De Pelikanen zet Appingedam in z’n hemd

appdampelikanen
Ronald Hund heeft uitgehaald. Zijn schot zal tot 0-2 leiden. Tim de Groot (3) kan daar niets aan veranderen.

Kampioenskandidaat Appingedam heeft zichzelf een slechte dienst bewezen door op eigen veld van buurman De Pelikanen te verliezen. Het team van coach Gerard Zeeman werd compleet te kijk gezet. De gastheren mochten blij zijn dat de roodwitten op een gegeven moment de handrem aantrokken en slordiger gingen voetballen, anders was de uiteindelijke 0-4 nederlaag ongetwijfeld hoger uitgevallen.

Met de wetenschap dat NEC Delfzijl in het duel met Aduard 2000 punten had laten liggen (1-1), wist Appingedam wat het te doen stond om de koppositie in 3C te pakken. Vanaf de aftrap werd echter al snel duidelijk dat het niet de avond van Appingedam zou worden, maar die van de voordeurdeler. De Pelikanen toonde veel meer agressie in de duels, zat kort op de tegenstander en voetbalde met een ongekende gretigheid. Appingedam kreeg amper kansen dankzij een prima opererende Peli-defensie.

De elf mannen van coach Kees Bouma waren heer en meester op het veld. Appingedam miste de wil en het vernuft om zichzelf een mooie avond te bezorgen. Het gemis van de geschorsten Roy de Groot en Jivan Vroom was kennelijk teveel voor de thuisclub die als los zand opereerde.

Het eerste half uur ging eigenlijk vrij geruisloos voorbij. Er ontstond pas opwinding bij de toeschouwers toen Peli-speler Daan van Dortmont doelman Jelmer Kiewiet onder vuur nam. Zijn inzet mislukte, maar twee minuten later was hij wel succesvol. Na een half afgeslagen corner kwam Van Dortmont in balbezit, vuurde opnieuw op doel en zag zijn inzet met een stuit over Kiewiet in het doel verdwijnen: 0-1.

Appingedam had tot aan de treffer nog niet een uitgespeelde mogelijkheid gehad en zou goalie Rody Bos ook amper in verlegenheid weten te brengen. De Pelikanen was voor de pauze nog een paar keer gevaarlijk.  Damster Tim de Groot, met Joachim Douma een van de weinige positieve uitschieters, leverde het leer bij Danny Kremer in. Zijn schot vloog echter voorlangs.

Dat Appingedam na de doelwisseling iets heel anders moest verzinnen om de titelaspiraties levend te houden was wel duidelijk. Gerard Zeeman haalde breekijzer Bart Huizenga van stal in de hoop dat hij met zijn lengte en kopkracht iets kon betekenen. De hoop op een ommekeer in de wedstrijd werd echter al snel met de grond gelijk gemaakt. Ronald Hund pikte het leer op het middenveld op en mocht ongehinderd richting Kiewiet vertrekken. Hij passeerde de sluitpost voor de tweede keer: 0-2.

Zeeman probeerde van alles om de schade te repareren, maar wist zijn manschappen niet in het goede spoor te krijgen. In de 62e minuut stuurde Daan van Dortmont teamgenoot Vincent Benesia op avontuur. Benesia liet verdediger Tim de Groot in vertwijfeling achter en mikte de 0-3 tegen het nylon. Tot groot plezier van de Peli-supporters die ‘tien tien tien’ scandeerden. Het gemak waarmee Bouma zijn team door de defensie van Appingedam sneed, deed pijn aan de ogen van de Appingedam-fans.

Lars Mulder was namens de thuisclub nog het dichtst bij een treffer, maar de rustig keepende Rody Bos liet zich niet verrassen. Drie minuten na de treffer van Benesia tekende Hund voor zijn tweede van de avond. Appingedam dacht aan buitenspel, maar ving bot. Hund hoefde een voorzet van Jeffrey de Vries alleen maar af te stoffen: 0-4. Met wat meer precisie had De Pelikanen de buurman nog dieper in het drijfzand kunnen duwen, maar de roodwitten leken het wel te geloven. Hund kreeg in de 83e minuut een publiekswissel van coach Bouma. Hij werd vervangen door Joshua Rebel, wiens rentree na zijn hartproblemen met evenveel applaus werd begroet.

Aan de stand veranderde niets meer en dus kon na ruim 94 minuten geconcludeerd worden dat De Pelikanen niet alleen verrassend gemakkelijk, maar ook volkomen terecht de winst in de zak had gestoken. Bouma en de zijnen konden de punten goed gebruiken. In de strijd tegen degradatie zal Peli nog enkele van dit soort finales moeten spelen om het hoofd boven water te houden. Het vertrouwen is er in ieder geval dat dit gaat lukken.

* Appingedam – De Pelikanen 0-4 (0-1). Daan van Dortmont 0-1; Ronald Hund 0-2; Vincent Benesia 0-3; Ronald Hund 0-4.

 

No Replies to "De Pelikanen zet Appingedam in z'n hemd"