Goed spelend Poolster klopt Noordpool UFC

poolsternoordpool
Johan de Groot duelleert met Michel Dries van Noordpool UFC. Robin Uilhoorn denkt er het zijne van.

Poolster heeft de laatste thuiswedstrijd voor de winterstop met 5-1 van Noordpool UFC uit Uithuizen weten te winnen. De ploeg van trainer Jeroen de Munck zal, als alles volgens de voetbalregels verloopt, de verplichte rustpauze ingaan met een keurige derde plaats op de ranglijst achter de vrijwel zekere kampioen Pelikaan S. en achtervolger Mamio.

door Harry de Groot

Het was op de laatste zaterdag van november koud op het sportpark Oldencate  waar een derby op de rol stond, zoals eerder in een regionale krant stond vermeld. Een misplaatste aankondiging, want het was de eerste competitiewedstrijd ooit tussen beide ploegen. Het zou echter een derby kunnen worden. Gelet de stand op de ranglijst zou Poolster dit klusje eigenlijk moeten kunnen klaren, maar zo werkt het niet altijd.

De eerste grote kans was wel voor de Spijksters. Al na twee minuten kwam Dennis van Dijk vlakbij de goal van de bezoekers. Zuur was het dan ook toen doelman Marcel Werkman, Kees Dijkman bleef met een liesblessure aan de kant, twee minuten later de bal uit het net moest rapen. De Uithuizers zetten na vier minuten namelijk de onverwachte 0-1 op het scorebord. Jega Uruthirasingam strafte balverlies van Poolster resoluut af.

Poolster raakte er niet door in paniek. De gastheren waren de beter voetballende ploeg en iedereen was dan ook overtuigd dat het wel goed zou komen. Kansjes waren er voor Johan de Groot en Dennis van Dijk. Toch bleef het goed georganiseerde Noordpool tot de dertigste minuut op voorsprong staan. Het was Julian Bos die de gelijkmaker op het bord liet zetten. Hij wist doelwachter Edwin Dijkstra te verschalken na een goed uitgespeelde aanval: 1-1.

Noorpool UFC kwam sporadisch in de zestien van Poolster, maar was dan wel meteen gevaarlijk. ‘Ze spelen op een Engelse manier’,  werd er aan de kant gezegd. En dat klopte ook wel een beetje, want de gasten waren niet in staat om de bal combinerend tot aan het strafschopgebied van Poolster te brengen. Ze hadden het moeilijk met de grasmat, de aannames en het passen over een afstand van slechts enkele meters. En dus werd de lange bal gezocht.

Poolster speelde het langzamerhand bekend wordende spelletje. Men toonde veel geduld, gebaseerd op het rotsvaste vertrouwen dat het wel goed zou komen. Toch was het spel van de thuisclub in de eerste helft nog vaak te slordig. Met een gelijke ruststand mochten spelers en toeschouwers even uit de snijdende kou naar binnen.

Poolster speelde in de tweede helft naar het favoriete doel, richting kantine. Hier zou het volgens de fans gaan gebeuren en dat bleek uit te komen. De ploeg van De Munck  raakte op stoom, het combinatiespel zag er veelbelovend uit.

De bezoekers kwamen er niet meer uit. Johan de Groot werd op een gegeven moment tegen het gras gekwakt, maar scheidsrechter Hans Bulthuis uit Siddeburen zag er geen strafschop in terwijl dit absoluut terecht zou zijn geweest. Er werd echter niet gemopperd door Poolster, dat het doel van Dijkstra bleef bestoken.

Een doelpunt kon niet lang meer uitblijven en in de zestigste minuut schoof Robin Uilhoorn na een sublieme actie van Julian Bos de bal droog in het doel: 2-1. De ban was daarmee gebroken. Zes minuten later knalde Johan de Groot de bal tegen de lat en nog in dezelfde minuut kreeg Robbert Kok ruzie met zijn benen, anders was er opnieuw gescoord. De 3-1 lag op de loer, want Noordpool UFC werd helemaal stuk gespeeld.

Het was genieten voor het thuispubliek. Poolster bleef goed voetballen en schotelde het publiek de ene na de andere mooie aanval voor. Julian Bos toonde zich een ware plaag voor zijn directe tegenstander Michel Dries. Toen Johan de Groot voor de tweede keer tegen het gras werd gewerkt besloot Bulthuis wel naar de stip te wijzen. Stefan Hemmes zette ter hoogte van de achterlijn een sliding in en nam De Groot in een beweging mee. Dennis van Dijk nam het klusje voor zijn rekening en maakte er 3-1 van. De wedstrijd was toen wel gespeeld.

Danny Wiersum, in het veld gekomen voor Robbert Kok, verhoogde de feestvreugde bij de gastheren door de 4-1 binnen te knallen. Poolster rook bloed, verzwakte niet en ging op jacht naar meer. Noordpool kan alleen nog maar aan de noodrem trekken. En omdat dit nog een keer binnen de beruchte lijnen gebeurde, werd de bal opnieuw op de stip gelegd. Dennis van Dijk zocht Uithuizer Cesar Peters op. Laatstgenoemde stak ter hoogte van de zestienmeterlijn zijn voet uit en Van Dijk viel slim. Volgens de onpartijdige was dat in het strafschopgebied gebeurd. Van Dijk voltrok het vonnis zelf: 5-1.

Marco Dijkstra en Gijs de Weerdt mochten ook nog komen opdraven. Ondanks de kou bleven de Oldencaters doorgaan en ook het publiek besloot de warme kantine nog niet op te zoeken. Daarvoor gebeurde er teveel op het veld. Julian Bos wordt na zijn zoveelste weergaloze actie neergelegd. Jos Klip werd als de aanstichter aangewezen en opnieuw lag de bal op elf meter van Dijkstra. Dennis van Dijk liet het karwei over aan Julian Bos. Hij had de goal na een uitstekend gespeelde wedstrijd dik verdiend, maar stuitte op de sluitpost van Noordpool UFC.

Aan de zijde van Poolster heerste tevredenheid. De Munck: ‘Na de snelle en onverwachte 0-1 raakten we niet in de war. We wilden graag met hoog tempo de tegenstander kapot spelen. In de eerste helft kregen we al aardig wat kansen, maar waren erg onrustig voor de goal. Afgezien van de 1-1. Na rust speelden we ze wel kapot en liepen we gemakkelijk naar 5-1 toe. Eigen simpeler dan ik had verwacht. De strafschoppen waren typische ‘noodrem-gevallen. Ik ben tevreden, zeker over het vertoonde spel in balbezit.’

Coach Willem Kluin had geen enkele reden om genoegzaam achterover te leunen. Hij was wel vol lof over het spel van de Spijksters. ‘Wij konden niks met het veld, maar ook al was dat wel zo geweest dan hadden we hier nog geen succes geboekt. We kwamen weliswaar op voorsprong, maar het was al snel duidelijk dat Poolster de betere ploeg was. Die jongens bleven maar gaan. Ze voetbalden prima en sneden telkens dwars door onze linies. De overwinning was zonder meer terecht, ook in deze hoogte.’

* Poolster – Noordpool UFC 5-1 (1-1). Jega Uruthirasingam 0-1; Julian Bos 1-1; Robin Uilhoorn 2-1; Dennis van Dijk 3-1; Danny Wiersum 4-1; Dennis van Dijk 5-1.

No Replies to "Goed spelend Poolster klopt Noordpool UFC"