Geen promotie voor Appingedam

Appingedam is er niet in geslaagd om naar de tweede klasse te promoveren. De Damsters gingen na een lange en bovenal zenuwslopende wedstrijd met dito verlenging en aansluitende strafschoppenserie onderuit tegen thuisclub De Weide uit Hoogeveen, dat een jaar na de degradatie weer omhoog gaat.

De stand na negentig minuten en twee keer een kwartier verlenging was 1-0. Een eindstand die vorige week ook in Appingedam was bereikt. Doelman Bas Blanken was de gevierde man. Hij stopte de beslissende veertiende strafschop.

De Weide wist wat het te doen stond na het verlies van een week eerder (1-0) en maakte de bedoelingen meteen na het eerste fluitsignaal van scheidsrechter Winkel duidelijk. Appingedam kreeg geen kans om aan voetballen te denken. De gastheren gaven vol gas, waren feller in de duels en dwongen meer af. Appingedam speelde slordig, leek de duels uit de weg te willen gaan en was allesbehalve balvast.

Het eerste half uur van het duel zat er nog niet veel tekening in de strijd. Over en weer waren er wel wat kleine mogelijkheden, maar spectaculair was het allemaal niet. De eerste opwinding kwam op naam van Frank van Veen. Hij dacht doelman Kiewiet te verrassen, maar slaagde niet in zijn missie. Doan Ibraimi probeerde het zelfde met goalie Bas Blanken te doen. Ook hij kreeg de bal echter niet tussen de palen door. Een ziedend schot van Roy de Groot leek zo in de kruising te knallen, maar verdween rakelings naast.

Het grootste gevaar bleef van de thuisclub komen. Appingedam was voornamelijk bezig met tegenhouden en hoopte met lange ballen de eenzame Swendly Martina aan het werk te kunnen zetten. Aan de zijde van De Weide waren alle ogen gericht op Jasper Strijker. De eerstejaars senior bezorgde de Damster defensie handen vol werk. Zijn directe tegenstander Justin de Vries kon hem niet afstoppen.

Dat het uitgerekend hij was die de score wist open te breken, was dan ook niet verwonderlijk. Na een goed uitgevoerde pass kwam hij op links in balbezit, sneed naar binnen en verschalkte Kiewiet in de verre hoek: 1-0.

Ook na de goal was De Weide de betere ploeg. De gastheren kregen het echter niet voorelkaar om de Noord-Groningers definitief op de knieën te dwingen. Marco Kikkert was er nog het dichtst bij toen hij een voorzet vanaf de rechterkant ontving. Op een paar meter van het doel raakte hij het speeltuig echter verkeerd.

Even was er wat opwinding omdat Strijker over het uitgestoken been van Job Kool tuimelde en de thuisclub een strafschop claimde. De onpartijdige wuifde echter alles weg en dus kon er even later gerust worden met de constatering dat Appingedam nog leefde en De Weide, net als een week eerder, zichzelf te kort had gedaan.

Joachim Douma nam na de pauze de plaats van Justin de Vries in. Hij moest plaaggeest Strijker een halt toe zien te roepen. De eerste de beste keer dat hij een duel aanging, kwakte Strijker tegen het gras. Volgens alles wat De Weide was een overduidelijke strafschop, maar ook nu weigerde de fluitist de bal op de stip te leggen.

Het duel lag om de haverklap stil vanwege overtredingen, krampverschijnselen en andere ongemakken en begon steeds meer op een slijtageslag te lijken. Appingedam kreeg de grootste mogelijkheid om te scoren. Een corner van Roy de Groot belandde op het hoofd van Kevin Reiffers. Diens kopbal spatte op de paal uiteen.

Een verlenging bleek uiteindelijk noodzakelijk, maar ook daarin viel geen beslissing. De Weide was nog het dichtst bij een treffer. Nu was Strijker de aangever. Ploeggenoot Harmen Otten joeg de bal echter met het hoofd naast het doel van Kiewiet.

De goalie vond de extra tijd allemaal te lang duren. Wat hem betreft mocht het wel op strafschoppen uitdraaien en de sluitpost werd op zijn wenken bediend. Tot aan de vierde strafschopnemer ging het allemaal nog goed. De Weide miste daarna, maar omdat Appingedam dat ook deed werd de stand weer gelijk getrokken. Nadat de gastheren nummer zes hadden verknoeid kreeg Appingedam voor de tweede keer de kans om alsnog voor een surprise te zorgen. Die kans liet men liggen en toen vervolgens ook de veertiende strafschop werd gemist, kon de thuisclub de champagnekurken laten knallen.

* De Weide – Appingedam 1-0 (1-0). Jasper Strijker 1-0

No Replies to "Geen promotie voor Appingedam"