Spannende halve finale Hogeland Cup

halvefinale1hogelandcup
Cees bij de Leij is namens De Fivel aan de bal. De Hunsingoërs Ragaz Anwar (links) en Sven Smit proberen het de Riepster moeilijk te maken.

De eerste halve finaleronde van de Energiewacht Hogeland Cup heeft vrijdagavond menig speler en supporter doen klappertanden. Tot de laatste minuut van het toernooi was er nog niets beslist, maar toen de stofwolken waren opgetrokken, mochten Omlandia en Hunsingo zich Hogeland Cup-finalisten noemen. Zij gaven Middelstum, Eenrum en De Fivel het nakijken. Vanavond wordt de andere halve finalepoule afgewerkt in sporthal De Mencke in Uithuizen.

door Merijn Slagter

Met de tien ploegen die zich hadden geplaatst voor de halve finalepoules hoopte de organisatie van de Energiewacht Hogeland Cup dat de spanning een stuk groter zou worden tijdens de duels die op het programma stonden. Die wens werd in de openingswedstrijd meteen al kracht bijgezet doordat Eenrum en De Fivel weinig voor elkaar onder deden. Het duel eindigde in 1-1 en dat betekende pas de vierde remise van het hele toernooi, dat inclusief dit openingsduel van de avond toch al 71 wedstrijden onderweg was. Nadat Hunsingo Middelstum met toch duidelijke cijfers (4-0) had verslagen, hadden de meeste aanwezigen wel verwacht dat ditzelfde Hunsingo uiteindelijk met favoriet Omlandia wel zou uitmaken wie poulewinnaar zou worden.

Omlandia had op haar beurt geen moeite met de toebedeelde favorietenrol en zette De Fivel, mede door aan hattrick van Martin Oudman, met 5-0 opzij. Terwijl Middelstum zich tegen Eenrum met een 1-4 zege revancheerde voor de zeperd tegen Hunsingo, mochten Omlandia en Hunsingo de degens kruisen in het vijfde duel van de avond. Een pikante confrontatie, aangezien Hunsingo de Ten Boersters in de voorronde verrassend de enige toernooinederlaag tot dusver wist toe te brengen. En ook deze keer deed Hunsingo allerminst voor Omlandia onder. Klaas Swiersema zette Omlandia met een uiterst fraaie actie nog wel op 0-1, maar Laurens Groeneveld en Sven Smit keerden het tij voor de Winsumers. Weer leek Hunsingo aan het langste eind te trekken, maar Omlandiaan Fabio Marongiu besloot anders. Met een droge knal passeerde hij van afstand goalie Robert Rosema en deze 2-2 betekende uiteindelijk ook de eindstand.

Ultieme poging
In een ultieme poging nog wat in het restant van het toernooi te kunnen betekenen kwam De Fivel mede dankzij va banque-voetbal en een meevoetballende doelman tegen Middelstum in de slotseconde (doelpunt Lieuwe ten Caat) nog langszij (2-2). Meer dan een puntje zat er echter niet in voor de Riepsters. Hierna was het de beurt aan Eenrum tegen Hunsingo. Terwijl vriend en vijand misschien een eenvoudige zege voor de Winsumers hadden verwacht, verbaasde Eenrum juist door in de persoon van Siebrand Solinger voor de enige treffer van het duel te tekenen. Hoewel Hunsingo absoluut aanspraak op de zege maakte, hield Eenrum-doelman Merlijn Harsema zijn doel met kunst- en vliegwerk schoon. Òndertussen verpletterde Omlandia Middelstum mede door hattricks van Martin Oudman en Jeroen Haan met 8-1 en toonde Hunsingo alsnog haar ware kracht door De Fivel met 7-1 (hattrick Sven Smit) te verslaan.

Door de zege van Eenrum op Hunsingo konden de Eenrumers in het slotduel tegen Omlandia nog voor een stunt zorgen door ook te Ten Boersters te verslaan en zowel Hunsingo als Omlandia te passeren op basis van onderling resultaat. Er waren dan ook veel ogen gericht op dit duel, die een spectaculair scoreverloop kende. Tim Veenstra zette Eenrum op 1-0, maar Klaas Swiersema trok de stond namens Omlandia weer gelijk. Een benutte strafschop van Martin Oudman zette Omlandia op voorsprong, maar Eenrum kwam weer langszij door Björn Schutter. Wéér sloeg Martin Oudman daarna toe: 2-3. Eenrum gaf zich – onder toeziend oog van enkele ongeruste Hunsingoërs – niet gewonnen en Jesse Schaap tekende voor de gelijkmaker. Toch trok Omlandia aan het langste eind. Een lange uitworp van doelman Devon Harmsma plofte op het hoofd van de goed meespringende Kees van der Wolde, die daarmee doelman Merlijn Harsema in de lucht aftroefde en de 3-4 binnenwerkte.

Finaledag
Door de zege van Omlandia (tien punten) zijn zij als nummer één geplaatst voor de finaledag op 10 januari. De Ten Boersters leveren met Martin Oudman bovendien een grote kanshebbers op de topscorersbokaal, aangezien hij inclusief de voorronde al zeventien maal wist te scoren. Hunsingo (zeven punten) gaat als nummer twee naar de finaledag, waarop er middels kruisfinales zal worden uitgewezen wie de finale zal gaan spelen. Vanavond doen Bedum Zaterdag, Noordwolde, De Heracliden, NEC Delfzijl en VIBOA een gooi naar de twee overige finaleplaatsen. Zij strijden vanaf 18.00 uur in sporthal De Mencke te Uithuizen in de andere Halve Finaleronde.

No Replies to "Spannende halve finale Hogeland Cup"