NEC Delfzijl klopt teleurstellend Peli

pelikanennec
Pelikaan Jeffrey de Vries komt met gestrekt been op NEC-er Michiel Verloove af vliegen.

NEC Delfzijl heeft de derby tegen gastheer De Pelikanen betrekkelijk eenvoudig in een 0-3 zege weten om te zetten. De mannen van coach Erwin Heerlijn hadden voor de rust al afstand moeten nemen, maar bewaarden het mooiste deel van de wedstrijd voor het tweede bedrijf. Toen werd het elftal van Kees Bouma binnen een tijdsbestek van nog geen kwartier op simpele wijze over de knie gelegd.

De toeschouwers hadden zich veel voorgesteld van de ‘pasgeboren’ derby op het Wellemansportpark. De fans van de thuisclub zullen al vrij snel geschrokken zijn van het gemak waarmee de fusieclub uit Delfzijl hun opponenten van het lijf wisten te houden. De grootste mogelijkheden waren in het eerste bedrijf dan ook voor de bezoekers. Michiel Verloove had het vizier duidelijk niet op scherp staan. Een eerste inzet van zijn voet werd veel te slap ingeschoten en een tweede poging ketste op het aluminium af.

De Pelikanen wist er niet meer tegenover te zetten dan een drietal vrije trappen die qua uitvoering ver beneden een voldoende bleven. Er bestaat echter zoiets als een ijzeren wet in het voetbal die zegt dat je zelf moet scoren, anders doet de tegenstander het wel. Het is echter niet altijd zo dat dergelijke uitspraken bewaarheid worden en in het zonovergoten Appingedam was dat zeker niet zo. De roodwitten konden geen vuist maken en coach Bouma mocht blij zijn dat zijn team zonder schade de kleedkamers kon opzoeken.

Er moest iets gebeuren aan de zijde van de thuisclub, maar veel wees niet in die richting toen er voor de tweede keer was afgetrapt. het overwicht dat NEC Delfzijl in het eerste kwart van de wedstrijd had gehad, was wel wat weggeëbd, maar Peli wist er niet van te profiteren. En toen sloeg de vlam ineens in de pan, al dient er wel bij gezegd te worden dat het de gasten ook niet erg moeilijk werd gemaakt om de openingstreffer op het bord te laten zetten.

Nadat een combinatie tussen de Pelikanen Jefrey de Vries en Danny Kremer in schoonheid was gestorven en een vrije trap van Ruben Keizer souverein door doelman Wouter Kingma uit de lucht was geplukt, kon er aan Delfzijlster kant eindelijk gejuichd worden. De geheel vrij staande Michiel Verloove joeg de bal tegen het nylon na een ingooi vanaf de zijkant: 0-1. Niet veel later tekende Reinier Schumer met een fraaie halve omhaal voor de 0-2. Ook nu was het verdedigende werk van de gastheren ondermaats.

Uit een voorzet van invaller Jan Rinsma scoorde Ruben Stam de 0-3 en het was dat assistent-scheidsrechter Gerrie de Groot van De Pelikanen buitenspel had gescoord, anders was het nauwelijks drie minuten later door toedoen van Schumer ook nog 0-4 geworden. De klap was nu al groot genoeg. De gasten waren voetballend op alle fronten beter, straalden meer overtuiging en zelfvertrouwen uit, maar deden zichzelf te kort door pas te scoren toen niemand nog in een zege voor een van beide teams geloofde.

‘Natuurlijk hadden we veel eerder moeten scoren. Als je voor de rust op 0-2 komt, en dat was niet onverdiend geweest, had je een stuk rustiger kunnen spelen. Maar je zag het na de 0-1, toen sneden we er als messen doorheen. Kennelijk moesten we even over de drempel geholpen worden’, sprak coach Heerlijn na het laatste fluitsignaal.

Zijn collega Kees Bouma was zwaar teleurgesteld. ‘We hebben volkomen verdiend verloren van een beter NEC Delfzijl. Na een dikke twintig minuten was er sprake van iets meer evenwicht in het duel, maar we hebben niet dat kunnen brengen wat je van een elftal mag verwachten. Eigenlijk mogen we blij zijn da het bij 0-3 is gebleven. We moeten deze wedstrijd maar snel vergeten en volgende week opnieuw beginnen.’

* De Pelikanen – NEC Delfzijl 0-3 (0-0). Michiel Verloove 0-1; Reinier Schumer 0-2; Ruben Stam 0-3.

No Replies to "NEC Delfzijl klopt teleurstellend Peli"