Winst brengt Peli dichter bij handhaving

peligodlinzenanko
Elsin Yilmaz van Godlinze wordt op de hielen gezeten door Ronald Hund (De Pelikanen), Teamgenoot Daan van Dortmont bekijkt het van een afstandje,

De Pelikanen heeft voor de vijfde achtereenvolgende keer een thuiswedstrijd weten te winnen. De laatste nederlaag op eigen veld dateert van 13 december toen Appingedam, volkomen tegen de verhouding in, met 0-1 wist te winnen. Deze keer moest Godlinze het onderspit delven en het was wederom een cruciale zege, zeker door de onverwachte overwinning van Grijpskerk op Appingedam. Zaterdag komt Grijpskerk bij De Pelikanen op bezoek. Jeffrey de Vries was de matchwinner, hij benutte een terechte, maar door Godlinze fel betwiste strafschop. Het was de eerste nederlaag voor de ploeg van trainer Peter Ernst na vijf duels zonder verlies. De matige wedstrijd verdiende maar één winnaar en dat was De Pelikanen.

Godlinze miste de geschorste Omer Tekinbas en de al langer afwezige Ferdi Gorgulu. Ali Picak kwam veel te laat en moest op de bank beginnen, waardoor Robert Boyer ( jeugdtrainer bij de Peli’s ) in de basis moest beginnen. De ploeg van trainer Kees Bouma was opnieuw compleet en begon met dezelfde basis als de afgelopen weken.

De Pelikanen benaderde geen moment het niveau van een week eerder tegen Appingedam, maar was vooral voor de rust heer en meester. Godlinze was slechts eenmaal gevaarlijk en dat moment viel pas in de 40e minuut te bewonderen. Uitblinker bij Godlinze Elsin Yilmaz, hij vertrekt naar eersteklasser Bedum, nam een gevaarlijke vrije trap die Rody Bos bekwaam onschadelijk maakte.

Daarvoor en ook daarna was De Pelikanen veel sterker. Vincent Benesia schiep gevaar in de 10e minuut en een poosje later zag Danny Kremer zijn inzet gestopt door de voortreffelijk keepende Robbin Kuipers, wiens vader Jan al sinds mensenheugenis bij De Pelikanen voetbalt. Halverwege de eerste helft was eerst Ruben Keizer gevaarlijk na een voorzet van Benesia en daarna zag Daan de Groot de aansluitende hoekschop teruggelegd door Erik-Jan Raangs, maar een treffer leverde de inzet van De Groot niet op.

Ronald Hund was dichtbij een doelpunt na een pass van Danny Kremer, maar van dichtbij schoot hij de bal hard naar het trainingsveld. Een mooie voorzet van Nick Veentjer kwam bij Kremer die weer op Kuipers strandde en in de 33e minuut mocht Keizer een vrije trap nemen die Kuipers losliet, maar wel buiten zijn doel hield. De Pelikanen speelde niet goed, maar reeg de ene na de andere mogelijkheid aaneen. Een knappe vrije trap van Jeffrey de Vries werd weggebokst en Daan de Groot schoot van dichtbij nog een keer over.

Na het gevaarlijke moment van Yilmaz was de thuisclub nog twee keer dichtbij een doelpunt. Hund kopte over na een pass van Ruben Keizer en toen Jeffrey de Vries op slag van rust vlak buiten het strafschopgebied werd neergelegd, telden velen al de mogelijkheid voor Keizer. Zijn harde pegel ging echter centimeters naast.

Na de doelwisseling had Godlinze de wind in de rug en verdedigde het daardoor gemakkelijker uit. Toch bleef de thuisclub bovenliggend, hoewel de combinaties stroperig verliepen. Benesia kwam net niet bij een voorzet van Daan van Dortmont en dezelfde speler liet in de 58e minuut een schot zien, dat door Kuipers werd tegen gehouden. Godlinze zat ook niet stil en een hoekschop van Yilmaz zorgde voor wat paniek. Na een uurtje schoot Danny de Vries in een aardige positie.

Twee oud-Pelikanen wisselden elkaar in het veld af, Kadir Tekinbas ging en Ali Picak kwam. Jermaine Bos kwam voor Nick Veentjer in het veld om wat meer aanvallende druk van achteruit te creëren. Even later kwamen Niels Breedijk ( voor Benesia) en Ruben Kuiper (voor Mart Zuidema) bij de thuisclub in het veld. Godlinze probeerde voortdurend het tempo uit de wedstrijd te halen en regelmatig moesten gekwetste spelers worden opgelapt. Het leek alsof de groenhemden met een punt tevreden waren.

In de 75e minuut schoot Kremer net over en een minuut later kon Daan de Groot een voorzet van Daan van Dortmont niet verzilveren. Even later kwam Robbin Kuipers te ver zijn doel uit om de bal met de handen tegen te houden, maar ook nu leverde de vrije trap van Keizer geen succes op. Danny Kremer leek in kansrijke positie te worden neergelegd, maar de goed leidende arbiter Rotmensen uit Schoonebeek zag er geen penalty in.

Ronald Hund dwong Robbin Kuipers tot een schitterende save, maar in de 83e minuut viel dan toch eindelijk de dik verdiende treffer. Daan de Groot kopte een hoekschop naar Danny Kremer, die snel draaide, maar Robbin Kuipers op zijn weg vond. Niels Breedijk zette de bal opnieuw in en toen aanvoerder Bas Krajenbrink de bal met de hand tegenhield besloot Rotmensen tot een penalty. Waarom Godlinze deze beslissing zo fel aanvocht begrepen vele aanwezigen niet, maar Jeffrey de Vries liet zich niet van de kook brengen en schoot de bejubelde 1-0 binnen.

Voor het eerst deze middag kreeg Godlinze opeens haast. Er kwam wel druk, maar geen echte kansen en bovendien trad aanvoerder en doelman Rody Bos in deze fase resoluut op. Twee kansen kreeg De Pelikanen nog. Daan de Groot werkte een hoekschop van Niels Breedijk naast. De kans die Daan van Dortmont in de 93e minuut kreeg was moeilijk te missen, maar het gebeurde wel. Knap voorbereidend werk van Ronald Hund ging er aan vooraf. Even later maakte Rotmensen een einde aan een matig, maar spannend duel. Godlinze beëindigde de wedstrijd met drie 40-plussers.

In de derde periode zijn nog vier kanshebbers: Zuidhorn ( 18 punten, doelsaldo + 11), NEC Delfzijl (17, + 7), De Pelikanen (16, + 11) en Lycurgus (15, + 12). Zaterdag treft Zuidhorn in een uitwedstrijd Noordwolde en NEC Delfzijl krijgt Lycurgus op bezoek.

Voor De Pelikanen telt eerst en vooral directe handhaving, want promotie naar de tweede klasse zou misschien wel wat te snel gaan voor de jonge ploeg uit Appingedam. Het gaatje met Godlinze is nu vier punten, maar Grijpskerk staat nog maar op drie punten achterstand. Het doelsaldo van de Peli’s, dat bij de strijd om de nacompetities telt en niet bij rechtstreekse promotie of degradatie, is negen goals beter.

De Fivel kan rechtstreekse degradatie nauwelijks meer ontlopen, terwijl voor de titel nog drie kanshebbers over zijn. Dat zijn Zuidhorn, NEC Delfzijl en Marum. Appingedam is na de derde nederlaag op rij uitgeschakeld en kan zich op de nacompetitie richten.

No Replies to "Winst brengt Peli dichter bij handhaving"