Promotie De Heracliden na slijtageslag

heraclidenvitesse
Robin Zuidema glipt tussen Bartjan van Dijk (3) en Stefan Heuvelman (4) door. Pieter Hoekstra en Anton Mulder houden een en ander nauwlettend in de gaten.

Derdeklasser De Heracliden uit Uithuizermeeden is zaterdagavond naar de tweede klasse gepromoveerd dankzij een 5-2 zege op Vitesse ’63 uit Koekange. De wedstrijd stond bol van de spanning en eindigde in een ware slijtageslag. De confrontatie werd pas in de verlenging beslist. Toen stonden de Drenten met nog maar acht spelers in het veld. Patrick Vos, Roy Kuik en Reinout Stevens waren namelijk met rood weggestuurd door scheidsrechter Marije Deuring. Na haar laatste fluitsignaal sprak scheidend trainer Jeroen de Munck van een historische dag. ‘Het is mooi dat ik op deze manier afscheid van De Heracliden mag nemen’, aldus de oefenmeester.

De Meisters moesten een 1-0 achterstand uit de heenwedstrijd zien weg te poetsen. Geheel in de stijl van De Heracliden werd er op het sfeervolle sportpark vanaf de eerste minuut plankgas gegeven. Dat leidde na amper drie minuten in de openingstreffer van Mark Knol na en voorzet van Robin Zuidema. De toon was daarmee gezet. Vitesse ’63 kreeg amper tijd om van de schrik te bekomen. Na elf minuten lag de 2-0 namelijk al achter doelman Ralph Lenten. Zuidema werd knap diep gestuurd, omzeilde op weg naar het doel alles en iedereen en liet zich aansluitend uitgebreid bejubelen. Voor het team van trainer Johan Knoll leek het een moeilijke middag te gaan worden tegen de ontketende Meisters, die zich in de rug gesteund wisten door een grote en bovenal fanatieke aanhang. De verwachting was dat De Heracliden wel wat gas terug zou nemen. Niets was echter minder weer. De jacht op de derde treffer werd vol ingezet, maar in de haast om die te maken vergaloppeerde de thuisclub zich nogal eens. Met name over de zijkanten maakte De Heracliden af en toe een matige indruk. Men kreeg het niet voorelkaar om de voorzetten er uit te halen die voor het grootste deel bij de spelbepalende Alfred Pekel werden ingeleverd. Hij was de man met de ideeën en de speler met veruit de meeste dreiging.

Na een kwartier spelen probeerde aanvoerder Arno Kruyer het met een schot van een meter of vijftien. Die werd echter door een medespeler geblokt. Zes minuten later veerden de supporters van De Drenten op toen Rick Zantinge een loepzuivere voorzet afleverde. De kopbal van Pekel verdween echter over de deklat. Even later ontstond er een scrimmage voor het doel van de thuisclub. Hoe de defensie het voorelkaar kreeg om de bal weg te krijgen zal niemand kunnen navertellen, maar goalie Pieter Buikema kon opgelucht adem halen.

In de 28e minuut moest hij wel capituleren. Een overtreding op de rand van het strafschopgebied leidde tot een gemakkelijk gegeven strafschop. In eerste instantie wist Buikema de inzet van Bartjan van Dijk nog te keren. De penalty moest echter nog een keer genomen worden omdat Deuring nog niet had gefloten. De tweede poging was wel doeltreffend en dus lag het duel weer volledig open: 2-1.

Nadat Buikema een prima schot van Zantinge onschadelijk had gemaakt en Van Dijk een corner van Pieter Hoekstra aan zijn voet voorbij zag gaan, viel vijf minuten voor de pauze de 2-2. De bal werd over de defensie van De Heracliden gelepeld en vervolgens door uitblinker Pekel tegen het nylon geschoten. Niet veel later werd op advies van de assistent-scheidsrechter de Meister bank uitgedund omdat Martijn Elzinga wat over de schreef zou zijn gegaan. In eerste instantie werd Harry Martens weg gestuurd. Dat bleek een foutje van de fluitiste te zijn. Elzinga was zich van geen kwaad bewust. ‘Ik vroeg alleen maar aan hem of hij niet voor buitenspel had moeten vlaggen bij de gelijkmaker’, luidde zijn uitleg.

