NEC Delfzijl spekkoper tegen Appingedam

necappingedam
Erwin Noordhoff van NEC Delfzijl moet een list verzinnen om Damster Kevin Reiffers van zich af te schudden.

De vooraf als clash der titanen aangekondigde topper in 3C tussen thuisclub NEC Delfzijl en buurman Appingedam heeft niet dat geboden wat de ongeveer 800 toeschouwers er misschien wel van verwacht hadden. Het Delfzijlster deel van de voetballiefhebbers zal daar echter lak aan gehad hebben. Zij zagen hun favorieten immers met 1-0 winnen en waren dus spekkoper. De spanning aan kop in deze klasse bereikt zo langzamerhand het kookpunt.

De derby tussen NEC Delfzijl en Appingedam stond vooraf al te boek als het duel om de titel. Niet geheel ten onrechte, want de spanning in 3C is bovenin ongemeen spannend. De thuisclub week voor het duel uit naar het sportpark Uitwierde, de thuishaven van het voormalige Neptunia. Een derby zal men daar niet meer meemaken, want de Delfzijlsters hebben sinds kort een prima stel velden op het gerenoveerde sportpark Centrum liggen.

De wedstrijd tussen de rivalen leek op voorhand eentje te worden tussen twee teams die vooral op een hechte defensie leunen. Bij NEC Delfzijl telt dat nog meer dan bij Appingedam. De Delfzijlsters hebben het verdedigen tot kunst verheven en heeft eigenlijk geen spitsen die er met kop en schouders bovenuit springen. Trainer Gerard Zeeman van Appingedam liet de afgelopen week in de media weten dat zijn elftal meer een team is geworden.

De reserves van NEC Delfzijl hadden eerder op de dag al het goede voorbeeld gegeven met het binnenhalen van de titel. Het vlaggenschip van de Havenkanters moest winnen om de kans op het kampioenschap levend te houden.

Appingedam had na het paasweekeinde in ieder geval een periodetitel in de tas en kon zich met een gelijkspel tevreden stellen omdat de voorsprong van drie punten dan gehandhaafd zou blijven. Verlies was voor beide teams in ieder geval geen optie en die wetenschap leek een verlammende werking te hebben.

De supporters kregen voor de rust weinig spectaculaire dingen te zien. Het niveau was niet bijster hoog, maar de enorme belangen die er op het spel stonden zullen ongetwijfeld in menig achterhoofd hebben meegespeeld. De spanning vergoedde echter veel. Over en weer vielen wat speldenprikjes te noteren. NEC Delfzijl verscheen als eerste dreigend voor het doel van Jelmer Kiewiet, de beste mogelijkheid was echter voor Damster Jivan Vroom. Een slecht ingespeelde pass aan Delfzijlster kant werd onderschept en meteen naar voren getransporteerd. Vroom kreeg het speeltuig mee, maar tilde de bal over de deklat.

Meteen na het rustsignaal had het er alle schijn van dat Appingedam toch iets wilde forceren. De druk op het doel van Bas Westerhuis, al 300 minuten zonder tegengoal, nam toe maar de gastheren lieten zich niet van hun stuk brengen. Sterker nog, na een dik uur spelen kwamen ze zelfs op voorsprong. Een vrije trap werd bij de tweede paal door de geheel vrij staande Kris Klasens teruggekopt. Jan Douwe Rinsma was er vervolgens als de kippen bij om het leer tegendraads binnen te knikken: 1-0. Met die goal liet het team van coach Heerlijn weer eens zien dat het weinig mogelijkheden nodig heeft om tot succes te komen.

Tien minuten later kreeg NEC Delfzijl een unieke gelegenheid om de wedstrijd op slot te gooien toen scheidsrechter Korhorn de bal op de stip deponeerde na een overtreding van Romanic Bacuna. De bal lag op elf meter klaar en de aanloop kwam van Nino Tualena. Zijn inzet was zwak en verdween naast het doel van Kiewiet.

Appingedam kreeg geen uitgespeelde mogelijkheden, probeerde het van afstand en poogde iets uit dode spelmomenten te halen. Verder dan wat mislukte schoten van Roy de Groot en een krachteloze omhaal van Vroom kwamen de bezoekers echter niet. Het inzetten van breekijzer Bart Huizenga leverde ook al niet het gewenste resultaat op. Om daar succes mee te kunnen boeken moet je oorlog in het strafschopgebied van de tegenstander maken en dat lukte Appingedam niet.

Uiteindelijk wist NEC Delfzijl de magere zege over de streep te trekken en kon men concluderen dat er goede zaken waren gedaan. Met nog enkele wedstrijden te gaan telt 3C nog vier kandidaten voor de titel. De Damsters en Delfzijlster hebben momenteel de beste papieren, maar Marum en Zuidhorn liggen op de loer.

* NEC Delfzijl – Appingedam 1-0 (0-0). Jan Douwe Rinsma 1-0

No Replies to "NEC Delfzijl spekkoper tegen Appingedam"