Appingedam veel sterker dan De Fivel

appingedamdefivel
Appingedammer Jivan Vroom probeert de twee Riepsters Frank (links) en Bart Pijper op het verkeerde been te zetten.

Appingedam heeft de derby tegen De Fivel met 3-2 gewonnen. De Damsters hebben de weg omhoog gevonden na een moeizame start, maar maakten het zichzelf op eigen veld bijzonder lastig. De Riepsters deden het de laatste weken goed met prima resultaten tegen de hoogvliegers Grijpskerk en Zuidhorn en waren ook nu gebrand op een goed resultaat. Door de onzorgvuldigheid van de gastheren waren ze bijna in hun missie geslaagd.

Trainer Ronald Vermeulen van het ‘andere Oranje’ toonde zich enige tijd geleden realistisch door te stellen dat De Fivel zich moet proberen te handhaven. Afstand nemen van slotlicht De Pelikanen stond dan ook voorop. Doan Ibraimi liet binnen een kwartier al een waarschuwingsschot los, maar wist het vrijwel lege doel niet te doorboren. Niet veel later bood hij Kevin Reiffers de mogelijkheid om de score te openen, maar ook dat lukte niet.

Na een klein half uur was het dan toch raak. Reiffers lepelde de bal vanaf de rechterkant voor het doel van De Fivel en vond Jivan Vroom bereid het karwei af te maken: 1-0. De voorsprong was op dat moment meer dan verdiend en had al snel verdubbeld moeten worden, maar ook nu werd een aantal kansen te simpel verknoeid. Toch zou Appingedam voor de thee nog een keer juichen. Terwijl men bij De Fivel aan buitenspel dacht, ging Vroom er vandoor, passeerde doelman Ruud Kuizenga en tekende voor de 2-0 ruststand.

Na de doelwisseling was er maar een ploeg die voetbalde en dat was de thuisclub. De Fivel verloor Kuizenga met een ribblessure. Zijn plaats onder de lat werd ingenomen door Max Huisman. Ook in het tweede bedrijf werden de meest mooie kansen door Appingedam om zeep geholpen en dus deed een oude voetbalwet zich gelden. Als je zelf niet scoort, doet de tegenstander het wel.

In de 75e minuut moest Jelmer Kiewiet capituleren op een inzet van A-junior Mark Kramers: 2-1. Omdat Appingedam naliet de wedstrijd te beslissen, kreeg men bij De Fivel nieuwe hoop en werd de jacht op de gelijkmaker ingezet. Wouter de Vroome was er nog het dichtst bij, maar mocht de smaak van een doelpunt niet proeven.

Iedereen schreeuwde enige tijd later om een strafschop toen Vroom binnen de beruchte lijnen onderuit werd gehaald, maar de bal kwam buiten de zestien te liggen. Roy de Groot zorgde mikte de vrije trap langs Huisman in het doel en zorgde daarmee voor 3-1.

En weer had Appingedam de marge moeten uitbreiden, maar vergat opnieuw te scoren. Tim de Groot verloor het overzicht toen hij op het Riepster doel af mocht gaan. Ibraimi stond er beter voor maar kreeg de bal niet in zijn voeten en dus smolt ook deze kans weg als de spreekwoordelijke sneeuw voor de zon. De klok was de negentig minuten al gepasseerd toen De Fivel nog een keer wist te scoren, maar verder dan de 3-2 van Cees bij de Leij kwamen de gasten niet.

Ondanks het verknallen van een aantal goede mogelijkheden, was er na afloop vreugde over de volstrekt logische uitslag en werd het voor Appingedam hoe dan ook een bijzonder prettige middag. Dankzij puntverlies van Marum en koploper SC Stadspark is de top van de ranglijst namelijk in elkaar geschoven en bedraagt het verschil met de nummers één en twee nog maar een punt.

‘We hadden al veel eerder afstand moeten nemen. Als we bij rust vier keer hadden gescoord, had niemand iets kunnen zeggen. Dit is echter een probleem dat ons al langer parten speelt. We hebben teveel kansen nodig om tot succes te komen. Dat kan je ook een keer opbreken’, aldus Appingedam-coach Gerard Zeeman. Zaterdag staat voor zijn elftal de ‘uitwedstrijd’ tegen voordeurdeler De Pelikanen op het programma.

* Appingedam – De Fivel 3-2 (2-0). Jivan Vroom 1-0; Jivan Vroom 2-0; Mark Kramers 2-1; Roy de Groot 3-1; Cees bij de Leij 3-2

No Replies to "Appingedam veel sterker dan De Fivel"