Sterkste veld ooit naar Energiewacht Tour

Ook de vijfde editie van de Energiewacht Tour is een schot in de roos. De etappekoers voor vrouwen wil de veelzijdigheid van Groningen en haar omgeving belichten en startgelegenheid bieden aan de sterkste rensters ter wereld. Ook dit jaar is de belangstelling van teams groot. Zo groot zelfs dat de organisatie niet alle aanvragen kon honoreren. Vanwege de unieke slotetappe naar het Duitse waddeneiland Borkum, waarvoor een maximale capaciteit op de boot geldt, is het maximaaal aantaal ploegen vastgesteld op vijfentwintig.

Uiteraard heeft koersdirecteur Danielle Lissenberg-Bekkering de beste teams gemeld dat ze welkom zijn in deze noordelijke etappekoers. En dus kunnen de beste rensters in actie gezien worden als de Energiewacht Tour start met een avondproloog op woensdag 8 april in Winsum. ‘We hebben het sterkste deelnemersveld ooit’, zegt Lissenberg-Bekkering dan ook trots. ‘De beste negen teams uit de ranglijst van de internationale wielerbond UCI komen naar Groningen. De ploegen hebben nog geen definitieve opstellingen afgegeven, maar er zullen begin april de nodige wereldtoppers in onze provincie te zien zijn.’

Zo zijn Rabo-Liv (de ploeg van Lucinda Brand en Anna van der Breggen), Boels-Dolmans (het team van Ellen van Dijk en wereldbekerwinnares Lizzie Armitstead), de wereldkampioenen ploegentijdrit Velocio-Sram met wereldkampioene tijdrijden Lisa Brennauer, Wiggle-Honda, Orica-AIS, Bigla Cycling Team, Hitec Products, Team Liv-Plantur, Lotto-Soudal Ladies, Ale Cipollini, Parkhotel Valkenburg, Feminine Cycling Team en Fassa Bortolo gecontracteerd. Daarmee bestaat meer dan de helft van het veld uit internationale topteams.

Ook zijn de nationale ploegen van de Verenigde Staten, Duitsland, Engeland, Zwitserland en België present en ontbreekt met de aanwezigheid van NWVG-Bathoorn, Ronald McDonald en Meteoor-Assen Roden ook de regionale inbreng niet. Maxx Solar, Jan van Arckel, Swabo en het Euregio Cycling Team maken het veld compleet. Lucinda Brand (Rabo-Liv) won vorig jaar de Energiewacht Tour.

Deze jubileumeditie van Energiewacht Tour kent maar liefst zes ritten, verdeeld over vijf dagen. De promotie van de provincie Groningen is opnieuw een belangrijk doel voor de organisatie van deze wedstrijd. Al wordt dit jaar ook de provincie Drenthe aangedaan en is er zelfs een heuse primeur, doordat de slotetappe op het Duitse eiland Borkum zal plaatsvinden.

Woensdagavond 8 april wordt de proloog in Winsum in het donker verreden. Vervolgens schieten de rensters op donderdag 9 april van start bij de Burcht in Wedde en hebben ze een schitterende finishplaats bij het Klooster in Ter Apel. De rensters worden niet gespaard. Op vrijdag 10 april krijgen ze een dubbele etappe voor hun kiezen. In de ochtend zullen de ploegen tegen elkaar strijden in de ploegentijdrit door het gebied de Onlanden, met start en finish in Peize. In de middag staan de rensters in het centrum van Leek aan het vertrek voor een etappe door het Westerkwartier, om vervolgens te finishen in het vernieuwde centrum van Zuidhorn.

Zaterdag 11 april starten en finishen de rensters in Stadskanaal en voert de etappe hen onder andere langs de Semslinie. Een dag later volgt de kers op de taart. Dan trekt de wielerkaravaan per boot naar het Duitse eiland Borkum, om daar de grote finale te rijden.

No Replies to "Sterkste veld ooit naar Energiewacht Tour"