DIO Bedum wint volleybaltopper

diobedumzaanstad
Marc van den Hurk van Zaanstad en een van zijn bijna onzichtbare teamgenoten proberen de smash van DIO-speler Thijs Homan onschadelijk te maken. Erik Rekker (9)  is in de buurt terwijl Timo Hoonhout (7) en DIO-speler Martijs Blok (13) een oogje in het zeil houden.

In sporthal De Beemden in Bedum stond stond zaterdag een heuse volleybaltopper op het programma in de eerste divisie A mannen tussen thuisclub DIO Bedum en koploper Zaanstad 2. DIO moest winnen om de aansluiting met de lijstaanvoerder niet te verliezen. En dat deden de mannen van trainer-coach Nico Huisman. Via de setstanden 19-25, 25-21, 25-21 en 25-17 werden de gasten met een 3-1 nederlaag naar huis gestuurd. Door deze overwinning heeft de ploeg uit Bedum zichzelf een goede dienst bewezen, want promotie naar de topdivisie behoort nog altijd tot de mogelijkheden. De weg er heen is echter allesbehalve gemakkelijk.

door Kees Mulder

De eerste set van de Bedumers was niet goed. Huisman begon niet in zijn sterkste opstelling. Ook was er te weinig verrassing in de aanvalsopzet om de blokkering van de gasten te verontrusten. Zaanstad daarentegen speelde geconcentreerd en dicteerde de wedstrijd. Enigszins verrassend was het wel dat het zo gemakkelijk ging, maar men stak de eerste set met graagte en volkomen terecht in de zak: 19-25.
In de tweede set verscheen er een heel ander DIO binnen de lijnen. De lach op het gezicht van de sympathieke Zaanstad-coach Marc Donker werd steeds minder, omdat de Bedumers de tegenstander veel meer tegenstand bood. Het werd een spannende tweede set die gelijk op ging. Bij een stand van 16-14 in het voordeel van DIO Bedum vroeg Donker een time-out aan. Dat bleek een goede zet, want de gasten namen het initiatief weer in handen en bouwden een 12-8 achterstand om in een 16-18 voorsprong.

De gastheren raakten niet van de kook, bleven hun eigen spel spelen en vochten zich terug in de wedstrijd. Luid aangemoedigd door de volle tribune wist DIO Bedum de achterstand weg te poetsen en kwam het op 23-21. Coach Donker probeerde via een time-out het goede spel van de Bedumers te onderbreken maar DIO kwam na de onderbreking op setpoint na een mooie aanval en dito blokkering aan het net. De tweede set werd binnengehaald omdat Zaanstad wel heel slordig was in de passing. Door een misverstand kregen de bezoekers de bal niet over het net en daarmee werd de tweede set een prooi voor de thuisclub: 25-21.

De derde set was een echte thriller. Beide ploegen vermaakten het talrijke publiek op de tribune met goed volleybal, afgewisseld met zo nu en dan simpele fouten in de passing. Ook verdedigend werd nog wel eens een steekje gelaten. Toch nam DIO Bedum in deze set zeer snel een 5-0 voorsprong, maar door een paar ongelukkige stops van libero Martijs Blok kwam Zaanstad terug in de wedstrijd. De voorsprong van de Bedumers slonk zienderogen. Zaanstad kwam tot op twee punten van DIO Bedum.

Het terugkomen van een achterstand vergde waarschijnlijk zoveel kracht van de Zaandammers dat DIO Bedum, naarmate de set vorderde, toch een ogenschijnlijk beslissende voorsprong van 21-16 wist te nemen. Of er wat gemakzucht binnen de thuisploeg kwam is moeilijk te bepalen, maar Zaanstad vocht voor wat het waard was en kroop opnieuw dichterbij. Toen het 23-21 stond leek zich een spannende ontknoping aan te dienen. Aangemoedigd door het fel meelevende thuispubliek trok DIO Bedum de overwinning echter over de eindstreep. De derde set werd met 25-21 gewonnen waardoor DIO Bedum een 2-1 voorsprong in sets wist te nemen.

De vierde set zou beslissend kunnen worden. DIO had de zege voor het grijpen maar moest dan wel setwinst afdwingen om zo een beslissende vijfde set te ontlopen. Wederom zou blijken dat beide ploegen niet veel voor elkaar onder doen. De set ging namelijk gelijk op. Bij een 17-14 stand denderde de machine van coach Huisman echter door door en gaf het Zaanstad geen enkele illusie meer om er nog een vijfde set uit te slepen. Via hard werken, mooie aanvallen en goede blokkeringen werd de vierde set binnengehaald: 25-17.

De eindoverwinning was een feit en dit werd door spelers en staf uitbundig gevierd. Over twee weken volgt al de return. Hopelijk kunnen de heren de overwinning mee naar huis nemen maar gemakkelijk zal dit allerminst gaan. De uitwedstrijd begint om 14.30 uur.

De spanning is terug aan de kop van de eerste divisie A. Zaterdag 31 januari zou DIO Bedum thuis tegen Oranje Nassau spelen. Omdat de sporthal dan echter niet beschikbaar is, wordt dit duel op maandag 16 februari afgewerkt. De aanvangstijd is 21.00 uur.