Klimaatgroep Stars verliest marathon

Niemand had op voorhand kunnen vermoeden dat het record van de langst durende competitiewedstrijd van afgelopen 11 oktober tegen US uit Amsterdam binnen een maand alweer uit de boeken gespeeld zou worden. Het gebeurde toch en wel zaterdag in de thuiswedstrijd van Klimaatgroep Stars tegen SKF uit Veenendaal. Na 6,5 uur tafeltennis werd de strijdbijl begraven en staken de gasten een 3-7 overwinning in de zak.

Het treffen was in alle opzichten een belangrijke wedstrijd. De mannen van Klimaatgroep Stars deden na de 8-2 overwinning in en tegen Zwolle weer volop mee voor de tweede plaats in de eerste divisie, die indirect een ticket geeft voor de eredivisie. Het verschil met US is zeker overbrugbaar, maar dat gold ook voor de tegenstander. SKF is met een behoorlijke opmars bezig. Na een aantal wedstrijden met invallers en wat blessureleed traden de Veenendalers in hun sterkste opstelling aan, bestaande uit ex-Nederlands kampioen Henk van Spanje, Rouke Bosma en Jelle Goossens.

Behalve het eerste team had SKF nog een extra team meegebracht, het zogenaamde ‘SKF bierteam.’ Om in Groninger termen te blijven, de Z-side van SKF. Deze jongens waren duidelijk niet gekomen om in te vallen. Het team verzorgde de vocale ondersteuning. Dit deden zij vol overgave en het zorgde dan ook voor een rumoerige, maar toch sportieve sfeer in de zaal en een goede omzet voor de kantine.

Voor Klimaatgroep Stars speelden Jan Tammenga, Henk Jan Wils en Colin Rengers. De coaching was zoals altijd in handen van Gert Stulp. Klokslag zes uur mocht Wils achter de tafel aantraden voor zijn eerste partij tegen Rouke Bosma. De toon van de avond werd meteen gezet. De fanatieke Bosma haalde alle vocale trucs uit de kast om Wils uit zijn spel te halen. Dit lukte vrij aardig maar toch bleef Wils scherp en vasthouden aan zijn tactiek en zijn machtige forehand-spinballen.

Ook het bierteam kon niet voorkomen dat Wils de partij in vijf games voor Klimaatgroep Stars binnen wist te halen. Colin Rengers begon zijn avond tegen Jelle Goossens. Het werd een partij met veel spectaculaire rally’s. Rengers zette alles op alles, maar Goossens was op beslissende momenten net wat vaster en wist ook veel van de adembenemende spin over spin wisselingen voor in zijn voordeel te beslissen. Dit betekende helaas voor Colin Rengers een nederlaag in vier games. SKF kwam hiermee weer op gelijke hoogte.

Het toetje van de avond werd misschien iets te vroeg geserveerd. Alhoewel we inmiddels al ruim twee uur onderweg waren en een toetje om acht uur ’s avonds over het algemeen best goed smaakt. Jan Tammenga mocht aantreden tegen de nog altijd superfitte Henk van Spanje. Voor hem was het alweer ruim 35 jaar geleden dat hij voor het laatst in Middelstum had gespeeld. Toen nog tegen trainer en eveneens coach Anne Vlieg. Nu mocht Jan Tammenga de Midstars-kleuren verdedigen. Dat deed hij met verve. Met scherp en slim spel wist hij de ex-Nederlands kampioen op een 2-0 achterstand te zetten.

Een grote verrassing hing in de lucht, want de kopman had tot dan toe nog geen partij in deze competitie prijsgegeven. Dat zou nu ook niet gebeuren. Van Spanje kroop door het oog van de naald en wist de wedstrijd toch nog om te keren en Jan Tammenga in vijf games te verslaan. Een huzarenstukje tafeltennis waar beide spelers voor gecomplimenteerd werden.

Beide heren mochten het daarna in het dubbelspel meteen dunnetjes overdoen. Wils versterkte hierbij Tammenga en Goossens stond aan de zijde van Van Spanje. Deze line-up stond garant voor spektakel en het duel ontaardde dan ook in een hoogstaande partij waarbij het SKF-duo in vier games wederom iets te sterk bleek. Inmiddels was het 3-1 in het voordeel van de gasten. Rengers besloot dat het daarmee ook even genoeg was en bracht de achterstand met een gedecideerde drie games overwinning op Bosma terug tot één punt. Om iets na negen uur stonden er vijf wedstrijden op het bord en was het tijd voor een korte pauze. De spelers en het publiek maakten zich klaar voor het vervolg van een lange maar mooie tafeltennisavond.

