Vroeger was alles beter

‘De voetbalsport is anders geworden’, sprak een bezoeker zaterdag tijdens een van mijn vluchtige verblijven op een sportpark. ‘Ze hebben er geen plezier meer in. Vroeger zat je op vrijdagavond urenlang naar buiten te kijken in de hoop dat het niet ging regenen. Een afgelasting op zaterdag? Ik was niet te genieten.’ Als ik hem aankijk kan ik me er iets bij voorstellen. Het gezicht staat op onweer. Zijn favorieten staan achter en de trainer heeft het gedaan. ‘Geen verstand van voetbal’, luidt het droge commentaar.

Als er iemand op het veld een verschrikkelijke doodschop uitdeelt en vervolgens rood krijgt, springt de supporter eveneens op rood. Hij vloekt en tiert als een bezetene. Zijn vrouw maant hem tot kalmte door hem er aan te herinneren dat hij een beetje om zijn hart moet denken.

‘Dat bedoel ik dus’, houdt de man mij voor. ‘Er is geen enkel respect meer. Zowel binnen als buiten het veld. En de KNVB denkt dat ze de uitwassen met een poster of het tonen van een lullig armbandje kunnen oplossen. Duur betaalde dwazen zijn. Vroeger had je dit soort taferelen niet. Toen ging het nog om het spelletje. Ging je fluitend naar het voetbalveld. Maar nu?’ De man zwijgt, schudt het hoofd en kijkt naar de grond. ‘Ja Tinus, vroeger was alles beter’, zegt zijn wederhelft en knipoogt naar mij.

Ach ja, ik kan hem hele verhalen vertellen over scheidsrechters die vroeger letterlijk en figuurlijk over zeven sloten moesten springen om uit handen van doorgedraaide voetballers te blijven. Ik heb een fluitist voor zijn leven zien rennen omdat spelers hem met cornervlaggen achterna zaten. Knokpartijen op voetbalvelden gezien waarbij de gevechten van Badr Hari tot niemandalletjes verbleken en supporters elkaar als een stelletje losgeslagen Bokito’s te lijf zien gaan. Tinus zou het waarschijnlijk niet eens geloven. Omdat vroeger alles beter was.

In een ding moet ik hem echter gelijk geven. De voetbalsport is inderdaad anders geworden. We zijn behoorlijk snel op onze teentjes getrapt en de gedrevenheid is een stuk minder. En dat sporten gezond is? Maak dat de jeugd maar wijs. Kijk eens rond bij een willekeurige kleedkamer als er een seniorenwedstrijd achter de rug is. Een kratje bier en de walm van sigarettenrook. Het zijn de vaste begeleiders van de nabespreking. Zou dat vroeger anders zijn geweest?

No Replies to "Vroeger was alles beter"