NEC Delfzijl 3 geeft voorsprong weg

Op het kunstgras van zondagvereniging Groninger Boys heeft het derde elftal van fusieclub NEC Delfzijl zaterdag de degens gekruisd met Lycurgus 4. De Stadjers stonden met NEC op een gedeelde tweede plaats op de ranglijst achter koploper sv Bedum 5. Het in 3-3 geëindigde duel was een leuk weerzien met de zeer sympathieke voormalige Eems Boys-speler Maarten Koekkoek. Vooraf speelde op hetzelfde veld het tweede elftal van NEC tegen Lycurgus 3 en gaven het goede voorbeeld door met een 0-4 zege naar Delfzijl terug te keren. Daardoor is men nog steeds ongeslagen in deze competitie. 

NEC Delfzijl 3 nam meteen het initiatief en probeerde te voetballen zonder overigens echt gevaarlijk te worden. De Lycurgianen vonden het allemaal wel best dat de gasten het meeste balbezit hadden. De thuisclub, waar de gemiddelde leeftijd beduidend hoger lag dan bij NEC, probeerde met ‘de lange bal vroeg thuis- tactiek’ tot succes te komen. En dat lukteaanvankelijk, want na een half uur spelen plofte  een verdwaalde bal zomaar achter de verdediging van NEC. Een opkomende middenvelder van Lycurgus was iedereen te snel af en scoorde heel beheerst 1-0.

Op dat moment slop[en er wat irritaties in de ploeg van trainer-coach Kees Mulder. Dit had vooral te maken met onzorgvuldige combinatiespel en door niet de juiste keuzes te maken om de bal sneller te verplaatsen. Toch kwamen de gasten vlak voor rust op gelijke hoogte. Een vrije trap belandde voor de voeten van linkerspits Nalio Clemensia en zijn schot verdween, mede doordat deze van richting werd veranderd, in het doel van Lycurgus: 1-1. Gezien het veldoverwicht een verdiende gelijkmaker maar er was wel werk aan de winkel in de rust om iedereen weer bij de les te krijgen.

Net als in de eerste helft nam NEC weer het initiatief maar nu werd er toch wat beter gespeeld. De bal ging sneller van voet tot voet en ook werden duels in een één op één-situatie vaker gewonnen. Lycurgus snakte naar adem en kon een voorsprong voor NEC niet voorkomen. Het was Mats Marree die met een schitterende uithaal in de bovenhoek de blauwwitten op voorsprong wist te zetten: 1-2. Lycurgus hanteerde ook nu weer dezelfde tactiek maar echt gevaarlijk werd de ploeg op dat moment niet meer.

Na driekwart wedstrijd vergrootte NEC de voorsprong. In een scrimmage voor het doelgebied van Lycurgus, na een vrije schop, was het invaller Steven Moes die het laatste zetje gaf en daarmee de stand op 1-3 bracht. Er leek geen vuiltje aan de lucht voor de havenkanters. Tien minuten voor het verstrijken van het einde van de wedstrijd werd de bal echter niet goed uit de defensie van de Delfzijlsters weggewerkt en de rappe spits van Lycurgus bedacht zich geen moment. Hij haalde met succes en verwoestend uit: 2-3.

De gastheren roken meer en gooiden alles op de aanval. NEC kreeg hierdoor heel veel ruimte en kansen om de voorsprong weer te vergroten. De lef, overtuiging en koelbloedigheid van met name Nalio Clemensia en Dino Cardoso Silva (beiden alleen voor de keeper) ontbrak echter. Zo bleef Lycurgus de mogelijkheid behouden om op gelijke hoogte te komen en dat gebeurde in de 90e minuut.

Een terechte gegeven vrije trap ging snoeihard langs de muur in het doel: 3-3. De scheidsrechter van dienst floot ook onmiddellijk voor het einde van de wedstrijd en de Mulder-brigade stapte met een flinke kater van het veld. NEC had de gelijke stand geheel aan zichzelf te danken want binnen tien minuten een 1-3 voorsprong uit handen geven mag nooit gebeuren. Zaterdag kan de ploeg zich revancheren in de thuiswedstrijd tegen VVS 2. de aftrap is om half drie.

No Replies to "NEC Delfzijl 3 geeft voorsprong weg"