NEC Delfzijl struikelt over FC Grootegast

Derdeklasser NEC Delfzijl is uitgeschakeld in de beker. Na een boeiend duel op sportpark Uitwierde in Delfzijl stond er 1-1 op het scorebord en moesten penalty’s de doorslag geven. Tegenstander FC Grootegast nam die beter en bekert daardoor verder.

door Frank Molema

Na overwinningen op Westerlee, KRC en VVK overleefde NEC Delfzijl de poulefase vrij eenvoudig. De eerste knock-out ronde leverde een vrijstelling op en om de tweede ronde te overleven moest dus FC Grootegast verslagen worden. Die ploeg werd vooraf ingeschat als een sterke tegenstander met voornamelijk veel individuele klasse. Vorig jaar promoveerden zij naar de derde klasse en dit jaar zijn ze kampioenskandidaat in de Friese derde klasse.

Na een zwakke periode klimt NEC Delfzijl langzaam maar zeker uit het dalletje waarin ze verkeerden. De wedstrijden tegen Grijpskerk en Zuidhorn gingen verloren en hoewel het spel vorige week tegen VV Groningen nog niet goed was, waren er weer tekenen van herstel te zien. Deze stijgende lijn trok de ploeg door naar de wedstrijd tegen FC Grootegast. De eerste helft die NEC Delfzijl op de zware en natte grasmat legde, was van een behoorlijk niveau. Hoewel grote kansen uitbleven, was er veel dreiging vanaf de zijkanten. Ook verdedigend waren de zaken op orde. FC Grootegast voetbalde wel wat makkelijker, maar zij kwamen niet door de defensie heen.

De tweede helft kende hetzelfde spelbeeld. Beide ploegen streden voor elke meter. Het leverde voor de toeschouwers op sportpark Uitwierde een boeiend kijkspel op. De gasten bleken toch iets sterker te zijn en waren in de tweede helft een paar keer dicht bij een treffer. Zo schoot Paulo Francisco, dit seizoen overgekomen van Harkemase Boys en voorheen uitkomend voor Jong FC Groningen, een bal vanaf een meter of dertig op de lat. In de 67e minuut was het dan toch raak. NEC Delfzijl kreeg een matig genomen corner niet weggewerkt, waardoor de bal in de doelmond bleef liggen. Rolf Hazenberg was er snel bij en opende de score.

Zes minuten later was de opgelopen schade alweer gerepareerd. Pieter Meijerhof eiste een vrije trap op op ongeveer negentien meter van het doel. Dat hij dat deed, was al opvallend aangezien hij dit soort klusjes normaal gesproken aan anderen overlaat. Met een geplaatste bal met de binnenkant van de rechtervoet liet hij de keeper van FC Grootegast in de lange hoek kansloos.

In het laatste kwartier gebeurde er veel op het veld, zonder dat daarbij grote kansen te zien waren. Iedereen was namelijk bezig met de beslissingen die de scheidsrechter nam. De scheidsrechter strooide met gele kaarten en de meeste daarvan waren nog terecht ook. In de slotfase was er echter veel te doen om enkele terugspeelballen die in de handen werden gepakt en enkele corners die niet werden toegekend. Daarnaast deelde de leidsman ook nog een rode kaart uit. Na een harde charge op de enkels van Erwin Noordhoff kreeg Herman Veens van FC Grootegast de rode kaart.

Na negentig minuten stond er nog steeds een gelijke stand op het scorebord en dus moesten penalty’s de doorslag geven. FC Grootegast deed dit duidelijk beter dan NEC Delfzijl. Ruben Stam en Michiel Verloove scoorden nog, maar Wiebrand Top en Erwin Noordhoff zagen hun inzet helaas gepareerd worden. FC Grootegaast plaatst zich dus bij de laatste zestien en voor NEC Delfzijl rest de competitie.

Zaterdag is Appingedam de tegenstander. De wedstrijd begint om 19:00 uur (!) in Appingedam

* NEC Delfzijl – FC Grootegast 1-1 (0-0). Rolf Hazenberg 0-1; Pieter Meijerhof 1-1