Farmsumer speler met rood weg en toonde ook de Eenrumer coach rood.

Een onverkwikkelijk incident dat helemaal niet bij het beeld van de wedstrijd paste, maar wel grote gevolgen voor de thuisclub had. Luttele seconden na het vertrek van Stefan Maat wist Siebrand Solinger er namelijk 2-2 van te maken en niet veel later peerde de geheel vrij staande Milan Rutkowsky 2-3 achter doelman Tom Jansema.

De ontlading aan Eenrumer zijde was enorm. Men ontvangt nu over twee weken op eigen veld SPW. Bij Farmsum heerste bittere teleurstelling. Herbert van Brugge bracht de frustratie vlak voor het einde op een treffende manier in beeld. Nadat de Eenrumers op 2-3 waren gekomen en Farmsum moest aftrappen, speelde Van Brugge de bal vanaf de middenstip terug op zijn eigen doelman. ‘Als het op deze manier moet, hoeft het voor mij ook niet meer’, verduidelijkte hij na afloop zijn opmerkelijke actie. Volgende week speelt hij zijn laatste wedstrijd voor de hoofdmacht van Farmsum. Dan wacht in Stadskanaal tegenstander SPW. ‘Het is mooi genoeg geweest. Ik ga volgend seizoen lekker in het tweede spelen’, aldus de aanvaller.

* Farmsum – Eenrum 2-3 (2-0). Danny Gorter 1-0; Andreas Tjalma 2-0; Siebrand Solinger 2-1; Siebrand Solinger 2-2; Milan Rutkowsky 2-3.

No Replies to "Farmsum gooit eigen glazen in"