Bert-Jan Lindeman oppermachtig in Usquert

herenusquert

De kopgroep met daarin de latere winnaar Bert-Jan Lindeman in tweede positie.

Bert Jan Lindeman uit Assen heeft zaterdag op overtuigende wijze de 46e editie van het wielercriterium Rondom de Bult van Usquert gewonnen. De man die onlangs een profcontract tekende bij Team Belkin was oppermachtig en legde gedurende de koers over 80 kilometer zijn wil op aan het complete peloton. Nadat de grote groep was afgesprint mochten de Drent en vier medevluchters om de hoogste eer strijden. In de slotfase ontsnapte Lindeman aan de aandacht van zijn companen en snelde als eerste over de meet.

Lindeman was gretig. Meteen na het startschot stak hij zijn neus aan het venster en was daar niet meer weg te krijgen. Eerst probeerde hij alleen weg te komen, maar in een later stadium kreeg hij gezelschap van vier medevluchters. Ook toen liet Lindeman zien aan een ijzersterk optreden bezig te zijn. Hij joeg de zweep er over en was er in grote mate verantwoordelijk voor dat het peloton werd gedubbeld.

Uiteindelijk moest ook het kwartet vluchters voor Lindeman buigen. Pim Cazemier uit Den Horn, die zijn mannetje ook staat bij het marathonschaatsen, probeerde Lindeman nog wel terug te halen maar meer dan de tweede plaats zat er niet in voor hem. Berden de Vries uit Gieterveen kwam als derde over de finish. Melvin Boskamp uit Leek viel net buiten de prijzen. damesusquert

Aan de vrouwenkoers ging een minuut stilte vooraf ter nagedachtenis aan mountainbikester Annefleur Kalvenhaar. De 20-jarige Wierdense kwam vrijdag in het Franse Méribel ten val tijdens de XC-eliminator, een nieuwe variant bij het mountainbiken waarbij vier deelnemers over een kort parcours rijden.

Ze kwam op een brug ten val en werd met zwaar hersenletsel per helikopter naar het ziekenhuis van Grenoble gebracht, waar ze later aan haar verwondingen bezweek.

In Usquert wist Anouska Koster uit Zwaagwesteinde de eerste plaats te bemachtigen. De Friezin was, onder prima weersomstandigheden,  na 50 kilometer de snelste in de massasprint. Eerder dit seizoen wist ze ook de Ronde van Haren op haar naam te schrijven. Koster was de meest strijdlustigste renster en was bij de langste ontsnapping betrokken.

De uitslag luidt als volgt:

Dames: 1. Anouska Koster (De Westereen); 2. Ilona Hoeksma (Luxwoude); 3. Marije Joling (Oudeschoot); 4. Eva Buurman (Wervershoof); 5. Ingeborg Kreuze (Assen); 6. Mariël Borgerink (Groningen); 7. Daniëlle Lissenberg-Bekkering (Den Ham Gn); 8. Ivana Tiessens (Zuidhorn); 9. Mareille Meijering (Stadskanaal); 10. Fianna Stenveld (Garnwerd).

Heren: 1. Bert-Jan Lindeman (Assen) ; 2. Pim Cazemier (Den Horn); 3. Berden de Vries (Gieterveen); 4. Melvin Boskamp (Leek); 5. Simon Schram (Wolvega); 6. Henk Bos (Drachten); 7.Tino Haakman (Enkhuizen); 8. Binne-Pier de Haan (Oudega); 9. Teake-Piet van der Werf (Dearsum); 10. Umberto Atzori (Zorgvlied).

No Replies to "Bert-Jan Lindeman oppermachtig in Usquert"