Omlandia wint SES-toernooi opnieuw

sestoernooi2014
Omlandia verdedigde de vorig jaar veroverde titel met succes.

Op Hemelvaartsdag is voor de 24e keer het SES-toernooi gehouden op sportpark Uitwierde, het onderkomen van voetbalvereniging Neptunia. Het prachtige sportpark dient nog een half jaar dienst te doen voor de nieuwe vereniging NEC Delfzijl, daarna wordt alles geconcentreerd op sportpark Centrum, nu nog het thuishonk van Eems Boys, de fusiepartner van Neptunia. Veel buitenstaanders vinden het onbegrijpelijk dat deze beslissing door de gemeenteraad van Delfzijl is genomen. Op Uitwierde zijn immers voldoende velden, volop parkeergelegenheid en gloednieuwe kleedruimtes. Op voetbalgebied was er donderdag nog van alle  te zien. Uiteindelijk wist Omlandia het toernooi andermaal te winnen. In de finale versloeg men The Knickerbockers met 3-0.

door Kees Mulder

De organisatie van het SES-toernooi had nu ook weer te maken met een aantal afzeggingen en zodoende waren er twee poules gevormd van vijf ploegen in plaats van twee poules van zes ploegen. Poule A werd gevormd door Omlandia, Neptunia, Loppersum, Poolster en Eems Boys en in  poule B streden het zaterdagteam van Engelbert, Holwierde, Gronitas, De Pelikanen en The Knickerbockers om de hoogste eer.

Opvallend was dat bij het team van Gronitas spelers van Godlinze, Viboa en Oranje Nassau speelden, terwijl de betreffende spelers niet van plan zijn volgend seizoen naar Gronitas te verkassen. Wellicht een tip voor voor de organisatie van de 25e editie van dit toernooi om dit uit te bannen. Nieuwe spelers laten meedoen is natuurlijk prima, maar dan wel als voorwaarde dat er een overschrijvingsformulier bij de nieuwe vereniging is binnengekomen.

In poule A was titelverdediger Omlandia op volle oorloggssterkte naar Delfzijl gekomen. De nieuwe trainer Rob Wentink kon zodoende iedereen alvast aan het werk zien. De Ten Boersters werden souverein eerste in hun poule. Ze verspeelden alleen twee punten aan derdeklasser Eems Boys. Dit onderling duel eindigde in 1-1.

In deze poule werd er ook voor het laatste de clash Neptunia-Eems Boys gespeeld. De groen-witten wisten de zege verdiend naar zich toe te trekken middels een 0-2 overwinning. Deze burentwist behoort dus definitief tot het verleden. Vanaf maandag start men met de voorbereiding op het nieuwe seizoen onder de naam NEC Delfzijl met een geheel nieuwe technische staf onder leiding van hoofdtrainer Erwin Heerlijn. Zaterdag zal men voor het eerst aantreden op het eerste Maran en Karlijntoernooi in Uithuizermeeden.

SEStoernooi20142
De doelman van The Knickerbockers heeft het nakijken.

Spannend was het tot en met de laatste poulewedstrijd tussen Loppersum en Eems Boys. Beide ploegen hadden nog kans om in aanmerking te komen voor de kleine finale. De Lopsters moesten winnen omdat hun doelsaldo met één doelpunt verschil minder was dan dat van de Havenkanters. Ook Poolster had nog kans als tweede te eindigen in deze poule als men in de laatste wedstrijd tegen buurman Neptunia in winst wist om te zetten.  Helaas voor de Spieksters werd deze wedstrijd met 2-1 verloren.

Omdat na 2 x 15 minuten spelen er een 0-0 op het scorebord stond tussen SC Loppersum en Poolster mocht de ploeg van scheidend trainer Bert de Vries en leider Jan Stoppels  om de derde en vierde plaats aantreden.

In de andere poule bleef het spannend wie als eerste en tweede zou eindigen. Dit moest in de laatste poulewedstrijd beslist worden tussen The Knickerbockers en Engelbert.

Holwierde had een heel lastig programma af te werken. De vijfdeklasser onder leiding van trainer Eddy Tuik wist tijdens dit toernooi niet één keer het net te vinden en dat was voor de jonge ploeg een beetje teleurstellend. De Pelikanen, vorige week nog strijdend ten onder in een tweeluik met Groen Geel in de nacompetitie, begon op het toernooi met drie gelijke spelen tegen Gronitas, The Knickerbockers en Engelbert. De laatste poulewedstrijd werd wel gewonnen tegen Holwierde (2-0) maar de behaalde zes punten waren onvoldoende om naar de kleine finale door te gaan.

Gronitas was zo op het oog met een vreemdelingenlegioen naar Delfzijl gekomen. Zoals gememoreerd stonden er spelers in het veld die volgend seizoen niet bij deze club spelen. Toch leek de ploeg voldoende kwaliteiten in huis te hebben om mee te doen om de bovenste vier plaatsen van de finalepoule. Helaas konden de ‘Stadjers’ geen potten breken want alleen tegen Holwierde werd de volle buit binnengehaald en tegen De Pelikanen werd gelijk gespeeld.

Uit de laatste wedstrijd tussen The Knickerbockers en Engelbert moest de poulewinnaar komen. De verliezer van deze wedstrijd mocht het in de kleine finale opnemen tegen Eems Boys. De studentenploeg was duidelijk een maatje te groot voor de Engelberters (4-0) en zodoende kreeg men de verwachte finale tussen Omlandia en The Knickerbockers.

sestoernooi20143
Engelbert kon het niet bolwerken in het duel met Eems Boys.

In de strijd om de derde en vierde plaats was Eems Boys duidelijk te sterk voor een zich dapper verwerend Engelbert. De vermoeidheid van een zwaar toernooi was duidelijk zichtbaar en Eems Boys maakte hier dankbaar gebruik van middels een 3-0 overwinning.

Aansluitend werd de finale gespeeld. In de eerste helft kon The Knickerbockers het nog wel een bijbenen tegen eersteklasser Omlandia maar in de tweede helft waren de Ten Boersters duidelijk de betere ploeg. De elf van Wentink zegevierden met 3-0 dankzij treffers van  Jeroen Haan, Dennis Loer en Thijs Sonneveld. Gastspeler Jeroen Scholma miste een penalty.  Hiermee werd Omlandia de terechte winnaar. De ploeg kreeg maar één tegendoelpunt te verwerken tijdens dit toernooi over vijf wedstrijden.

Voorzitter Jan Oolders van de Stichting Eemsmond Sportevenementen reikte aansluitend de prijzen uit aan de eerste vier ploegen van de eindrangschikking. 1. Omlandia; 2. The Knickerbockers; 3. Eems Boys; 4. Engelbert. Eems Boys kreeg de fairplayprijs uitgereikt als sportiefste ploeg.

Verder werden  de scheidsrechters en vrijwilligers bedankt. Een speciaal woord van dank was er voor het bestuur van Neptunia dat gedurende 24 jaar naar volle tevredenheid als gastheer heeft gefungeerd. Oolders hoopte ook de 25e editie te gaan organiseren op het gerenoveerde sportpark Centrum in Delfzijl maar beide besturen (SES en NEC Delfzijl) moeten hiervoor nog om tafel. De publieke belangstelling viel wat tegen, maar desondanks kan de organisatie op een prachtig toernooi terugkijken.

 

 

 

 

 

 

 

No Replies to "Omlandia wint SES-toernooi opnieuw"