Marco Hoekstra wint Ronde van Groningen

marcohoekstra
Marco Hoekstra komt juichend over de streep in Uithuizen. Hij klopt Daan de Groot en Kevin Snijder in de sprint. Zijn ploeggenoot Adrie Lindeman zou vierde worden, maar is zichtbaar minstens zo blij als de winnaar.

‘We zaten met drie dooie pieren in de kopgroep, maar de mooiste bloemen zijn voor ons’, sprak Marco Hoekstra uit Haren na afloop van de 37e Ronde van Groningen. De renner van de Noordelijke Wielervereniging Groningen (NWVG) was de sterkste in een kopgroep van zes man die na 160 kilometer koers in Uithuizen over de finish reden.

Daan de Groot uit Utrecht eindigde als tweede en Kevin Snijder uit Wieringerwerf completeerde het podium. Hij werd uitgeroepen tot de beste jongere. Het was voor Hoekstra de tweede keer dat hij won. In 2013 kwam hij solo over de streep in wat hij zelf ‘de mooiste koers om te rijden’ noemt. De Ronde van Groningen was de openingswedstrijd van de landelijke clubcompetitie 2015.

Vanaf het vertrek in het wielergekke Usquert werd er hard gekoerst. Er ontstonden diverse valpartijen die voor nogal wat oponthoud zorgden in de volgerskaravaan. Er was amper 25 kilometer gekoerst of de grote groep was al in drie kleinere pelotons uiteengevallen.

Bij Kommerzijl aangekomen probeerden elf renners zich uit de voeten te maken. De beslissende sprong zou dat niet zijn, want nog voor men in Ten Post was gearriveerd, was de groep tot een kleine 40 renners aangegroeid. Vanuit dat gezelschap sprongen opnieuw elf mannen weg, met daarbij onder andere drie renners van de NWVG. Zij wisten een voorsprong van een minuut op te bouwen en gooiden de zweep er flink over. Het straffe tempo zorgde er voor dat vijf renners moesten afhaken en er uiteindelijk zes man over bleven.

Dat waren Marco Hoekstra, Adrie Lindeman en Lars Horring van de NWVG, Kevin Snijder en Bram de Kort van De Jonge Renner en eenling Daan de Groot van Amstel-Bataaf ZWC DTS-Olympia. Zij zouden tot aan de streep bijeen blijven, al speelden ze nog wel met vuur toen ze in de laatste kilometers naar elkaar begonnen te loeren en Martijn Knol van WV De Kannibaal nog tot op een handvol seconden lieten naderen. Het lukte Knol echter niet om het gat helemaal te dichten.

De renners van de NWVG konden aan hun spel beginnen. Adrie Lindeman was namens deze ploeg de eerste die er tussenuit probeerde te knijpen. Zijn poging bleek vruchteloos en tevens de enige en dus maakte de groep zich op voor een sprint. Daarin bleek Hoekstra uiteindelijk de sterkste. Hij kwam met iets meer dan en fietslengte als eerste over de meet voor De Groot en Snijder. Lindeman werd vierde en was minstens zo blij als de winnaar. Bram de Kort werd vijfde en Lars Horring eindigde als zesde.

podiumuithuizenTranen van geluk welden op in de ogen van de Harenaar toen hij helemaal kapot over de streep was gekomen. Zelfs toen hij op het podium stond om zich te laten huldigen kon hij het allemaal nog niet bevatten. ‘Waar ik het laatste restje energie vandaan heb gehaald om de beslissende jump te plaatsen weet ik niet meer. We waren helemaal naar de kloten’, zei de pedaleur.

Hoekstra erkende ruiterlijk dat het een veldslag was geweest. ‘Het was loeizwaar met die wind en de smalle, kronkelige wegen. Echt Gronings. Het is geweldig om hier te winnen. Vorig jaar liep het bij Parkhotel Valkenburg allemaal niet zo als ik het graag had gezien. Nu ben ik terug bij de NWVG en als je dan op deze manier het vertrouwen dat men in mij heeft weet te belonen, dan is dat fantastisch.’

Over de laatste sprint zei hij: ‘Onderweg had ik wel contact met Adrie en Lars. Eigenlijk waren we zo dood als een pier, maar als je met drie man voorin zit moet een daarvan winnen. Dat ik dat ben geworden? Ik weet niet wat ik moet zeggen. Ik heb er geen woorden voor. Deze overwinning is nog mooier dan mijn eerste.’

Uitslag:
1. Marco Hoekstra (NWVG Groningen) 160 km in 3.55.30 uur; 2. Daan de Groot (Amstel-Bataaf-ZWC DTS-Olympia); 3. Kevin Snijder (De Jonge Renner); 4. Adrie Lindeman (NWVG Groningen); 5. Bram de Kort (Dongen) 3.55.35 uur; 6. Lars Horring (NWVG Groningen) 3.55.39 uur; 7. Martijn Knol (WV de Kannibaal) 3.55.52 uur: 8. Stan Wijkel (NWVG Groningen) 3.55.58 uur; 9. Stefan Kreder (Restore Cycling Team), 10. Pim Cazemier (WV de Kannibaal).

Tussenstand Clubcompetitie:
1. NWVG Groningen 20 punten, 2. De Jonge Renner 18, 3. Amstel-Bataaf-ZWC DTS-Olympia 16, 4. DRC de Mol 14, 5. Swift-Avanti-Bollenstreek 12, 6. WV de Kannibaal 10, 7. Sensa Kanjers voor Kanjers CT 9, 8. Westland Wil Vooruit 8, 9. West-Frisia 7, 10. WRV de Peddelaars-Monkeytown CT 6, 11. GRC Jan van Arckel 5, 12. Willebrord Wil Vooruit 4, 13. Restore Cycling Team 3, 14. Stormvogels Veendam 2, 15. WV Woonexpo Kapenga 1.

No Replies to "Marco Hoekstra wint Ronde van Groningen"