Geslaagde eerste fundag bij GAV Unitas

winnaars gavunitas
De leden van GAV Unitas die aan de eerste Fundag hebben meegedaan en in de prijzen zijn gevallen.

Bij GAV Unitas in Usquert is zaterdag de eerste KNGU Fundag georganiseerd. Een en ander vond plaaats in sporthal De Mencke in Uithuizen. Fundag is speciaal bedoelt voor jongens en meisjes die op gym zitten en niet meedoen aan de KNGU-wedstrijden in de regio.

De Fundag is anders opgezet als een turnwedstrijd. De kinderen worden verdeeld in twee groepen. Eén groep begint met de wedstrijd en de andere groep gaat eerst naar het Fun gedeelte. Het Fungedeelte kan een circuit zijn, een apenkooi, Freerunning parcours etc. De nadruk ligt op fun.

 

Bij een turnwedstrijd doe je een oefening op balk, vloer, brug en sprong. De oefeningen worden dan door een jurypanel beoordeeld en na ongeveer drie uur zijn de drie prijswinnaars bekend. Alleen zij kregen een medaille. Bij Fundag doen de jongens en meisjes een oefening op drie toestellen, namelijk de lange mat, brug of rekstok en een sprong. De kinderen zijn ingedeeld op leeftijd en niveau in Fun 1, 2 en 3. Deze oefeningen worden gelijk beoordeeld.

De kinderen en publiek kregen direct na hun oefening door middel van een bordje te zien wat voor een cijfer ze hadden gescoord. De cijfers liggen tussen de zes en de tien. De kinderen werden niet beoordeeld op wat ze niet kunnen of wat er fout ging maar op wat ze wel deden en wat er juist goed ging. Ze kregen een cijfer tussen de zes en tien, dus altijd een voldoende. Voor kinderen heel logisch. Op school krijg je namelijk ook geen 12,3 op een toets.

Doordat de oefeningen kort waren en de kinderen gelijk beoordeeld werden duurde een wedstrijd niet lang. De kinderen hoefden daardoor niet lang te wachten. Bovendien is er naast het wedstrijdgedeelte ook tijd om vrij te spelen. Deze combinatie maakt het samen dat een Fundag als zeer positief wordt ervaren door kinderen en ouders.

Zaterdag deden er 45 jongens en meisjes van GAV Unitas uit Usquert, K&V uit Groningen en SVU uit Uithuizen mee aan deze eerste Fundag in de provincie Groningen. De beoordelaars werden voorafgaande aan de wedstrijd opgeleid door Marchien Klappe, districtconsulent van de KNGU Noord. De beoordelaars kunnen (groot) ouders, (oud)turnsters of gewoon mensen die het leuk vinden om te beoordelen. Enige vereiste was dat je minimaal 16 jaar moest zijn.

Om half tien was de algemene warming-up waarna de eerste groep kon beginnen met hun wedstrijd. De andere groep ging op dat moment vrij spelen op het parcours. Na ongeveer drie kwartier was de wedstrijd klaar. Voor alle kinderen stond er een beker ranja klaar en kon er gewisseld worden. Om half twaalf was ook wedstrijd tweee klaar en konden de prijswinnaars bekend gemaakt worden.

Fun 1 (alle leeftijden): 1. Birgit Hoek (GAV Unitas); 2. Sharida Louwes (GAV Unitas); 3. Daphne Slager (SVU); 6. Kyra Louwes (GAV Unitas).
Fun 2 (pré instap): 1. Leonie Bos (SVU);  2. Mees van der Slikke (K&V) en Dorien van Ellen (GAV Unitas); 4. Lotte Drent (GAV Unitas).
Fun 3 (kabouters): 1. Lieke van der Wal (SVU); 2. Iris Kroeze (SVU); 3. Myra Mainassy (GAV Unitas); 4. Lynn Amsing (GAV Unitas).
Fun 2 (pré instap en instap): 1. Mirthe Gerdez (SVU); 2. Nina Bosker (SVU); 3. Marleen Nepperus (SVU). Voor GAV Unitas zijn Kayleigh Vredeveld op een gedeelde vijfde plaats geëindigd en Tessa Amsing op de zevende plaats.
Fun 2 (pupil 1 en jeugd): 1. Anouk Kooter (SVU); 2. Wendy Kaput (GAV Unitas); 3. Rianne Dob (GAV Unitas); 4. Elise Elzes (GAV Unitas).
Jongens (vier deelnemers alle leeftijden); 1. Timmo Bakker (K&V); 2. Alune Super (K&V); 3. Abou Super (K&V); 4. Jens Wierema (GAV Unitas).

Voor alle podiumplaatsen was er goud, zilver en een bronzen medaille en voor de finalisten per groep een beker. Voor alle gymnasten was ook een mooie medaille en een diploma. De officiële uitslag is iets gewijzigd. Linda Uilhoorn en Marian Bakker-Jansen die de kinderen van GAV Unitas hebben begeleid, keken terug op een zeer geslaagde morgen. ‘Wij hebben alleen maar glunderende koppies gezien en trotse ouders en daar doe je het voor. We hebben veel positieve reacties mogen ontvangen. Als we een sportzaal kunnen krijgen wil GAV Unitas voor het komend seizoen twee Fundagen organiseren en hoopt dan op zeker 150 tot 200 enthousiaste kinderen per Fundag. In Friesland zijn Fundagen georganiseerd waar 300 kinderen aan meededen. Dus waarom hier niet?’, zegt Marian Bakker-Jansen van de Usquerder club.

No Replies to "Geslaagde eerste fundag bij GAV Unitas"