Favoriet Omlandia verder in Hogeland Cup

hogelandcup005
Omlandiaan Martin Oudman (10) probeert Bedum-goalie Frans Zuurveen te omzeilen (foto: Paul Wernekinck).

Nadat Bedum, Noordwolde, Viboa en Eenrum zich zaterdag al wisten te plaatsen voor de halve finale van de Energiewacht Hogeland Cup, was het maandagavond de beurt aan de ploegen in poule A3. Hierin was Omlandia de absolute favoriet en de Ten Boersters stelden niet teleur. Zij verloren echter wel hun laatste poulewedstrijd tegen een geraffineerd counterend Hunsingo, dat zich daardoor op de valreep ook plaatste voor de halve finales.

door Merijn Slagter

De avond in sporthal De Mencke ging meteen al van start met een daverende verrassing. Hunsingo, dat door haar goede prestaties op het Boshal-toernooi in Loppersum goede kansen op de halve finale van de Energiewacht Hogeland Cup werd toegedicht, ging in de openingswedstrijd namelijk met 2-0 onderuit tegen ZEC. De Zandeweersters, als poulewinnaar doorgestroomd vanuit het B-toernooi, bombardeerden zich met de uitslag toch enigszins tot outsider. Toen de zondagtak van Bedum in de tweede wedstrijd van de avond in de slotfase met 1-2 van De Fivel won, leek zich bovendien een avond met een marginale doelpuntenproductie af te tekenen. Omlandia maakte met die gedachte korte metten. Zij wonnen hun eerste toernooiwedstrijd met liefst 9-2 van ZEC. Martin Oudman was met zes goals de absolute uitblinker tijdens dit duel. De rol van Hunsingo leek na de nederlaag tegen De Fivel (3-4) al gauw uitgespeeld, terwijl Omlandia tegen de zondagtak van Bedum andermaal een galavoorstelling (7-0 winst) weggaf.

Vanaf dat moment kregen de poulewedstrijden vreemd genoeg een andere wending. De Fivel, ZEC, Bedum Zondag en Hunsingo hadden zich bij de suprematie van Omlandia neergelegd en beseften dat de strijd om plek twee volledig open lag. Hoe open deze strijd was, bleek wel uit de uitslagen. Iedereen kon van iedereen winnen, al bleven de punten voor het dappere ZEC uiteindelijk toch beperkt tot overwinning in de openingswedstrijd tegen Hunsingo. Ondertussen had De Fivel in haar duel tegen Omlandia lering getrokken uit de ruime uitslagen die de Ten Boersters eerder hadden neergezet. De ploeg uit Zeerijp stelde zich collectief op rond haar eigen doelgebied en trachtte daarmee de snelle combinaties van Omlandia te ontregelen. Dat lukte aardig, want Omlandia kwam niet meer zo makkelijk aan het creëren kansen toe en De Fivel opereerde gevaarlijk via de counter. Helaas voor de Riepsters schutterde hun doelman bij een afstandsschot van Fabio Marongiu (1-0). Wouter de Vroome maakte nog wel gelijk, maar mede omdat De Fivel-doelman onzeker bleef keepen, liepen de Ten Boersters nog uit naar een royale 6-1 zege.

Interessant
Hunsingo boekte met exact dezelfde cijfers haar eerste zege van de avond op Bedum Zondag, maar de Bedumers herstelden zich vlak hierna – mede dankzij een fraaie kopbal van Robbert Wal – door met 2-4 van ZEC te winnen. Dat zorgde voor een interessante situatie met het oog op het duel tussen Omlandia en Hunsingo, tevens het laatste duel van de avond. Bij winst van Omlandia of een gelijkspel zou Bedum op basis van een beter onderling resultaat tegen De Fivel (beide zes punten) tweede in de poule worden. Hunsingo kon net als Bedum Zondag en De Fivel nog op zes punten komen, mits het van Omlandia zou winnen. De Winsumers beschikten bovendien over een beter doelsaldo dan Bedum Zondag en De Fivel, die allebei ruim verloren van Omlandia.

En waar niemand op gerekend had, geschiedde. Jeroen Haan zette Omlandia nog wel op een 1-0 voorsprong, maar Hunsingo bleef verdedigend sterk opereren. Terwijl Omlandia haastig naar een tweede doelpunt zocht, gokten de roodbaadjes op een counter en de eerste de beste goede kans was meteen raak. Bahez Anwar vond het gaatje achter Devon Harmsma en prikte raak: 1-1. Dat Omlandia maar niet scoorde gaf Hunsingo steeds meer hoop en wederom wisten de Winsumers te scoren na een snel uitgevoerde counter. Ditmaal wist Ragas Anwar het leer nog net een laatste tikje te geven tussen de palen en was het plots 2-1. Mede dankzij een overtalsituatie voor Hunsingo (Omlandiaan Jeroen Haan zag in de slotfase de gele kaart) wist Hunsingo het duel tot een goed einde te volbrengen. Hierdoor gaan zij samen met Omlandia naar de halve finales, die komende vrijdag of zaterdag gespeeld worden. Omlandia leverde ondanks de zeperd in het slotduel tegen Hunsingo wel beide topscorers van de avond. Martin Oudman (negen goals) en Jeroen Haan (zes goals) wisten het meest vaak doel te treffen.

No Replies to "Favoriet Omlandia verder in Hogeland Cup"