Poolster B1 schrijft geschiedenis

poolsterB

De B1-junioren van Poolster uit Spijk hebben historie geschreven. Dankzij een memorabele 5-4 overwinning staat men in de halve finale van het bekertoernooi. Na het bereiken van de kwartfinale in de bekercompetitie ging het bij Poolster B uit Spijk al weken over niets anders. Het duel tegen Musselkanaal op zaterdag 11 april. Musselkanaal leek een goed team te hebben, veel winstpartijen en bovenaan in de competitie in hun poule. Poolster daarentegen bivakkeert in de middenmoot en wil goed spel nog wel eens afwisselen met mindere prestaties. Toch blijkt het team maximaal te presteren in de beker. Vandaar een terechte plaats in deze kwartfinale.

Op donderdag werd nog volop op penalty’s geoefend en dat zag er goed uit. Minder goed was het nieuws dat keeper Martijn Bakker zijn schouder op deze laatste training uit de kom kreeg en daarom niet kon aantreden. Mark Raangs werd direct na zijn wedstrijd met de C-ers van het veld gehaald en mocht het doel verdedigen. Aanvoerder Jesse Smit daarentegen was voldoende hersteld (en gespaard) voor dit duel. Hij kon in de basis starten.

De beginfase van de wedstrijd was het aftasten van beide kanten. Na een klein kwartier kwam Musselkanaal wat meer opzetten en hield langer balbezit. Poolster voetbalde apathisch. Er leek een rem te zitten op de ploeg. Waarschijnlijk was het de spanning. De thuisploeg kwam goed weg toen Musselkanaal op de paal schoot. Het was het begin van een sterke fase van de gasten. Poolster kwam onder druk te staan en een tegengoal zat eraan te komen. Erwin Heun net te laat bij een kapbeweging van de tegenstander en vloerde de tegenspeler. De scheidsrechter had geen keus en wees naar de stip. De penalty werd koel benut: 0-1.

Het zou een ‘wake-up call’ voor Poolster kunnen zijn maar de Spieksters waren niet bij machte Musselkanaal te ontregelen. Op het middenveld werden teveel duels verloren en er was te weinig beleving. De gasten in het groen en wit maakten er optimaal gebruik van. Een actie door het hart van de Spijkster defensie was alleen nog met een overtreding af te stoppen. Weer leidde dit tot een penalty en ook nu was dit terecht. Keeper Mark Raangs ging naar de goede hoek en kon de bal wel aanraken, maar niet voldoende om de strafschop te keren: 0-2.

Poolster had geen keus, het moest uit een ander vaatje tappen. Jesse Smit liep maar eens op de keeper door om de boel aan te jagen. Tot zijn geluk zag hij de doelman mis trappen en kreeg de bal recht in de voeten. Alleen voor de goalie faalde hij niet en bracht Poolster terug in de wedstrijd: 1-2.

Had de thuisploeg voldoende inspiratie om een gelijkmaker te forceren? De koppies wilden wel maar op de een of andere manier lukte het niet om de gasten onder druk te krijgen. Sterker nog, Musselkanaal scoorde de 1-3 door een goede actie van de linkermiddenvelder, overigens een voetballer met veel snelheid en dreiging dus een lastige broeder voor Poolster.

Het leek de verkeerde kant op te gaan voor de geelhemden. Ondanks dat Poolster zich nu beter staande hield, vond het meeste van het spel plaats op de helft van de thuisclub. Voordeel hiervan was wel dat er veel ruimte achter de verdediging lag waarvan de snelle aanvallers konden profiteren. En op deze wijze werd Twan Hoven vanaf rechts weggestuurd, passeerde de keeper en scoorde de 2-3. Een goed moment zo vlak voor rust waarmee de achterstand nog te overzien was.

Na de doelwisseling werd met twee frisse aanvallers gestart. David Bijlsma en Egbert Westerhuis kwamen in het veld. Beide spelers hadden de drive om de verdedigers onder druk te zetten en daarmee forceerden ze fouten bij de Musselkanaalsters en creëerden kansen. Toch kregen ze de bal in de beginfase van de tweede helft niet in de goal.

Musselkanaal beet van zich af en deed wat Poolster naliet namelijk scoren. De 2-4 leek net op een verkeerd moment te vallen. Zou dit de genadeklap zijn? Het antwoord daarop kwam vrij snel. Egbert Westerhuis passeerde op rechts zijn tegenstander en zette de bal voor. Jesse Smit komt inlopen en krijgt de bal eigenlijk net iets te ver achter zich maar weet toch een kopbal af te leveren. De bal ging via de onderkant van de lat over de doellijn en stuiterde het veld weer in. Ondanks dat de grensrechter niet vlagde voor een doelpunt, werd deze wel terecht door de scheidsrechter toegekend: 3-4

Poolster had nu wel de beleving en passie die een bekerduel vraagt. De wil om te winnen was er en men ging voor elke meter. Inmiddels waren zo’n honderd toeschouwers aanwezig. Zij schreeuwden de thuisploeg naar grote hoogtes. Ramon van Gennip, net weer in het veld gebracht voor de moegestreden Marco Uilhoorn, werd diep gestuurd en wist net voor de verdediger te blijven en juist voor de uitstormende keeper de bal laag in de hoek te knallen: 4-4.

Musselkanaal kwam nog een paar keer gevaarlijk door over de linkerkant. Met name de eerder genoemde middenvelder had een paar goede acties en wist gevaarlijk door te stomen. Eén keer werd er door de gasten gescoord maar dat was in buitenspelpositie en dus werd de goal afgekeurd.

Het spel golfde heen en weer en het publiek dacht al even aan penalty’s totdat een knappe aanval door Poolster werd opgezet. Egbert Westerhuis kwam andermaal over rechts door en vond de meegelopen Twan Hoven. Hij liet de keeper kansloos en toen stond er zomaar 5-4 op het scorebord.  Met nog een klein kwartier stond Poolster voor het eerst op voorsprong.

Musselkanaal probeerde nog wel om weer gelijk te trekken maar Poolster hield stand. Op elke positie knokten de spelers voor wat ze waard waren en lieten ze de tegenstanders niet meer los. Een van de bezoekers liet zich in zijn emotie even gaan. Hij trapte na en kreeg rood. Ook Poolster eindigde niet met elf man want Ramon van Gennip liep tegen een gele kaart, en dus tien minuten tijdstraf aan.

Het deerde allemaal niet. Toen de scheidsrechter voor de laatste keer had gefloten, was het bereiken van de halve finale een feit. Een geweldige prestatie en Poolster B1 schrijft historie. Inmiddels zijn de geelzwarten het het laatst overgebleven team uit de provincie Groningen op dit niveau en dat is een knappe prestatie.

Binnenkort vindt de loting voor de halve finales plaats. De weg naar de finale op het terrein van ‘d Olde Veste is weer een stukje korter geworden.

No Replies to "Poolster B1 schrijft geschiedenis"