Danny Kremer gevierde man bij Peli

De Pelikanen heeft de eerste zege in de nog prille competitie binnen. Op bezoek bij de waarschijnlijk grootste voetbalclub van de provincie Groningen wonnen de Damsters met 3-4. Na driekwart wedstrijd stond het 1-4 en leek er geen vuiltje aan de lucht. Een zwakke slotfase maakte het nog bloedspannend. Grote man bij De Pelikanen was de van een kruisbandblessure teruggekeerde Danny Kremer die drie keer scoorde.  Er vielen negen gele kaarten, waarvan drie voor De Pelikanen. Aangezien twee daarvan voor Ruben Keizer waren, speelde De Pelikanen  meer dan een half uur met een man minder.

Helpman miste drie dertigers. Dat waren Teun Trompert, Rolf Joling (deze competitie nog niet gespeeld) en de sterke spits Jeroen Doornbosch, wiens vrouw op het punt van bevallen stond. Bij De Pelikanen was Ronald Hund niet inzetbaar en keerden Erik-Jan Raangs en Vincent Benesia terug in de basis. De wedstrijd begon bijna een kwartier te laat omdat de scheidsrechter van het vooraf gespeelde B- juniorenduel er maar niet genoeg van kon krijgen en zijn klokje voortdurend stilzette.

De Pelikanen nam meteen het initiatief en na een corner van Ruben Keizer leek Daan de Groot te gaan scoren, maar de bal verdween net naast. Vincent Benesia kreeg geen strafschop van arbiter Kogel uit Lemmer en de beste speler van Helpman, de pas 18- jarige Daan Adema, miste na negen minuten een prima kans. Dat deed hij na een kwartiertje beter. Samuel Schuiling omspeelde Jermaine Bos en Adema was bij de eerste paal het meest attent en verraste ook doelman Rody Bos: 1-0. Een voorbode van matig verdedigen, waar beide ploegen zich deze middag nogal eens aan bezondigden.  Zeker opvallend voor De Pelikanen, dat al jaren een hechte defensie heeft.

De gasten probeerden snel de gelijkmaker te maken, maar onnauwkeurigheden voorkwamen echte kansen. Bovendien lag er een zekere matheid over het spel van Rody Bos en zijn kornuiten. Danny Kremer had pech toen hij handig doorbrak, maar de scheidsrechter alsnog floot voor een overtreding van al gauw een slordige 15 seconden eerder. Na 28 minuten waren Danny Kremer en doelman Niels Sillen tegelijk bij een diep gespeelde bal. De doelman won.

Kremer bleef een plaag voor de defensie van de thuisclub, maar was niet betrokken bij de 1-1. Vincent Benesia kopte een pass van Erik – Jan Raangs behendig door en op volle snelheid joeg Mart Zuidema de bal fraai in de touwen, zijn eerste goal sinds hij dit seizoen terugkeerde bij de Peli’s waar hij tot de D- junioren voetbalde.

Na een voorzet van diezelfde  Zuidema kopte Erik-Jan Raangs zijn team nog bijna naar een voorsprong, maar Sillen tikte de bal via de paal uit zijn kooi. Jeffrey de Vries mocht nog een vrije trap op een gevaarlijke plek nemen en  Ruben Keizer kreeg in de slotminuut een gele kaart na een stevige charge.

Na de thee begon De Pelikanen met dezelfde elf man, maar was de opstelling in meerdere linies wat gewijzigd. Bij Helpman kwam Lucas Hartman in de ploeg en hij richtte zich voornamelijk op de enkels van Danny Kremer en leek een snelle liquidatie voor ogen te hebben.  De snelle vleugelflitser trok zich daar echter weinig van aan. Na 47 minuten taxeerde hij een dieptepass van Raangs het beste en bleef opvallend koel voor de Helpman-goalie: 1-2.

In de 55e minuut speelde arbiter Kogel een belangrijke rol. Eerst kreeg Benesia wederom geen strafschop, hoewel het er verdacht veel op leek. In de tegenaanval scoorde Helpman. Terecht nam Kogel het advies van  assistent De Groot over en keurde de goal af wegens buitenspel.  Nadat Benesia net niet bij een voorzet van Zuidema kon, kreeg Keizer het aan de stok met zijn tegenstrever Tim Adema en toen hij geheel onnodig na het fluitsignaal van de scheidsrechter nog een beweging maakte trok Kogel de tweede gele en dus aansluitend ook de rode kaart voor de jongste Pelikaan.

Aanvankelijk leek De Pelikanen weinig hinder van het spelen in ondertal te ondervinden. Integendeel, want in de 66e minuut was Danny Kremer na een uittrap van Rody Bos weer iedereen te slim af en zorgde voor een geruststellende 1-3. Niels Breedijk loste Benesia af om het team met tien man wat meer in balans te brengen en nauwelijks binnen de krijtlijnen of ook hij kon meejuichen. Kremer ontving de bal van Zuidema, trof eerst de paal maar kon vervolgens eenvoudig 1-4 aantekenen. Een loepzuivere hattrick, gescoord in precies twintig minuten. De trouwe Peli-volgers wreven de laatste slaaprestjes uit hun ogen van verbazing over zijn trefzekerheid.

Het duel leek gespeeld, maar was dat allesbehalve. Helpman gaf niet op en De Pelikanen dacht er veel te gemakkelijk over. Invaller Wouter Menting kopte een hoekschop eenvoudig binnen en na 77 minuten was Rody Bos te laat en liep Daan Adema ondersteboven. Arbiter Kogel wees naar de stip en trakteerde Bos op geel, waar geheel Helpman natuurlijk om een rode prent smeekte. De leidsman wees op de moeilijke hoek waar de bal na de ingreep van Bos terecht was gekomen. Niettemin zorgde Tim Adema vanaf elf meter voor de 3-4 en de spanning was geheel terug.

Bij de Damsters was Stefan Jonker inmiddels ook binnen de lijnen gekomen. Hij loste de vermoeide en geblesseerd geraakte Kremer af.  Tot de 90e minuut gebeurde er niet veel noemenswaardig meer. De Pelikanen hield eenvoudig stand en was in de tegenaanval een paar keer dreigend geweest. In de ruim tien (!) minuten blessuretijd die Kogel bijtrok kreeg Helpman nog twee dotten van kansen. Fabian Kamps, fopte de hard werkende Nick Veentjer, en Tim Adema zochten het doel allebei op de verkeerde plek en daardoor kon de jonge ploeg uit Appingedam met blijdschap van het veld stappen.

Hard gewerkt was er zeker, onder de subtropische omstandigheden op een zaterdag ver in september, maar het spel kan alleen maar beter. De Pelikanen klom naar een gedeelde zesde plaats, samen met onder anderen NEC Delfzijl, de tegenstander van zaterdag. Helpman mag dan op bezoek bij De Fivel, dat de koppositie deelt met Zuidhorn en SC Stadspark. Trainer Bert Stienstra was ontevreden over zijn ploeg en verweet hen vooral een gebrek aan lef. Onder de toeschouwers bevond zich oud-Pelikaan Wichard Bouma, lang geleden een gewaardeerd jeugdtrainer in Appingedam  maar al lang actief bij Helpman zaterdag, het team van de toekomst, aldus Bouma.

No Replies to "Danny Kremer gevierde man bij Peli"