De Pelikanen bekert verder

De Pelikanen kan met vertrouwen aan de competitie beginnen na een aarzelende voorbereiding met veel kleine blessures, weinig doelpunten en het zoeken naar de sterkste opstelling. Na twee benauwde bekerzeges werd vierdeklasser VVS zaterdag met een 3-0 nederlaag terug naar Oostwold gestuurd. De Pelikanen had veel meer doelpunten kunnen en moeten maken, maar was uitermate coulant voor de mannen van ex-prof Jan Veenhof. Elftalleider Klaas Drewel beklaagde zich kreunend en steunend over de conditie van zijn spelers, die volgens de markante Groninger had geleden  onder het deelnemen aan een regionale feestweek had geleden. Poolster won met 3-2 van SV TEO en eindigde daardoor als derde achter Peli en VVS.

De Pelikanen kon niet over Erik-Jan Raangs, Ruben Kuiper (beiden last van bovenbeen) en doelman Rody Bos beschikken. Bos kon elk moment vader worden. A- junior Olaf Kiewiet verdedigde het doel en deed dit uitstekend, hoewel hij het niet druk kreeg. Vincent Benesia en Jeffrey de Vries keerden terug in de ploeg, waarbij Benesia op de bank begon. De comeback van De Vries, voor het eerst aanvoerder, bleek belangrijk voor het team. Ronald Hund was ook weer hersteld. Hij viel dinsdag al na tien minuten uit.

In voetbal is niet elke kans een goal, maar als De Pelikanen echt doeltreffend was geweest, was er een grote uitslag op het scorebord gekomen. Ongetwijfeld het mooiste doelpunt was al voor half drie gevallen. Joshua Rebel kegelde bij De Pelikanen 2 de bal fantastisch in het doel van NEC Delfzijl.

In de eerste minuten brachten achtereenvolgens Brian Vijsma en Mart Zuidema de bal kansrijk voor het doel, maar hun teamgenoten waren niet op tijd.  Na acht minuten ontstond de eerste dreiging van VVS. Een schot van Thijs Boer klutste tot hoekschop en even later kon Danny van Lang vrijstaand inkoppen voor VVS. Hij knikte de bal naast. Na een minuut of achttien zorgde Olaf Kiewiet nog even voor onbedoeld gevaar. Hij liet een diepe bal over zich heen stuiten, maar herstelde zich op tijd. Daarmee was de koek op voor de gasten. Vijsma kreeg een grote kans na een voorzet van Zuidema en halverwege de eerste helft lukte het Stefan Jonker niet om van dichtbij een corner van Ruben Keizer tot treffer te promoveren.

Na een dik half uur was het wel raak en het was de verdiende beloning voor een soepel combinerend De Pelikanen. Nick Veentjer was zijn tegenstander te snel af, zijn pass werd slim ( of onbedoeld?) genegeerd door Brian Vijsma, waardoor Mart Zuidema in balbezit kwam. Zijn breedtepass was perfect waardoor het voor Ronald Hund eenvoudig was de 1-0 te laten aantekenen. Twee minuten later werd de voorsprong verdubbeld. Jeffrey de Vries werd onderuit gehaald en de prima leidende arbiter Smit uit Haren kende een vrije trap op een interessante plek toe. Ruben Keizer toonde zijn prachtige traptechniek: 2-0.

De thuisclub kreeg in de 40e minuut nog een goede kans. Daan van Dortmont zette Brain Vijsma aan het werk, die na uitstekend doorzetten het overzicht even kwijt raakte en op doelman Nick Koetje strandde.

Na de thee was de eerste grote kans voor VVS. Invaller Martin Meijer kwam vrij voor Kiewiet, die goed bleef kijken en zijn beste redding van de middag verrichtte. Bij De Pelikanen kwamen in de 55e minuut drie frisse spelers in het veld en samen vormden Niels Breedijk, Vincent Benesia en Danny Kremer de nieuwe voorhoede. Ook deze spitsen konden kansen creëren én missen. Na een uur werd Benesia vastgehouden terwijl hij de keeper al voorbij was, maar Smit zag er niks in. Even later bezorgde Ruben Keizer de bal bij Benesia, die handig doortikte naar Danny Kremer. Hij miste de grote kans door naast te schieten. De aanval was evenwel oogstrelend.

Nick Veentjer zag een afstandsschot gestopt en Daan van Dortmont strandde op de doelman na een voorzet van Niels Breedijk. Diezelfde  Breedijk zag een goed schot gestopt en kort daarop een knappe aanval met ook weer Breedijk in een prominente rol. Er werd geen afmaker gevonden. In de 75e minuut werd het wel 3-0. Kremer soleerde als vanouds door de amechtig naar adem happende blauwwitte defensie, bediende Breedijk en hij zorgde voor het wegnemen van het laatste restje twijfel. Beide ploegen waren nog één keer gevaarlijk. Breedijk kopte net naast na een voorzet van Keizer en Jurjen Drewel schoot naast de kooi van Kiewiet.

Na afloop vond trainer Kees Bouma dat de tegenstand absoluut niet van een hoog niveau was, maar dat het spel van de thuisclub hoop gaf op een goede competitiestart. ‘De opbouw was vaak goed en op het middenveld was de thuisclub sterk en rustig’, aldus de oefenmeester.

De overige ploegen van 3C speelden ook voor de beker en naast De Pelikanen gingen er nog vier ploegen door. VV Groningen won met 3-1 van het Friese GSVV en werd poulewinnaar. Hetzelfde geldt voor Lycurgus (2-4 winst op Noordpool), NEC Delfzijl (2-4 winst in en op Westerlee) en Marum dat Tzummarum met een 5-1 nederlaag terug stuurde naar Noord-Friesland.

De overige klassegenoten werden uitgeschakeld. Appingedam zat in een sterke poule met Groen Geel, maar de 1-4 nederlaag tegen  het naar de derde klasse gepromoveerde Zuidhorn ( ook in 3C ingedeeld) was opmerkelijk. Noordwolde werd tweede in haar poule , maar verloor zaterdag  met 6-0 van tweedeklasser CSVH uit Hoogkerk. Aduard en De Fivel zaten ook bij elkaar in de poule en speelden met 1-1 gelijk. Ze eindigden daardoor als derde en vierde. Godlinze leed een verrassende 1-5 nederlaag tegen Corenos en na twee overwinningen betekende deze nederlaag uitschakeling voor Peli’s tegenstander van zaterdag. Het duel tussen Helpman en Grijpskerk ging niet door. Beide ploegen uit 3C hebben geen kans meer om poulewinnaar ON Roden te bedreigen. Tenslotte de nieuwe fusieclub SC Stadspark. De mannen van Gronitas en de Vogels wonnen met 3-4 van Veenhuizen, maar kwamen niet verder dan plek drie in een poule waarin tweedeklasser Zuidlaren doorgaat.

No Replies to "De Pelikanen bekert verder"