Stedum pakt strohalm tegen Holwierde

stedumholwierde
Holwierder Andy Lafaille glipt langs Johan de Jonge terwijl Gert Jan Kruizinga op de achtergrond ergens anders meer oog voor lijkt te hebben.

Voor vijfdeklasser Stedum stond zaterdag de thuiswedstrijd tegen Holwierde op het programma. Om na vier opeenvolgende nederlagen nog enigszins mee te doen om de nacompetitieplekken moest Stedum van de Katmisbewoners zien te winnen. Dat lukte, al was het nog wel even billenknijpen geblazen in de slotfase toen Holwierde een 1-0 achterstand wist weg te poetsen. Uiteindelijk zorgde Jacco Santing voor de winnende (2-1) treffer. Voorafgaande aan het hoofdmenu van de voetbalmiddag speelde Stedum 3 tegen Damacota. De wat oudere garde moest na een 1-0 voorsprong de overwinning aan de club uit Pekela laten.

Holwierde had wat personele problemen als gevolg van wintersportvakanties. Daarom werd zelfs een beroep gedaan op trainer Eddy Tuik, die vroeger een goede voetballer was bij Holwierde toen er nog hogerop werd gespeeld. Ook Stedum had zo zijn problemen. Zo waren Yannick van den Berg en Matthijs Colstee niet fit genoeg om te beginnen en kampte vaste keeper Wesley de Waal met een stevige griep. Omdat stand-in Dirk Pijl door zijn rug was gegaan, deed trainer Leendert Nieborg al voor de vijfde keer dit seizoen een beroep op leider Boelie de Sturler. De voormalige eerste keus pakte de handschoen op en nam plaats onder de lat.

Nieborg had ook een verrassende opstelling, want Jaap Dijkema stond samen met Gert Jan Kruizinga in het centrum waardoor Klaas Lubbers met Tiemen Dijk naar het middenveld doorschoof. Op de vleugels moesten Johan de Jonge en Jan Spijk de linies bestrijken en maakten Ferdi de Jonge en Diederik Dijk het middenveld compleet. Voorin moesten Jacco Santing en Andries de Vries voor de dreiging zorgen.

Er werd ondanks het zeer slechte veld goed aan de wedstrijd begonnen. Stedum was de beter voetballende ploeg en Holwierde hanteerde slechts de lange bal. Na vijf minuten was er al een opstootje. De Vries werd boos na een overtreding op hem waar in eerste instantie niet voor werd gefloten. Een en ander werd gesust door de scheidsrechter. Achterin stond het goed bij Stedum want Holwierde kreeg geen kansen. Aan de andere kant had het 1-0 moeten staan maar Santing zag zijn schot hoog over gaan.

Toch kwam Stedum na een dik half uur op voorsprong. De Vries werd in het strafschopgebied aangespeeld, maar werd onderuit gehaald. De scheidsrechter kon niks anders doen dan naar de stip te wijzen. De penalty werd beheerst door Tiemen  Dijk ingeschoten: 1-0.  Stedum had voor rust nog op 2-0 kunnen komen maar De Vries kon de bal net niet in het doel krijgen.

De tweede helft was rommelig. Holwierde probeerde Stedum onder druk te zetten maar de geelzwarte verdediging hield goed stand. Voorin werden wel wat kansen gecreëerd maar het zat de thuisclub niet mee. Ondertussen was de moegestreden De Vries door Harmen Pestman vervangen.  Het leek er op dat Stedum op weg was naar drie punten. Niets was echter minder waar. Een vrije trap van Holwierde werd niet goed weggewerkt. Boelie de Sturler wist een inzet tegen de paal te tikken en mikte ook de rebound het veld weer in. Vervolgens was het Jan Spijk die de bal voor de doellijn wist weg te vegen. De spelers van Holwierde protesteerden hevig omdat zij het leer over de doellijn hadden gezien en de warrig fluitende scheidsrechter Cadogan kende daarop een goal toe terwijl hij zelf op de rand van het strafschopgebied stond: 1-1.

Met nog een kleine vijf minuten te gaan rechtte Stedum de rug en verscheen Van den Berg in het veld voor de licht geblesseerde Dijkema. Via een schitterende voorzet van Pestman wist Santing het net doen bollen en hiermee was de overwinning alsnog een feit. Op deze manier wist Stedum eindelijk weer eens te winnen en heeft het nog steeds redelijkerwijs aansluiting met de misschien wel belangrijke derde plek.

* Stedum – Holwierde 2-1 (1-0). Tiemen Dijk 1-0 (strafschop); 1-1; Jacco Santing 2-1.

No Replies to "Stedum pakt strohalm tegen Holwierde"