Wils beet na de pauze het spits af tegen Van Spanje. Wils maakte het de tafeltennisveteraan zo moeilijk mogelijk en had in elke game winstkansen. Toch trok de geslepen Van Spanje met 12-14, 9-11 en 11-13 aan het langste eind. Tammenga moest hierna diep gaan tegen Goossens Goosens en kon niet voorkomen dat er weer een wedstrijd in vijf games naar SKF ging. De stand was inmiddels 5-2 in het nadeel van Klimaatgroep Stars.

Van Spanje bleek oppermachtig in Middelstum. Ook jeugdtalent Rengers kon hem niet stoppen. Het leek een na 2-0 achterstand en 8-2 in de derde set een kansloze missie voor Rengers. Toen kwam toch nog even het beste in hem naar boven. Onbevangen en foutloos spelend boog hij de achterstand om en wist de game met 14-12 in zijn voordeel te beslissen. Hierna bleek Van Spanje toch een maatje te groot. Met 11-7 besliste Van Spanje de wedstrijd in de vierde game alsnog.

Tammenga liet er in de voorlaatste wedstrijd geen gras over groeien. Bosma wist door de tweede game te winnen nog even langszij te komen, maar daarna was het over voor de derde man van SKF. Het bierteam treurde en moest zich even hergroeperen nadat ze door een zeer luid roepende strategisch geplaatste Middelstummer supporter met hulp van het overige publiek vocaal overstemd werden.

Misschien lag het ook aan het tijdstip, want inmiddels leefde men op zondag en had het bierteam er ook al ruim zes uur schreeuwen en lopen naar de bar opzitten. Het slotstuk van de avond of van de morgen, het is maar hoe je het bekijkt, werd verzorgd door Wils en Goossens. Beide spelers bleken na zes uur tafeltennis nog steeds messcherp. HDe confrontatie ontaardde in een tafeltennisoorlog van formaat. In drie games was Goossens steeds met een enkel punt verschil de bovenliggende partij. Maar ook dit duel was weer een groot uithangbord voor de tafeltennissport.

Het resultaat na 6,5 uur tafeltennis was een 3-7 zege voor de gasten en dus drie zwaarbevochten punten voor de thuisclub. Toch kunnen dit uiteindelijk zeer belangrijke punten worden met betrekking tot het lijfsbehoud in deze klasse. Zelfs na deze wedstrijd blijven er nog steeds mogelijkheden om omhoog te kijken. Klimaatgroep Stars staat met 46 punten uit 8 wedstrijden op een keurige derde plaats. Men heeft zes punten minder dan concurrent US uit Amsterdam dat nog steeds promotieplaats twee bezet houdt.

Twee ronden voor het einde van de competitie staat er nog niets vast. De onderlinge uitwedstrijd tegen US zal in de laatste ronde de beslissing moeten brengen. Eerst wacht zaterdag thuis het lastige Scylla, bestaande uit de routiniers Gerard Bakker en Martin van Rhijn. Klimaatgroep Stars is er in ieder geval klaar voor. Het duel in de sportzaal aan de Coendersweg begint om zes uur.

Klimaatgroep Stars  2 heeft thuis met 7-3 van hekkensluiter De Veluwe weten te winnen en behoudt daarmee de koppositie in de derde divisie. Thomas Kuijer en Jan Thews gunden hun tegenstander geen enkele game. Ook in het dubbel bleken zij samen veel te sterk. Het was aan Peter de Hek om voor de punten te vechten. En dat deed hij met af en toe geweldige backhand tik- en overspin-ballen. Van elke tegenstander wist hij een game af te snoepen en vaak kwam hij maar net tekort. Hij kon echter niet voor punten zorgen.

De dames van Klimaatgroep Stars beleven tot nu toe een seizoen met wisselend succes. Vorige week nog werd er met 10-0 van de koploper uit Hilversum verloren. Deze week mochten Anine Stegeman, Yvette Gombert en Linda van der Veen tegen de dames van GTTC uit Groningen aantreden. Dit team bestond uit Maartje Veenhoven, Danique van den Berg en Janneke Oosting. De Middelstummers moesten even op gang komen. Alle drie de dames wisten hun eerste partij niet te winnen. Met het dubbel, waarbij Stegeman en Gombert het opnamen tegen Van den Berg en Oosting, werd met een knappe overwinning het eerste punt op het bord gezet.

Van der Veen wist zich na haar eerste partij goed te herstellen en won haar volgende twee duels van Van den Berg en Veenhoven. Gombert pakte voor Klimaatgroep Stars  ook een partij tegen Van den Berg. Stegeman speelde goed maar bleef zonder overwinning. De eindstand kwam hiermee op 4-6 in het nadeel van de dames uit Middelstum.

No Replies to "Klimaatgroep Stars verliest marathon"