Sparta wint derde uitgave Eurocup

Sparta Rotterdam heeft de derde editie van Eurocup Delfzijl gewonnen. In een bomvol Groningen Seaports Stadion zag het enthousiaste publiek de talenten, na een spannende finale, met 4-3 winnen van Bohemians Praag. De Rotterdammers volgen het Regioteam op dat niet verder wist te reiken dan de tiende plaats.

Het waren louter gelukzalige gezichten die over het heilige kunstgras van Eurocup waren uitgezworven. Na de uitbundige huldiging van de deelnemende teams kon er eindelijk een voldane lach van af. Twee dagen met voetbal van hoog niveau met volle tribunes, technische hoogstandje binnen en buiten de lijnen, fraaie goals, emoties en spektakel waren zondag aan het einde van de middag voorbij. Hoewel summier, kon de balans opgemaakt worden. Mocht de organisatie zichzelf een schouderklopje geven omdat het er opnieuw in was geslaagd de regio een evenement van formaat te geven.

De tweede dag begon met het spelen van de resterende poulewedstrijden. In poule B waren PSV en KV Mechelen de eerste ploegen die aan de bak moesten. De Belgen gingen met 3-2 onderuit. In de andere poule kreeg de latere finalist Bohemians Praag met 2-1 klop van AZ Alkmaar en moest de andere finalist Sparta een 3-3 toestaan aan de talenten van FC Groningen. Namens de Alkmaarders scoorde Ian Maatsen drie keer.

Uiteindelijk kon er rond de middag een begin worden gemaakt met de kwartfinales. Daarin rekende Bohemians met PSV af. Namens de Eindhovenaren opende Mohammed Amin Doudah de score. Matyas Conk en Petr Smejkal zetten de wedstrijd echter op zijn kop. Inde andere kwartfinale bleven SC Heerenveen en KV Mechelen op 2-2 steken en dus moesten er strafschoppen aan te pas komen. De zuiderburen namen deze beter. In de andere beide kwartfinales zegevierde AZ met 2-1 over FC Groningen en moesten er in het duel tussen FC Twente en Sparta (4-4) opnieuw strafschoppen aan te pas komen om een winnaar te kunnen aanwijzen. Die werden door Sparta gewonnen.

De tribunes zaten inmiddels afgeladen vol terwijl er nog diverse wedstrijden moesten worden gespeeld om uiteindelijk bij de finale terecht te komen. Bohemians struikelde in de halve finale bijna over AZ. Boris van Weede schoot de ploeg uit de Zaanstreek op voorsprong, maar Adam Karabec trok de stand gelijk: 1-1. De Tsjechen wisten uiteindelijk na strafschoppen toch overeind te blijven. Sparta had aan een treffer van Ian Maatsen voldoende om KV Mechelen te elimineren: 0-1.

Na de gevechten om de troostprijzen maakten de voetballiefhebbers zich op voor de ontknoping van het toernooi. AZ en KV Mechelen mochten gaan uitmaken wie het al deels bezette podium zou completeren. Saber Charif schoot AZ naar 1-0, het antwoord kwam van Rune Paeshuyse: 1-1. Twee treffers van Nino Klaver waren de Belgen daarna teveel: 3-1.

De tweestrijd om de voetbaltroon was ongemeen spannend. Voltech Novak liet zich uitgebreid feliciteren nadat hij de openingstreffer had gemaakt. Delano Vianello trok de stand echter gelijk: 1-1. De Tsjechen waren echter vastberaden. Ze wilden hoe dan ook de winst pakken en kwamen dankzij een voltreffer van Domink Gabor andermaal op voorsprong. In de navolgende ten minuten gebeurde er van alles, liepen de emoties soms hoog op en wist Sparta het tijd te keren. Remo de Vroege en Vieri Koyzebue zorgden voor een 2-3 tussenstand. Tijdens een klein opstootje kon Ian Maatsen zich even niet beheersen en kreeg rood. Matyas Korenek wist de ploeg uit Praag weer langszij te brengen, maar het noodlot sloeg daarna hard toe voor de Tsjechen. Een eigen doelpunt van Petr Smejkal betekende 3-4 voor Sparta, dat de tijd vervolgens professioneel vol speelde en de toernooiwinst opstreek.

Eindstand Eurocup Delfzijl
1. Sparta Rotterdam; 2. Bohemians Praag; 3. AZ Alkmaar; 4. KV Mechelen; 5. PSV Eindhoven; 6. FC Twente; 7. FC Groningen; 8. SC Heerenveen; 9. PEC Zwolle; 10. Regioteam; 11. Hobro IK; 12. KFC Uerdingen 05. Giovanni Sluiter (FC Twente) en Rune Paeshuys (KV Mechelen) werden met acht goals topscorer van het evenement.

No Replies to "Sparta wint derde uitgave Eurocup"