De Heracliden verrast SC Loppersum

lopperhera
Aanvoerder Roy Streppel (10) probeert de bal voor de voeten van Lopster Ruben Danhof (7) weg te tikken. Gideon Kamminga (2) is in de buurt om assistentie te verlenen. Jeroen Linstra (rechts) ziet het allemaal van een afstandje gebeuren.

SC Loppersum heeft zich lelijk in de vingers gesneden in het thuisduel tegen De Heracliden. De Meisters stapten na negentig minuten als winnaar van het veld. De 1-2 zege was weliswaar zwaarbevochten, maar de gasten hoefden zichzelf niks te verwijten. De Lopsters hadden daarentegen alle reden om op zichzelf te mopperen. De gastheren wisten slechts een klein kwartier te imponeren, maar zakten daarna ver weg.

De derby hoefde voor De Heracliden geen greintje spanning te betekenen. Men weet dat er aan degradatie naar de derde klasse niet meer te ontsnappen valt en dus kon er vrijuit gevoetbald worden. SC Loppersum moest wel winnen om zichzelf enige lucht te verschafffen. Met in het achterhoofd de 2-6 overwinning eerder dit seizoen in Uithuizermeeden had men in ieder geval een psychologisch voordeel.

De eerste tegenvaller voor de thuisclub voltrok zich al in de warming-up. Spits Rudolf Hidskes liep een zweepslag op en moest zich door Mark van Doorn laten vervangen. Juist hij stond aan de basis van de openingstreffer. In de 10e minuut probeerde hij een vrije trap vanaf rechts over de defensie van De Heracliden te lepelen. De bal werd ietwat ongelukkig door de verdediging verlengd en voor de voeten van Jeffrey Leegstra gedeponeerd. Die draaide en kapte om het leer daarna achter doelman Pieter Buikema te jagen: 1-0.

Zoals reeds gememoreerd was de opening voor de thuisclub. De combinaties waren prima en het had er alle schijn van dat het team van coach Jaap Danhof geen al te moeilijke middag zou krijgen. Niets was echter minder waar. Om de een of andere duistere redenen zakte SC Loppersum ver terug en was het veel feller en strijdlustiger De Heracliden de gastheren voortdurend de baas. Na 25 minuten beloonden de gasten zichzelf met de gelijkmaker. Een voorzet vanaf de linkerkant, verzonden door Frank de Boer, leek weggewerkt te kunnen worden. De bal werd echter door goalie Peter Paul Datema voor de schietgrage voeten van Robin Zuidema gebokst. De goaltjesdief had niet veel tijd nodig om de 1-1 op het bord te laten zetten. Met wat meer fortuin hadden de gasten hun opponent nog veel meer pijn kunnen doen. Sebe-Jan Vogel schoot het leer van een metertje of tien recht op Datema af en zijn teamgenoot Frank de Boer zag een schot tegen het zijnet kletsen.

SC Loppersum begon steeds slordiger te spelen. Passes kwamen niet aan, de verkeerde oplossingen werden gezocht en teveel duels gingen verloren. Zoals in de 40e minuut toen Robin Zuidema het speeltuig simpel wist te veroveren, het halve veld overstak en Frank de Boer wegstuurde. Die kwam in het strafschopgebied ten val en scheidsrechter De Jager kon niets anders doen dan de bal op de stip deponeren. Zuidema schoot het leer onberispelijk binnen: 1-2.

En nog had de stand een heel ander aanzien kunnen krijgen als de thuisclub wat zorgvuldiger met de geboden kansen was omgesprongen. De meest mooie mogelijkheden werden echter kinderlijk eenvoudig om zeep geholpen en dus kon De Heracliden halverwege met een voorsprong gaan rusten.

Als de Lopsters het tij wilden keren, zou er op het koude en regenachtige sportpark een heel andere tweede helft uit de mouw geschud moeten worden.  De eerste mogelijkheid na de doelwisseling was echter opnieuw voor de gasten. Ook zij weigerden echter de trekker over te halen. Het spel golfde op en neer, waarbij beide teams hun best deden om vooral niet te scoren. Alle mogelijkheden opgeteld had er na een uur spelen ook wel 4-4 op het scorebord kunnen staan.

De frustraties over het onvermogen de wedstrijd naar zich toe te trekken werden Lopster Marcel Pool kennelijk teveel. Hij ging tegen de leidsman tekeer op het moment dat hij een vrije trap tegen kreeg. Dat betekende geel en vervolgens vond Pool het nodig om de fluitist nog wat verwensingen naar het hoofd te slingeren. Dat kwam hem op zijn tweede geel te staan. SC Loppersum moest het laatste kwart met tien man verder, maar leek daar weinig hinder van te ondervinden. Daarbij hadden ze nog wel het geluk dat Vogel de wedstrijd op slot had moeten gooien na een breedtepass van Jort Veenstra. Ook hij vertikte het om het vonnis te voltrekken.

Wat de verkleumde toeschouwers in de slotfase te zien kregen had meer weg van scrums tijdens een rugbywedstrijd dan een voetbalduel. Bij De Heracliden was het alle hens aan dek. Men had handen en voeten nodig om zich SC Loppersum van het lijf te houden. De ene aanval na de andere rolde richting het Meister doel. De kansen regen zich aaneen voor de gastheren, maar echt doordacht ging men daarbij ook nu niet te werk.

Een vrije trap op de rand van het strafschopgebied leek geknipt te zijn voor de met een goede trap gezegende Van Doorn. In plaats van het leer met een verfijnde knal in de open liggende linkerhoek te jagen, verkoos hij het de bal breed te leggen en weg was de mogelijkheid. Ook de zes corners die de Lopsters daarna kregen leverden geen resultaat op.

De Heracliden wist zich, soms op miraculeuze wijze, staande te houden en vierde de overwinning na het laatste fluitsignaal uitbundig. Voor het moreel was het goed dat men had gewonnen en dat dit ten koste van buurman SC Loppersum was gegaan vonden de supporters ‘extra lekker.’ De Lopsters zullen de komende weken alles uit de kast moeten halen om zich uit degradatieperikelen te worstelen.  Ze hadden zichzelf een goede dienst kunnen bewijzen door van De Heracliden te winnen, maar daar weigerden de Meisters aan mee te werken.

* SC Loppersum – De Heracliden 1-2 (1-2). Jeffrey Leegstra 1-0; Robin Zuidema 1-1; Robin Zuidema 1-2 (strafschop).

No Replies to "De Heracliden verrast SC Loppersum"