Dramatische start kost NEC Delfzijl de kop

necgrijpskerk
NEC-er Nino Tualena (links) ziet collega Michiel Evers voorover vallen. Tije van der Hoek (Grijpskerk) speelt de vermoorde onschuld. Pieter Meijerhof (rechts) denkt er het zijne van en Erwin Smit heeft helemaal geen oog voor de situatie.

NEC Delfzijl heeft duur puntverlies geleden in de strijd om de eerste periode. De Delfzijlsters kenden een dramatische start, Na negen minuten stond het al 0-3 in het thuisduel tegen Grijpskerk. Om zaterdag toch nog de eerst periode te winnen, is de ploeg afhankelijk van puntverlies van de nieuwe koploper Marum. 

door Frank Molema

Trainer Erwin Heerlijn kon ten opzichte van de overwinning tegen Noordwolde niet dezelfde elf spelers het veld in sturen. Kris Klasens en Jeffrey Roeters verdwenen door blessures uit de basis, maar daar stond tegenover dat spits Reinier Schumer zijn rentree maakte. Ondanks de ruime oefennederlaag tegen tweedeklasser Gorecht, ging NEC Delfzijl vol vertrouwen de wedstrijd in. Als koploper komt er echter een nieuwe druk op de ploeg te staan. De ploeg moet winnen, want anders neemt een andere ploeg de koppositie in en staat die ploeg volgende week in pole position voor de laatste wedstrijd in de eerste periode.

Kon NEC Delfzijl in de eerste tien minuten niet met die druk omgaan of speelde het simpelweg te slap. Na ruim negen minuten voetballen stond het namelijk al 0-3 voor de gasten. In de eerste twee minuten leek er nog geen vuiltje aan de lucht. Tot de Delfzijlsters in de derde minuut een corner mochten nemen. Die leverde niets op, maar in de tegenaanval maakte Grijspkerk optimaal gebruik van de desorganisatie van de thuisploeg. Binnen drie passes stond de spits van Grijpskerk alleen voor de keeper. Verdediger Ruben Stam maakte vervolgens een lichte overtreding en dat vond de scheidsrechter genoeg voor een penalty. Stam mocht van geluk spreken dat hij er zonder een kaart vanaf kwam. De penalty werd zonder problemen benut: 0-1.

Ruim twee minuten later was het alweer raak. Een vrije trap vanaf de rechterkant van het veld belandde gevaarlijk rond het doelgebied van NEC Delfzijl. Het duel dat vervolgens aangegaan moest worden, werd verloren en dat maakte de klus voor de aanvaller van Grijsperk eenvoudig. Van dichtbij maakte hij de 0-2. Bij de thuisploeg was men van mening dat de penalty en de vrije trap waar de goals uit vielen wel erg makkelijk werden gegeven.

Voor zover de start nog niet dramatisch genoeg was, gooide Grijpskerk er nog een schepje bovenop. De thuisploeg was rijp voor de slacht en achter de verdediging lagen enorme ruimte waar de spits van Grijpskerk goed gebruik van maakte. In de negende minuut soleerde hij op fantastische wijze over de rechterflank richting de achterlijn. Vervolgens had hij de ploeggenoten voor het uitkiezen die kwamen instormen: 0-3. Een mooie goal van Grijpskerk, maar de verdediging van de thuisploeg zag er niet goed uit.

Hoewel de wedstrijd na het derde doelpunt even als verloren voelde, waren er natuurlijk nog tachtig minuten te spelen. En het eerste elftal heeft meerdere keren bewezen dat ze wel in staat is om drie goals te scoren. In de loop van de eerste helft kwam er verbetering in het veldspel en dat leverde in het laatste kwartier meerdere kansen op. De eerste twee kansen (schot van Erwin Noordhoff en een indirecte vrije trap van Nino Tualena), werden nog gepareerd door de keeper, maar op de derde grote kans moest hij het antwoord schuldig blijven. Uit een schitterende aanval over meerdere schijven belandde de bal voor de voeten van Reinier Schumer, die de bal in twee instanties achter de sterke keeper schoot: 1-3.

In de tweede helft lagen er dus nog genoeg kansen om het Grijpskerk enorm lastig te maken. Trainer Heerlijn koos er halverwege eerste helft al voor om 3-4-3 te gaan spelen en deze speelstijl werd nog aanvallender toen Jan-Douwe Rinsma (niet fit genoeg om in de basis te starten), binnen de lijnen kwam. Met hem in het veld had de thuisploeg meer dreiging in de diepte, maar grote kansen bleven jammer genoeg uit. Grijpskerk verdedigde goed en de ploeg putte natuurlijk vertrouwen uit de riante voorsprong.

Hoewel NEC Delfzijl druk uitoefende en de aansluitingstreffer in de lucht hing, besliste Grijpskerk een half uur voor het einde de wedstrijd. Verdediger Bart Klasens ging ongelukkig in de fout, waardoor zijn directe tegenstander in een één tegen één situatie kwam met keeper Wouter Kingma. De spits omspeelde Kingma en had de bal vervolgens voor het inschuiven: 1-4.

In het laatste halfuur probeerde de thuisploeg het nog wel, maar ondanks enkele dreigende situaties kon het de achterstand niet verkleinen. Door het tweede verlies in deze competitie is het de koppositie kwijt aan Marum. Volgende week speelt Marum uit bij Noordwolde en als Marum daar wint, is het de winnaar van de eerste periode. Bij een gelijkspel of verlies van Marum en een overwinning van NEC Delfzijl op Zuidhorn, dan kan NEC Delfzijl op doelsaldo de eerste periode winnen.

* NEC Delfzijl – Grijpskerk 1-4 (1-3). Erwin Smit 0-1 (strafschop); Ron Stoutmeijer 0-2; Jorin de Boer 0-3; Reinier Schumer 1-3;  Ron Stoutmeijer 1-4.

No Replies to "Dramatische start kost NEC Delfzijl de kop"