Belangrijke zege De Pelikanen

Danny Kremer van De Pelikanen is Mart Huls (6) en Lean Schieving (8) te snel af.

Na een spannend en zenuwslopend duel heeft De Pelikanen drie uiterst belangrijke punten op het conto bijgeschreven. Helpman, de rode lantaarndrager van 3C, ging met 2-1 ten onder in Appingedam en lijkt voor lijfsbehoud een klein wonder nodig te hebben. Het was geen topper die de acteurs het kleumende publiek voorschotelden. De gasten kleunden er hard in en scheidsrechter Tjalma liet veel toe.

Helpman miste de vaste doelman Niels Sillen, maar zijn 43-jarige vervanger René Klinkhamer bleek een uitstekende keeper. Trainer Stienstra moest zelfs 4 spelers buiten de selectie laten, zij keken toe. Bij De Pelikanen ontbraken om uiteenlopende redenen Ruben Keizer, Jermaine Bos, Daniel Srowig, de geblesseerde Ruben Kuiper en Nayim Ouakili. Dat leverde Niels Breedijk weer eens een basisplaats op en dat was lang geleden.

Na vier minuten mocht Mart Zuidema, die van linksvoor naar linksachter was verhuisd, een vrije schop nemen. Klinkhamer tikte de bal knap uit de hoek ten koste van een hoekschop. Even later kopte Mart Huls na een knappe voorzet van Daan Adema, de beste speler ( nog maar 19 jaar) van de gasten, net naast de kooi van Rody Bos. In de 24e minuut kwam De Pelikanen goed weg toen Daan Adema een voorzet van zijn broer Tim keihard op de lat kopte. Na een corner van Jeffrey de Vries kopte Erik-Jan Raangs de bal terug voor het doel, waar Daan de Groot koppend wel de sterkste bleek, maar het doel te hoog zocht.

Na ruim een half uur nam De Pelikanen verdiend de leiding. Mart Zuidema stuurde Vincent Benesia weg en deze werd binnen de beruchte lijnen gehaakt door aanvoerder Barry Bakker. Tjalma wees resoluut naar de stip en Jeffrey de Vries schoot koelbloedig raak: 1-0. Even later brak Danny Kremer door, maar vanuit een moeilijke hoek schoot hij over.

Na de theepauze had De Pelikanen wat windvoordeel. Al snel viel er een gevaarlijke aanval te bewonderen, waarbij eerst Ronald Hund en daarna Vincent Benesia en Daan van Dortmont de trekker over hadden kunnen halen, maar geen van allen slaagde daar in. Het leek er niet op dat Helpman snel gelijk zou maken, maar het gebeurde wel. Jeffrey de Vries tikte Winnie Hensen aan en ook nu besloot Tjalma tot een penalty, hoewel niet iedereen ervan overtuigd was dat het binnen het strafschopgebied plaatsvond. De arbiter beslist echter en daarom mocht Tim Adema aanleggen. Hij liet Rody Bos kansloos: 1-1.

Vincent Benesia was dichtbij een voorsprong na een voorzet van Ronald Hund, maar het duurde tot de 70e minuut voor de 2-1 op het scorebord verscheen. Danny Kremer werd hard onderuit gehaald, maar de scheidsrechter liet doorspelen. Zuidema pikte de bal op, omspeelde een Helpenees en vond Ronald Hund. Zijn voorzet kwam via Benesia voor de voeten van Niels Breedijk, die van dichtbij het net vond.

Even later een curieus moment toen doelman Klinkhamer erin slaagde een doeltrap in één keer over zijn eigen achterlijn te werken, hetgeen een corner opleverde. Even later bracht een mooie steekpass van Niels Dijkstra de uiterst gevaarlijke Kremer vrij voor Klinkhamer. Helaas schoot de vleugelspits hoog over. Daan Adema was aan de andere kant minder dreigend dan voor de rust, maar na vijf kwartier was hij dichtbij een treffer. Zijn valpartij in het duel met Rody Bos leverde niet opnieuw een penalty op.

Het duel werd harder en Helpman zocht voortdurend de grens op. Vooral Kremer moest het net als in de wedstrijd in Groningen regelmatig ontgelden. Niels Dijkstra kreeg een prima mogelijkheid na een voorzet van Hund. Jarno Medema kwam nog in de ploeg voor Hund en in de laatste minuut moest ook Matthijs Jilderda, die al een wedstrijd in het 2e elftal had gespeeld, nog uit het trainingspak. Een keiharde overtreding van invaller Rolf Joling zorgde ervoor dat Daan de Groot geblesseerd naar de kant moest. In de vijf minuten speeltijd ruimde Jilderda een paar keer resoluut op.

Tjalma liet heel lang doorspelen en in de 95e minuut kreeg Daan Adema nog een goede kans, maar hij schoot de bal in de veilige handen van Rody Bos. Enkele minuten later was het toch echt afgelopen en bleef De Pelikanen voor de vijfde achtereenvolgende maal zonder nederlaag, boekte het de eerste overwinning in de tweede periode en steeg het naar de elfde plek. Zeer geflatteerd overigens, want bijvoorbeeld Godlinze ligt vijf wedstrijden achter. Dinsdag speelt Godlinze de gestaakte wedstrijd tegen Lycurgus uit (stand 1-0 voor de Stadjers).

De Pelikanen speelt zaterdag weer een sleutelduel als De Fivel op bezoek komt. Helpman krijgt Grijpskerk op visite. De Groningers moeten nog acht keer spelen en daarin zijn nog vierentwintig punten te verdienen. Beslist er nog niets. Bovenin is het heel spannend. NEC Delfzijl heeft de leiding genomen, maar de vier ploegen die eronder staan hebben minder verliespunten. VV Groningen won voor de vijfde keer op rij, ondanks twee rode kaarten.

* De Pelikanen – Helpman 2-1 (1-1). Jeffrey de Vries 1-0 (strafschop); Tim Adema (strafschop) 1-1; Niels Breedijk 2-1

No Replies to "Belangrijke zege De Pelikanen"