De Pelikanen zakt af naar laatste plaats

pelikanenvvgroningen
De Pelikanen-spelers Vincent Benesia (11) en Ruben Keizer proberen het schot van Martijn Oppewal te voorkomen.

De Pelikanen is de nieuwe drager van de rode lantaarn in de 3e klasse C. Helpman won van Lycurgus en schoof daarmee naar plek dertien en vv Groningen was sterker dan De Pelikanen. Het had in Robert Oosterhof een uitermate trefzekere spits die met vier goals een groot aandeel had in de zege van de Groningers. Twee doelpunten vielen in de laatste minuten en brachten daarmee een geflatteerde 2-5 op het scorebord.

De Pelikanen begon in vergelijking met een week eerder zonder Nayim Ouakili, die vanwege familieverplichtingen ontbrak. Ruben Kuiper keerde terug in de basiself. Ruben Keizer kon ondanks een knieblessure toch starten. Verder ontbraken er steeds nog heel wat spelers bij de Damsters. VV Groningen was compleet op de al lang afwezige Patrick Goedhart na. Onder de toeschouwers bevond zich Joshua Rebel, die vrijdag terug keerde vanuit het UMCG na het nare voorval van twee weken eerder. Zijn ploeggenoten konden hem niet met een overwinning verrassen.

Het eerste kansje was voor Danny Kremer, maar daarna trok VVG het initiatief naar zich toe. Dat leverde in de 8e minuut de 0-1 op. Daniel Srowig gleed uit na een steekbal van Jasper Ludema en Robert Oosterhof zorgde uitermate koelbloedig voor 0-1. Oosterhof is een fenomeen op het gebied van doelpunten maken. Vorig jaar maakte hij in de 4e klasse maar liefst 48 treffers. Giovanni Salvo kreeg kort na de 0-1 een goede kans de voorsprong te verdubbelen, maar Rody Bos redde fraai.

De Pelikanen kwam beter in de wedstrijd en dat leverde in de 20e minuut de 1-1 op. Jeffrey de Vries bediende Danny Kremer, die goed wegdraaide en Ruben Keizer aanspeelde. Vanaf een meter of achttien haalde hij hard en zuiver uit en liet doelman Boer kansloos. VV Groningen had veel overtredingen nodig. Danny Kremer was daar het voornaamste slachtoffer van.

Jamie Walstra mocht in de 28e minuut van geluk spreken dat hij geen rood kreeg van de prima leidende arbiter Vinke uit het Friese Wommels, toen hij Kremer neerhaalde terwijl de bal al zeker vijf meter weg was. Vinke liet het bij geel, maar trainer Geert Haak had genoeg gezien. Walstra mocht douchen en werd vervangen door Patrick Lantinga. Die wissel pakte goed uit, want Lantinga ontpopte zich als één van de beste spelers van het veld en bezorgde de Damster verdedigers Jermaine Bos en Nick Veentjer veel problemen.

Nadat Martijn Oppewal een mooie kans onbenut had gelaten nam De Pelikanen de leiding. Ruben Keizer zette de bal vanaf de rechterkant voor en Vincent Benesia frommelde het speeltuig in het doel: 2-1. Voor de thuisclub was het uitermate spijtig dat in de laatste minuut voor de pauze VVG de stand weer gelijk wist te trekken. De 31-jarige Johnny Meter is misschien wat te zwaar voor het topamateurvoetbal waar hij eerder in uitkwam, maar zijn aanname en traptechniek zijn fenomenaal. Van 25 meter vond hij het gaatje boven Rody Bos en knalde prachtig raak: 2-2.

De Pelikanen kwam goed uit de kleedkamer en ondanks de stevige tegenwind was er meteen dreiging. Dat leverde een grote kans op. Kremer werd weer eens neergelegd en net buiten de zestienmeter mocht Ruben Keizer aanleggen. Via de binnenkant van de paal stuitte de bal het doel weer uit en Kremer slaagde er niet in de rebound te verzilveren. Even later ontstond er opnieuw een kans voor Keizer. Vanuit een dode spelsituatie mocht hij aanleggen, maar nu redde de weinig mobiele Boer fraai.

VV Groningen combineerde steeds vaardiger en sneed af en toe knap door de Damster defensie. Oosterhof miste in de 62e minuut een kopkans, die hij beter aan Lantinga had kunnen overlaten en Johnny Meter stuitte op Rody Bos die eeen harde schuiver fraai uit de hoek wist te tikken. Halverwege de tweede helft kwam VV Groningen op voorsprong. Oosterhof liep slim weg bij het duo Srowig-Jonker en kopte de voorzet van Lantinga rustig en beheerst binnen: 2-3.

Ronald Hund en Niels Dijkstra kwamen binnen de lijnen, waardoor De Pelikanen met een extra spits ging spelen. Voor de 18-jarige Hund was het zijn comeback na een lange blessureperiode. De Pelikanen probeerde het nog wel. Jermaine Bos werd na een kansrijke rush onreglementair gestuit en dat leverde VVG de derde gele prent op. Het gevaar was echter geneutraliseerd.

In de slotfase gaf De Pelikanen logischerwijze veel ruimte weg en met een klasbak als Oosterhof is dat bijna vragen om een executie. Die bleef niet uit. De goaltjesdief rondde goed voorbereidend werk van zijn ploegmaten twee keer af en zorgde daarmee voor een geflatteerde 2-5 eindstand.

De Pelikanen moet opnieuw haar wonden likken en dat is mentaal veel gevraagd van de veel te jonge ploeg, die logischerwijs moeilijk met dit soort tegenslagen kan omgaan.

* De Pelikanen – VV Groningen 2-5 (2-2). Robert Oosterhof 0-1; Ruben Keizer 1-1; Vincent Benesia 2-1; Johnny Meter 2-2; Robert Oosterhof 2-3; Robert Oosterhof 2-4; Robert Oosterhof 2-5

No Replies to "De Pelikanen zakt af naar laatste plaats"