Dames DIO Bedum pakken titel

Terwijl de ogen gericht waren op DIO Bedum heren 4, dat met een compleet stappenplan het seizoen doorkomt en zo het kampioenschap wil binnenhalen, en hoewel er aandacht besteed wordt aan de topprestatie die het eerste herenteam van DIO Bedum Heren zeer waarschijnlijk gaat leveren, werd zaterdag de eerste titel vastgeplakt aan het tweede damesteam uit het Noord-Groninger dorp.

Vorig seizoen was er nog eentje vol dieptepunten en tegenslagen en eindigde in degradatie naar de eerste klasse. Deze competitie is het precies het tegenovergestelde. Met Steve Irvin als trainer, zelf spelend bij het eerste herentam van Lycurgus, en Barbera Uildriks als coach werd de deceptie van het vorige seizoen opzij geschoven en begon men met frisse moed aan een nieuwe uitdaging.


Met nog drie wedstrijden voor de boeg, stonden de dames van DIO bovenaan met 77 punten uit 19 wedstrijden. De nummer twee uit Paterswolde noteerde met hetzelfde aantal wedstrijden ‘slechts’ 67 punten met in het kielzog de studenten van Veracles uit Groningen met 66 punten. Ook zij hadden 19 duels afgewerkt. Hoewel de voorsprong groot was en de titel wel binnen handbereik, zou er alsnog een prestatie van formaat geleverd moeten worden om afgelopen weekend de kampioensvlag te kunnen hijsen. Temeer omdat Actief uit Paterswolde, de nummer twee van de ranglijst, de tegenstander was.

Drie weken geleden vond de eerste ontmoeting tussen beide teams plaats. De Bedumer dames gingen toen met 3-1 onderuit en dus was de thuiswedstrijd er eentje om naar uit te kijken. De motivatie om er in Bedum een degelijke wedstrijd van te maken en de eer hoog te houden, was des te groter. Er waren meer redenen aan te voeren om het echte kaliber van de oranje-blauwhemden te laten zien. De belangrijkste was wel dat het kampioenschap veilig te stellen was bij een 4-0 overwinning met als beloning de opstap naar de promotieklasse.

Het spelen in sporthal De Beemden is altijd een prettige ervaring. Met een tribune vol supporters met trommels en lawaai,  die de dames ook graag kampioen zien worden, was de spanning extra voelbaar. Die spanning kwam in de eerste set tot uiting door slordige foutjes in de verdediging en een onzuivere pass. De momenten dat DIO tot scoren kon komen, werden niet verzilverd. Zo werd er al snel tegen een 12-21 achterstand aangekeken.

Vooraf werd gezegd dat het een pittige klus zou worden om met 4-0 te winnen, maar op deze manier direct de eerste set weggeven en het kampioenschap moeten uitstellen, dat zou zonde zijn. Dus werd meer servicedruk geleverd en de kleine opstapelbare foutjes werden uit het spel gehaald. Door knap werk, en wat onnodige fouten van de tegenstander, werd de stand tot 22-24 teruggebracht. Actief liet verstek gaan en maakte het setpoint niet. DIO maakte hier optimaal gebruik van en wist de set toch nog naar zich toe te trekken: 26-24.

Dit bleek het begin van de echte wedstrijd. In het tweede en derde bedrijf werd er degelijk gevolleybald en de kansen werden omgezet in scores. Actief maakte meer fouten en DIO profiteerde hiervan door steeds verder uit te lopen. Beide sets eindigden in 25-20. De vierde set werd hierdoor het allesbepalende moment om het zo gewenste kampioenschap binnen te slepen. Langzaam slopen er weer wat foutjes in het spel van de Bedumers. Toch bleek ook in deze set de servicedruk weer het belangrijkste wapen om de aanval van de gasten te ontregelen. In de langere rally’s was het vaak Actief dat aan het langste eind trok.

Met een alles of niets mentaliteit kwamen de meiden na een time-out het veld weer in en er werd opnieuw als collectief gewerkt om de bal aan de andere kant van het net tegen de grond te werken.
Dat deze instelling zijn vruchten afwierp, bleek vrijwel meteen. Ballen werden van de grond gehaald en er werd met meer risico aangevallen. Hierdoor poetst DIO de achterstand in de set weg en raakte vervolgens op stoom. Actief werd onder druk gezet en maakte onnodige fouten. De overwinning lag voor het oprapen en dat gebeurde dan ook. De vierde set eindigde in 25-21 en daarmee waren de kaarten geschud. DIO Bedum pakte de titel in de eerste klasse.

In het begin van seizoen werd eer nog voorzichtig gesproken over een eventueel kampioenschap, maar naarmate het seizoen vorderde en de resultaten in het voordeel van de Bedumers spraken, werden de ambities steeds vaker hardop uitgesproken. Zaterdag kon er dan eindelijk een groot feest gevierd worden. De dames kijken nu vooruit naar volgend seizoen. Voor deze competitie zullen ze de aanmoedigingen bewaren voor het eerste en vierde herenteam van DIO, die eveneens voor de titel gaan.

* DIO Bedum – Actief Paterswolde 4-0. Setstanden 26-24, 25-20, 25-20 en 25-21

No Replies to "Dames DIO Bedum pakken titel"