Effectief NEC verslaat concurrent Zuidhorn

NEC Delfzijl heeft een zwaarbevochten overwinning behaald op een beter Zuidhorn. Het eerste elftal benutte zijn enige kans in de hele wedstrijd, terwijl Zuidhorn meerdere keren faalde in de afwerking. Door de overwinning staat NEC Delfzijl stevig in de top van de derde klasse C.

door Frank Molema

Trainer Erwin Heerlijn kon voor de competitietopper weer een beroep doen op Pieter Meijerhof en Nino Tualena, die beiden terugkeerden van een schorsing. Daar stond tegenover dat aanvoerder Michiel Verloove en aanvaller Shantony Cecilia (haakte in de warming-up af) niet konden spelen. Daardoor stond er een heel ander team dan het team dat vorige week De Fivel aan de kant schoof.

Na drie wedstrijden op rij tegen een team uit het rechterrijtje, stond er nu een team tegenover NEC Delfzijl dat een serieuze kans op de titel maakt. Zuidhorn doet het als promovendus uitstekend en valt vooral op door het lage aantal tegengoals. Samen met NEC Delfzijl kreeg het team van trainer Ton Rozema slechts twintig tegengoals te verwerken. Toeschouwers op het koude en natte sportpark Uitwierde hoefden zich dus niet te verheugen op een doelpuntrijk spektakelstuk.

Zuidhorn gaf al na vijf minuten zijn visitekaartje af. Via een fraaie aanval over de linkerkant was het team al dicht bij de openingstreffer. De kopbal van de spits van de gasten ging echter maar net voorlangs. Als er een team aansprak mocht maken op de voorsprong, dan waren dat de bezoekers. Een kwartier later kreeg Zuidhorn wederom een grote kans, maar gescoord werd er niet. NEC Delfzijl was één keer gevaarlijk via een schot van Nino Tualena, maar de 36-jarige keeper Marcel Groothof tikte de bal fraai over de lat. Beide ploegen lieten op het zware veld geen onaardig voetbal zien, maar  konden op een uitstekende defensie leunen, waardoor er voornamelijk een strijd op het middenveld te zien was.

In het eerste deel van de tweede helft had Zuidhorn de wedstrijd naar zich toe moeten trekken. De gasten drukten NEC Delfzijl achteruit en zorgden ervoor dat de thuisploeg niet gevaarlijk kon counteren. Twee minuten na de hervatting was men andermaal dicht bij een doelpunt, maar aanvoerder en beste speler Laurens Bloem zag een schitterende vrije trap via onderkant lat terug het veld in stuiteren. Toeschouwers vlak achter het doel van keeper Bas Westerhuis hadden het vermoeden dat de bal achter de lijn was geweest. Voor de scheidsrechter, die het stevige duel probleemloos leidde, was het onmogelijk om dat waar te nemen.

Zuidhorn kreeg tot aan de 70e minuut meer kansen, maar door goed keeperswerk van Westerhuis scoorde de ploeg niet. Op dat moment was NEC Delfzijl blij dat het niet op een achterstand stond. Het werd nog mooier voor de thuisploeg, want in de 72e minuut maakte het zelf de openingstreffer uit de enige grote kans die men kreeg. Centrale verdediger Pieter Meijerhof pompte de bal hoog in de vijandelijke zestien. Het speeltuig werd succesvol verlengd door Kris Klasens. Vervolgens ontstond er een klutssituatie, waardoor de bal vlak voor keeper Groothof viel. Jan Douwe Rinsma was in die situatie het meest attent. De aanvaller maakte vanaf enkele meters eenvoudig zijn zesde competitietreffer en is door deze goal samen met Reinier Schumer en Erwin Noordhoff topscorer van NEC Delfzijl.

In de laatste twintig minuten creëerde Zuidhorn geen enkele kans meer. Het team pompte iedere bal hoog het strafschopgebied in, maar het afweersysteem van NEC Delfzijl stond erg stabiel. Iedere bal werd vakkundig weggekopt, waardoor Zuidhorn met een nederlaag terug naar huis moest.

Door de zwaarbevochten en knappe overwinning is NEC Delfzijl minimaal nog een week de koploper in de derde klasse C. Het team van trainer Erwin Heerlijn pakte uit de laatste acht duels liefst negentien punten, waardoor het nu stevig in de top staat. Op basis van het aantal verliespunten staan nu alleen vv Groningen en Appingedam er nog beter voor. Toevallig of niet, deze twee ploegen zijn de komende tegenstanders van NEC Delfzijl. Na die duels weet de fusieclub echt of het om de titel meedoet of niet.

Om te beginnen staan de Delfzijlsters zaterdag op het kunstgras van vv Groningen. Twee weken later (11 april) is de thuiswedstrijd tegen vv Appingedam, waarvoor de aftrap om 18.30 uur staat gepland.

No Replies to "Effectief NEC verslaat concurrent Zuidhorn"