Youri Kamminga ontsnapte niet veel later aan een tweede gele kaart toen hij onbesuisd kwam invliegen. Even later brak de rust aan van een enerverend pot voetbal waarbij de drukkende warmte en de snijdende spanning voor menig zweetdruppel wisten te zorgen. Het was duidelijk dat er iets aan Meister zijde moest gebeuren, want men was het hoofd even kwijt geraakt. De weelde van de vroege voorsprong was volledig aan barrels geschoten en Vitesse ’63 was na de benutte strafschop steeds beter in de wedstrijd gekomen.

De Heracliden wist vrij snel na de hervatting andermaal aan de leiding te komen. De verdediging van Vitesse ’63 ging in de fout waardoor Mark Knol de gelegenheid werd geboden om op doelman Lenten af te stormen. De spits bleef uiterst koel en scoorde zijn tweede van de avond: 3-2. Genoeg was het niet, want er moest minimaal nog een goal komen om aan een verlenging te ontsnappen. Beide teams kregen na deze goal prima kansen, waarbij vooral doelman Buikema zich wist te onderscheiden. Hij redde op fabuleuze wijze na inzetten van Pekel, Johnny Schuttevaar en Roy Kuik. Nadat Zuidema had verzuimd de 4-2 te scoren en invaller Jordi Dijkstra het speeltuig over de deklat had gepoeierd, werd al snel duidelijk dat een verlenging onontkoombaar was.

Het drukkend warme weer en het hoge tempo begonnen hun tol te eisen. De krachten vloeiden in rap tempo uit de benen van een aantal spelers. Krampverschijnselen dienden zich aan, blessurebehandelingen duurden net wat langer dan normaal.

In de 5e minuut van de eerste verlenging leek Robin Zuidema op weg naar de bevrijdende 4-2, maar hij werd tijdens zijn rush naar het Drentse doel door Patrick Vos onderuit gehaald. Vos moest inrukken. In het opstootje dat daarna ontstond liep ook Roy Kuik tegen rood aan en moesten de gasten met negen man verder. Wat overbleef was een vrije trap van Mark de Boer. Die werd echter met de voet gekeerd door doelman Lenten. Vitesse ’63 probeerde met de moed der wanhoop stand te houden en dat leek aanvankelijk aardig te lukken. Aan aanvallen kwam men niet toe, het was nu zaak geen tegengoal meer te krijgen en hopen dat het op het nemen van strafschoppen zou uitdraaien.

Zo ver kwam het niet.  Dijkstra kwam op rechts in balbezit en had een voorzet in gedachten. Hij kwam echter niet helemaal goed uit, maar zag zijn mislukte poging wel in de kruising belanden: 4-2. De explosie van vreugde deed hem midden tussen spelers en supporters belanden. Nog geen minuut later moest ook Reinout Sevens van het veld. Hij had al geel op zak en dus bleven er nog acht spelers over. Natuurlijk was de wedstrijd toen wel gespeeld.  Met zijn derde treffer van de avond zorgde Mark Knol voor de definitieve genadeklap en was het nog slechts wachten op het eindsignaal.

Nadat dat had geklonken, kleurde het Sportpark Meij blauw van de rook en vloog iedereen elkaar in de armen. Uiteraard was er na afloop veel te doen om het jonge arbitrale trio, maar was trainer Knoll ook zo eerlijk om vast te stellen dat zijn team het duel eerder had kunnen en moeten beslissen. Ook De Munck had zo zijn ideeën over de beweegredenen van de KNVB om een dergelijk jong trio aan zo’n belangrijk duel te koppelen. De vreugde over de promotie overheerste echter bij de man die volgend seizoen het naar de vierde klasse gedegradeerde Poolster gaat coachen.

* De Heracliden – Vitesse ’63 5-2 (2-2). Mark Knol 1-0; Robin Zuidema 2-0; Bartjan van Dijk 2-1 (strafschop); Alfred Pekel 2-2; Mark Knol 3-2; Jordi Dijkstra 4-2; Mark Knol 5-2.

No Replies to "Promotie De Heracliden na slijtageslag"