De Pelikanen velt koploper SV Marum

De Pelikanen heeft voor het eerst sinds 4 oktober weer eens het zoet der overwinning mogen smaken.  Was toen runner-up Zuidhorn het slachtoffer, nu ging koploper SV Marum kansloos met 4-0 de boot in. De zege was volkomen verdiend, daar waren vriend en vijand het over eens.  De Pelikanen won veel meer duels dan de gasten en verdedigde secuur en met overtuiging. Zeker aan de flanken kwam er geen muis door.

SV Marum miste enkele belangrijke spelers in Appingedam. Doelman Van Galen verkoos de wintersport boven voetbal en klaarblijkelijk zit Marum niet dik in de keepers, want veldspeler en alleskunner Jacob de Wit verving de eerste goalie. Net als overigens tegen NEC Delfzijl  een week eerder en toen hield hij met uitstekende reddingen  de nul. Daan Assink moest werken en arriveerde pas in de rust op het Burgemeester Welleman-sportpark, topscorer Rob Groefsema is al enkele weken geblesseerd en Marc Boonstra viel de laatste training voor het duel met de Peli’s uit. Bij de thuisclub ontbrak Daniel Srowig nog – ook op de ski’s – en waren Vincent Benesia en Louis Stokhof de Jong niet hersteld van hun blessures die ze in het duel met Zuidhorn hadden opgelopen.

Beide teams kwamen met jonge spelers op het veld, zoals tegenwoordig bij veel standaardelftallen het geval is. Bij De Pelikanen  was de  gemiddelde leeftijd  iets meer dan  21,5 jaar en SV Marum was nog een paar maanden jonger. Het veld was droog, maar erg hobbelig en maakte goed voetbal vrijwel onmogelijk. Ook de harde wind werkte niet mee aan een kwalitatief aantrekkelijk schouwspel.

De Peli-supporters maalden er niet om. Zij zagen hun favorieten vanaf het eerste fluitsignaal van de uitstekend leidende arbiter Kamstra uit Groningen met enthousiasme en overtuiging ten strijde trekken.  Na een schot van Mart Zuidema kreeg  Danny Kremer een aardige kans, na een puntgave actie van Jermaine Bos, die slechts een hoekschop opleverde. De corner ging niet ongemerkt voorbij, want de bal van de sterk spelende Ruben Keizer verdween in de 9e minuut via de grabbelende De Wit in de touwen: 1-0.

Nadat Rody Bos in twee keer een dreigende situatie goed had opgelost, kreeg Ruben Keizer na een knappe actie van de in het centrum van de aanval debuterende Danny Kremer, een goede kans. Keizer had teveel tijd nodig, waaraan het veld overigens ook debet was. Halverwege de eerste helft was Keizer opnieuw gevaarlijk, maar nu redde Jacob de Wit bekwaam.  Na 33 minuten kreeg Marum de beste kans van de middag. Het was eigenlijk ook de enige voor de koploper. Haye van der Molen werd vrijgespeeld, maar schoot van dichtbij net voorlangs en Rody Bos kon samen met zijn ploeggenoten opgelucht adem halen. Ronald Hund had de voorsprong kunnen verdubbelen, maar zijn inzet miste overtuiging.

In de rust bleek doelman Bos niet verder te kunnen vanwege de opnieuw opspelende liesblessure. A-junior Olaf Kiewiet kwam voor hem in de goal en nam de taken met overtuiging en flair over. De Pelikanen bleef beter en vier minuten na de hervatting leek Kremer, na een pass van Keizer. op weg naar een treffer. Hij snelde op karakteristieke wijze langs de ver uitgelopen doelman De Wit. Voor Hund het beslissende tikje kon geven, trapte Jordy Swieringa de bal net voor de doellijn weg.  Aan de overkant schoot Jurn Wagenaar net naast na een minder geslaagde uittrap van Kiewiet. Het was het enige slippertje van de soeverein keepende jongeling.

Trainer Marcel Poll ergerde zich zichtbaar kapot aan zijn team, dat ogenschijnlijk geen moment in een goed resultaat geloofde. Hij bracht  zijn net gearriveerde vedette , de 22-jarige Daan Assink (verleden in de jeugd van FC Groningen en een jaartje ACV) voor libero Noël Kailola, die daar niet erg veel begrip voor leek op te kunnen brengen.  Als Danny Kremer wat slimmer en wat minder sportief was geweest had het optreden van Assink niet langer dan een minuut geduurd. Kremer brak door en stormde naar het doel van Marum toen Assink hem ten val bracht. Kremer krabbelde snel op en kwam uiteindelijk nog met de bal bij het doel. De bal belandde voor de voeten van Daan van Dortmont, maar zijn inzet leverde niks op.

Het was uitstel van executie voor de geelhemden want in de 61e minuut won Mart Zuidema op kracht en snelheid een sprintduel met Frank Terpstra.  Ook Zuidema had moeite met de controle op het hobbelige veld en strandde tot tweemaal toe op de keeper. Via de paal kwam de bal uiteindelijk voor de voeten van Kremer. Die liet met de nodige moeite het net bollen: 2-0. Misschien was deze goal wel symptomatisch voor de moeizame wijze waarop De Pelikanen in het algemeen een aanval in een doelpunt omzet, maar niemand maalde er om. De wedstrijd was op dat moment beslist.

Het werd alleen maar mooier op voor de bepaald niet verwende Peli’s. Ronald Hund schoot net over na goed werk van Kremer. In de 71e minuut mocht Jeffrey de Vries een hoekschop nemen. De bal eindigde op de kopgrage schedel van centrale verdediger Erik-Jan Raangs, die net als in de uitwedstrijd tegen Marum een treffer liet noteren: 3-0. Het werd nog fraaier voor de teruggekeerde Raangs. Na vijf kwartier bracht opnieuw Jeffrey de Vries de bal voor het doel en Raangs was wederom succesvol. Hij deponeerde het speeltuig met de hak in het doel: 4-0.

Bij De Pelikanen kwamen Nayim Ouakili en Ruben Kuiper in het veld en SV Marum bracht assistent-trainer Kees Pranger binnen de lijnen. De wedstrijd was gespeeld en er gebeurde het laatste kwartier niets noemenswaardigs meer. Kamstra floot het memorabele duel na 93 minuten naar de historie.

SV Marum blijft koploper, omdat ook Appingedam verloor.  De top zes blijft akelig dicht bij elkaar. De Pelikanen heeft de laatste plaats aan Helpman overgedragen en mag zaterdag tegen Noordwolde proberen het herstel verder vorm te geven.  De Marumers gaan dan naar De Fivel.

* De Pelikanen – SV Marum 4-0 (1-0). Ruben Keizer 1-0; Danny Kremer 2-0; Erik-Jan Raangs 3-0; Erik-Jan Raangs 4-0.

No Replies to "De Pelikanen velt koploper SV Marum"